25/2/13

αναρχισμός- μαρξισμός: είναι δυνατή και αναγκαία μια νέα απελευθερωτική συνάντηση των δυο ρευμάτων;;; Γιατί δεν μπορεί το παραδοσιακό αριστερό, κομμουνιστικό κίνημα της χώρας, από τα πλέον ριζοσπαστικά της Ευρώπης, να αντιμετωπίσει την κεφαλαιοκρατική επίθεση; Γιατί το αναρχικό κίνημα της χώρας μας- παρά την αγωνιστικότητα και την μαζικοποίηση του τα τελευταία χρόνια- δεν μπόρεσε εξίσου να παίξει ένα πρωτοπόρο ρόλο;

Και αν αυτή είναι η  εικόνα στην χώρα μας, που έζησε και ζει μια άνευ ορίων κρίση, με τον εργαζόμενο λαό να αντιστέκεται ακόμη , γιατί στην Ευρώπη υπάρχει μια κινηματική και αγωνιστική υποχώρηση τόσο στο αριστερό και στο αναρχικό χώρο.

Τι λείπει και στο χώρο της Ευρώπης τα αριστερά και αναρχικά κινήματα δεν μπορούν να παίξουν ένα ανταγωνιστικό ρόλο απέναντι σου καπιταλισμό; Γιατί υπάρχει μια διαφορετική εικόνα στο χώρο της Λατινικής Αμερικής.

Μήπως ήρθε η ώρα με παρρησία να παραδεχτούμε πως τα ιστορικά εγχειρήματα του μαρξιστικού κομμουνισμού και του ιστορικού αναρχισμού έχουν κλείσει το βιοπολιτικό τους κύκλο;

Να παραδεχτούμε πως απαιτείται μια νέα απελευθερωτική συνάντηση των δυο παραπάνω ιστορικών επαναστατικών εγχειρημάτων που θα δώσει νέα πνοή στο επαναστατικό κίνημα;

Μεγάλη η πρόκληση μιας τέτοιας συνάντησης που δεν θα λυθεί εύκολα και σύντομα. Μα χρειάζεται να τεθούν κάποια ερωτήματα που τα ίδια τα μαχόμενα υποκείμενα θα δώσουν την απάντηση...

Η μήπως έχουν αρχίσει να την δίνουν;;;;
       

Δελτίο τύπου Κίνηση Αυτοοργάνωσης και Αλληλεγγύης Πολιτών Θεσπρωτίας


 Στην συνέλευση της Πέμπτης 21-2 η κίνηση έκανε το πρώτο βήμα, με  μαζική παρουσία πολιτών απ όλη την Θεσπρωτία ,όπου εκφράστηκε η διάθεση να σταθεί ο ένας δίπλα στον άλλο στις δύσκολες συγκυρίες που περνάμε
Έγινε ένας πλούσιος διάλογος καθώς και πολλές προτάσεις για το πώς μπορεί να οργανωθεί η κίνηση μας και να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα.
Καλούμε  όσους βρέθηκαν στην συνέλευση καθώς και όσους θέλουν να ενώσουν την φωνή και τη δράση τους πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε από την επίθεση του μνημονιακού μπλοκ την Πέμπτη 28 του Φλεβάρη σε συνέλευση που θα  γίνει στο Πάνθεον στις 7:30 μμ

Να οργανώσουμε τα επόμενα βήματα μας
Κανείς μόνος του στην κρίση
Αλληλεγγύη- Αυτοοργάνωση- Αυτοάμυνα
                                                                                        

                                                                                    Το προεδρείο της συνέλευσης
                                                                                        Ηγουμενίτσα 23-2-2013  

19/2/13

Στις 20 Α Π Ε Ρ Γ Ο Υ Μ Ε!!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 20 ΦΛΕΒΑΡΗ 10.30 πμ στο εργατικό κέντρο Ιωαννίνων

 ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΖΩΗ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΕΕ, ΔΝΤ, ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Ζούμε την υλοποίηση της σαρωτικής επίθεσης κυβέρνησης – κεφαλαίου - ΕΕ – ΔΝΤ. Η κατάργηση στην ουσία των Συλλογικών Συμβάσεων και η επιβολή μισθών πείνας, η εφαρμογή του μνημονίου 3, το φορολογικό, η επίθεση της εργοδοσίας στους χώρους δουλειάς, η κατάργηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων, οι ιδιωτικοποιήσεις, λεηλατούν κυριολεκτικά τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, τα εισοδήματα και τις ζωές μας.
Η λήξη της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων και της ΕΓΣΣΕ στα μέσα του Μάη, σηματοδοτεί έναν νέο γύρο εξαθλίωσης των εργαζομένων, με την πλήρη ασυδοσία των εργοδοτών ενώ η κυβέρνηση έχει φροντίσει ήδη για τα συμφέροντά τους με την αλλαγή του κανονισμού και του ρόλου της Διαιτησίας του ΟΜΕΔ, στην οποία δεν μπορούν μονομερώς πλέον να προσφεύγουν τα συνδικάτα.
Η δήλωση του γ.γ. του υπ. Οικονομικών Γ. Μέργου, ότι «είναι υψηλός» ο κατώτερος μισθός των 586 ευρώ μικτά ήταν δείγμα αυτών που προωθούν. Άλλωστε, με το Μνημόνιο 3 θεσπίζεται νέο σύστημα καθορισμού νόμιμου κατώτατου μισθού υπαλλήλων και ημερομισθίου εργατοτεχνιτών, το οποίο τίθεται σε ισχύ την 1.4.2013 και το οποίο έχει βασική προϋπόθεση για το ξεπέρασμα της κρίσης τη «βελτίωση της ανταγωνιστικότητας» που υπαγορεύει μισθούς Βουλγαρίας των 123 ευρώ και Ρουμανίας των 156 ευρώ!
Η καταστροφική πολιτική τους δεν μπορεί να περάσει χωρίς πρωτοφανή κυβερνητική – κρατική βία, τρομοκρατία και καταστολή, όπως αυτή που εφαρμόστηκε το τελευταίο διάστημα στους εργατικούς αγώνες στο ΜΕΤΡΟ, στις συγκοινωνίες στους ναυτεργάτες, στους αγρότες συκοφαντόντας τους ως «συντεχνία» όπως και όποιον παλεύει ενάντια στην πολιτική της για την επιβίωση, όποιον αντιστέκεται στην εξαθλίωσή του.
Στις 20 Φλεβάρη απεργούμε και διαδηλώνουμε όλοι οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο ενά­ντια στην κυβέρνηση των μνημονίων και της “επί­ταξης” και στην πολιτική της τρόικας-κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ που καταστρέφει εμάς και τις ζωές μας. 
Τα συνδικάτα, το ταξικό εργατικό κίνημα, πρέπει να δώσουμε συντονισμένη απάντηση, με καρδιά τη μάχη των Συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ενάντια στην ανεργία, στη μείωση μισθών, στην απλήρωτη δουλειά, τις χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο που θα εκτινάξουν την ανεργία και θα διαλύσουν όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες, τις ιδιωτικοποιήσεις κοινωνικών αγαθών (νερό, ενέργεια, ελεύθεροι χώροι), το ξεπούλημα δημόσιου πλούτου.
Επίσης, τα σχέδια κατάργησης του δικαιώματος στην απεργία, με τις αλλαγές στο νόμο για τα σωματεία που προωθεί η κυβέρνηση, την επαναφορά του δικαιώματος των εργοδοτών στην ανταπεργία (λοκ άουτ), δηλαδή κλείσιμο επιχείρησης σε περίπτωση απεργιακών κινητοποιήσεων, χρειάζονται μια πρώτη μαζική απάντηση στην απεργία στις 20 Φλεβάρη.
Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό μέτωπο υπεράσπισης των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και των ανέργων. 
Το βάρος μιας τέτοιας αναμέτρησης, ο χαρακτήρας της επίθεσης και το βάθος που αποκτά, δεν μπορεί να το σηκώσει ο κάθε κλάδος μόνος του. Όμως χρειάζεται ο κάθε μεμονωμένος αγώνας να υπηρετεί ένα σχέδιο οργάνωσης της πάλης με προοπτική, με αποφασιστικούς αγώνες, πέρα από τα όρια των υποταγμένων πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Χρειαζόμαστε συνδικάτα στα χέρια των εργαζόμενων, οργάνωση και συντονισμό από τα κάτω, αγώνες και απεργίες με διάρκεια, συλλογικά, μαζικά, μαχητικά και αποφασιστικά. 
Όλοι στον αγώνα! Με συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, με διαδηλώσεις και απεργίες. Για να ανατραπούν τα μνημόνια και όλη η επίθεση της συγκυβέρνησης, του κεφαλαίου και της τρόικα. Για να φύγει η κυβέρνηση του κοινοβουλευτικού ολοκληρωτικού. Να διαγραφεί το χιλιοπληρωμένο χρέος σε ρήξη με την ΕΕ. Για να αποκτήσουμε εργασιακά δικαιώματα, αξιοπρέπεια και αξιοβίωτη ζωή.
 
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ


ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Επιτροπή πρωτοβουλίας για τη δημιουργία Κίνησης για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα της Εποχής μας


Καταδικάζουμε απερίφραστα την προσπάθεια της κυβέρνησης και της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός να αντιμετωπίσουν το κίνημα των κατοίκων της Χαλκιδικής με στοχευμένες συλλήψεις αγωνιστών. Η εταιρία και η κυβέρνηση αξιοποιούν τα γεγονότα της Κυριακής, με τον εμπρησμό του εργοταξίου, για να ποινικοποιήσουν το φρόνημα και τη διάθεση για αγώνα ενάντια σε μια επένδυση καταστροφική για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων.
Υπαγορεύουν στους υπαλλήλους που καταθέτουν για τα γεγονότα ονόματα αγωνιστών που πρωτοστάτησαν στο κίνημα κατά των μεταλλείων και τους κατονομάζουν σαν ηθικούς αυτουργούς του εμπρησμού. Δηλαδή απειλούν να σύρουν στα δικαστήρια ανθρώπους με μόνη κατηγορία ότι συμμετείχαν ενεργά στον αγώνα ενάντια στα μεταλλεία.

13/2/13

Κίνηση Αυτοοργάνωσης και Αλληλεγγύης Πολιτών ΘεσπρωτίαςΌλοι και όλες μας ζούμε μια χωρίς προηγούμενο ,τεράστιας έκτασης, κοινωνική καταστροφή  που παρόμοια της βιώσαν  χώρες του τρίτου κόσμου καθώς και χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη  κατάσταση.
Τρία χρόνια τώρα  οι πολιτικές λιτότητας των Μνημονίων χειροτέρεψαν  την ζωή μας.

Διαρκής λιτότητα με τα συνεχώς μειωμένα  εισοδήματα με ταυτόχρονη  διάλυση των εργασιακών σχέσεων
Η ανεργία  στο «επίσημο» 25% αλλά όλοι ξέρουμε πώς το πραγματικό νούμερο (αν κάποιος μπορεί να μιλήσει με νούμερα) ξεπερνά το 35%.

Χιλιάδες νέοι άνεργοι και ιδιαίτερα επιστήμονες οδηγήθηκαν στον δρόμο της μετανάστευσης .

12/2/13

Ο κατ' ευφημισμόν “ξένιος Ζευς” έρχεται στο Πωγώνι


Την Τετάρτη 6/2/13 συνεδρίασε εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο Δήμου Πωγωνίου στην έδρα του το Καλπάκι με θέμα τη δημιουργία στρατοπέδου συγκέντρωσης μεταναστών στην Κακκαβιά. Παραβρέθηκε ο περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνης και ο διοικητής των αστυνομικών δυνάμεων κ. Α. Παπιγκιώτης. Λίγες ημέρες πριν επισκέφτηκε τα Γιάννενα και επιθεώρησε το αστυνομικό μέγαρο Ιωαννίνων ο κ. Δένδιας Τυχαίο; Δε νομίζω!

Πρώτος μίλησε ο περιφερειάρχης λέγοντας ότι για το καλό αυτών των ανθρώπων και το καλό της πατρίδας μας πρέπει να γίνει αυτό το στρατόπεδο όπως έγιναν και αλλού. Ενδείκνυται να γίνει στο πρώην δημόσιο ΚΤΕΟ της Κακκαβιάς. Μπορούσαμε είπε, να το κάνουμε στο παλιό στρατόπεδο του Καλπακίου, αλλά δεν το κάνουμε εκεί γιατί προσεχώς το Καλπάκι θα έχει ανάπτυξη (εδώ γελάμε).

8/2/13

μεταξύ δυο κόσμων…..


Tara Garner, between the two worlds
Μεταξύ των δύο κόσμων ή έξοδος στο συγκεκριμένο- «είναι», γεύοντας την τραγικότητα του γίγνεσθαι, ξεχνώντας το αρχετυπικό μας «είναι»;;
Χάνοντας την ερωτική διάρκεια της μητρική μας ουτοπία, βγαίνουμε στο κόσμο της απώλειας και της λησμονιάς, κάνοντας ένα κύκλο προς το απόλυτο τίποτε.
Ναι υπάρχει και η αντίστροφη πορεία η αγαπησιάρικη κοινότητα των εραστών, τα ταξίδια στο χώρο, στο τόπο και στα λόγο, η περιπλάνηση σε σώματα, ιδέες οράματα και θάματα… στο «είναι» που πλάθεται ως γίγνεσθαι, έρωτας, αγάπη, απόλυτο και κυρίως θέωση…
Ανοικτός ο δρόμος να μείνεις μεταξύ δυο κόσμων, να ζήσεις σε πολλούς κόσμους, να φτιάξεις άλλον κόσμο ή να ζήσεις σαν να μην έζησες… δική μας η επιλογή, δικός μας ο έρωτας, ο θάνατος, η θέωση και η απόλαυση….
Τελικά μάλλον έχει δίκαιο αυτός που είπε πως είμαστε καταδικασμένοι να είμαστε ελεύθεροι και δυστυχώς όσο το αντιλαμβανόμαστε και το κατανοούμε, τόσο μένουμε προσκολλημένοι στο ραγιαδισμό μας.
Όπως και να το κάνεις, πόσο μάλλον να το πράξεις, η ελευθεριά έχει ευθύνη ο ραγιαδισμός  συμβιβάζεται και με το άτιμο το ριζικό….

το καλοκαίρι της κρίσης....


7/2/13

κρίση και τεχνολογία


Η κρίση είναι κυρίως τεχνολογική


«Τι κάνεις εσύ εδώ;», με ρώτησε ξαφνιασμένος ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας από τον κλάδο του software όταν του είπα ότι είμαι φυσικός. Η αντίδρασή του ήταν πλήρως κατατοπιστική. Ήταν σαν να έβλεπε έναν εποχικό εργάτη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. 

Μεταξύ των δημοσίων σχέσεων, της δικτύωσης και όλων των άλλων που κάνουν πολιτικοί και επενδυτές στο Νταβός (συμπεριλαμβανομένου και του σκι), οι διακεκριμένοι παρευρισκόμενοι συζήτησαν και για την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία. 


5/2/13

ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ «Πέντε δυσκολίες στο γράψιμο της αλήθειας»


Όποιος θέλει σήμερα να πολεμήσει το ψέμα και την αμάθεια και να γράψει την αλήθεια, πρέπει να ξεπεράσει τουλάχιστον πέντε δυσκολίες. Πρέπει να έχει το θάρρος να γράφει την αλήθεια, παρόλο, που αυτή παντού καταπνίγεται. Την εξυπνάδα να την ξεχωρίζει, παρόλο, που παντού συγκαλύπτεται. Την τέχνη να την κάνει να λειτουργεί σαν όπλο. Την κρίση να διαλέγει εκείνους, που στα χέρια τους γίνεται αποτελεσματική. Την πονηριά να τη διαδώσει ανάμεσα σ' αυτούς τους τελευταίους. Αυτές οι δυσκολίες είναι μεγάλες για όσους γράφουν κάτω από ένα φασιστικό καθεστώς, αλλά υπάρχουν και για όσους διώχτηκαν ή κατάφυγαν σαν πρόσφυγες αλλού, ακόμα όμως και για κείνους, που γράφουν στις χώρες της αστικής ελευθερίας.

4/2/13

Ο άνεργος εργοδότης

Ένα εξαιρετικό κείμενο του Παναγιώτη Βοστινιώτη

Ήμουν μαθητής Γυμνασίου ακόμη, όταν είχα δει, μια  φωτογραφία από την εποχή της μεγάλης κρίσης του '29.  Ήταν ασπρόμαυρη, αλλά και έγχρωμη να ήταν τα ίδια χρώματα θα έδειχνε: άσπρο και μαύρο! Έδειχνε έναν ρακένδυτο Γερμανό, άνεργο ανθρακωρύχο, καθισμένο σ' ένα υπαίθριο παγκάκι, τυλιγμένο με ένα παλιό παλτό, να τρέμει κυριολεκτικά από το κρύο!

Η φωτογραφία είχε βγει, έξω από ένα ανθρακωρυχείο της κοιλάδας του Ρουρ, στο οποίο ο κακόμοιρος εκείνος δούλευε πριν λίγο καιρό. Το τοπίο χιονισμένο, κατάλευκο, ο ουρανός όμως φορτωμένος με μαύρα σύννεφα! Στον προαύλιο χώρο, που ήταν περιφραγμένος με ψηλούς σιδερένιους πασσάλους και συρματοπλέγματα, η φωτογραφία έδειχνε ένα κατάμαυρο σωρό, έναν κώνο από κάρβουνο και στο βάθος κάτι κτήρια.

1/2/13

“Το πλιάτσικο”

Με αφορμή την ημέρα εναντία στο ολοκαύτωμα και μια εκδήλωση που έγινε στο πνευματικό κέντρο Ιωαννίνων αναδημοσιεύω ένα ενδιαφέρον παλαιότερο κείμενο του Αλέκου Ράπτη...

Ιωάννινα 7.6.10
Αλέκος Ράπτης

Θα επιθυμούσα να θέσω κάποια ζητήματα στην κρίση σας αναφορικά με την επιστημονική ημερίδα που παρουσιάστηκε στα Γιάννενα στις 26 Απριλίου του 2010 μια εκδήλωση που αναφερόταν στα κατοχικά Γιάννενα, με σημαντικές αναφορές στην εκτόπιση των μελών της Εβραϊκής κοινότητας Ιωαννίνων από τους Ναζί στις 25 Μαρτίου 1944.

Ακόμη θα ήθελα να ρωτήσω εσάς τους αγαπητούς μου συλίστορες, στο κατά πόσον θα πρέπει να αισθάνονται υπερήφανοι οι Γιαννιώτες για την συνολική εξόντωση των 1850 Γιαννιωτοεβραίων συμπολιτών μας, από τους Ναζί στα στρατόπεδα θανάτου του Άουσβίτς και του Μπιρκενάου στην Πολωνία.

Στην συγκεκριμένη εκδήλωση για τα κατοχικά Γιάννενα κατέθεσα μια σειρά από ερωτήσεις, αναφορικά με τον ρόλο, της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων, της Χωροφυλακής και την όποια συνεργασία με τους Ναζί, καθώς και το «πλιάτσικο» δηλαδή την καταλήστευση που πραγματοποίησαν Γιαννιώτες πολίτες στα περιουσιακά στοιχεία (κινητά και ακίνητα) των Γιαννιωτοεβραίων συμπολιτών μας με την ανοχή των Ναζί, τις επόμενες μέρες μετά την 25 Μαρτίου 1944, αλλά και τα επόμενα χρόνια που ακολούθησαν.

συνέχεια 
γιατί "Είμαστε όλοι φτιαγμένοι από υλικά ονείρων…"
γιατί ουτοπία δεν είναι το αδύνατο αλλά η δυνατότητα


"Δεν είμαστε εμείς εκείνοι που θα φέρουν το φως.
Είμαστε όμως εκείνοι που θα θυμίζουμε πάντα
πως το σκοτάδι δεν είναι μόνο και ανίκητο"
Loading...
Loading...