23/4/13

Η μεγάλη πρόκληση της αριστεράς


Το καινούργιο βιβλίο του Π. Παπακωνσταντίνου  με τίτλο «Η μεγάλη πρόκληση – η κρίση, η αριστερά, η εξουσία» από τις εκδόσεις ΑΑ-ΛΙΒΑΝΗ ασχολείται με ένα κομβικό θα έλεγα θέμα. Διαπραγματεύεται το ρόλο που πρέπει να παίξει η ελληνική αριστερά για να αντιμετωπίσει την κεφαλαιοκρατική κρίση που κτυπάει στα εργατικά-λαϊκά στρώματα. Ένα ρόλο που την οδηγεί να αναμετρηθεί με το ζήτημα της εξουσίας, της ανατροπής και της επανάστασης.
Το ερώτημα που διατρέχει ολόκληρο το βιβλίο είναι το ερώτημα αν και πως η  αριστερά της Ελλάδος μπορεί να βγάλει την χώρα από το σκοτεινό τούνελ της οικονομικής καταστροφής και της εθνικής υποβάθμισης, όπου την οδήγησαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις;;  Όπως πολύ χαρακτηριστικά αναφέρει στο οπισθόφυλλο αυτού του πολύ ενδιαφέροντος βιβλίου.
Η απάντηση στο ερώτημα είναι θετική, δίχως να πλέει σε πελάγη ιστορικής  αριστερής αισιοδοξίας. Ναι η αριστερά μπορεί να βγάλει την Ελλάδα και τους εργαζόμενους της από το σκοτεινό τούνελ των μνημονίων. Και  όταν λέει αριστερά, αναφέρεται στο σύνολο της αριστεράς και όχι σε κάποιες συνιστώσες της ή ρεύματα της. Από από αυτή την άποψη εκφράζει μια παναριστερή  οπτική, με τα θετικά και τα αρνητικά  της συγκεκριμένης οπτικής.

οι φράουλες του αίματος των εργατών- μεταναστών


Στην Μανωλάδα μίλησε με τον πλέον κυνικό, απάνθρωπο και δολοφονικό τρόπο η μαφιόζικη φασιστική εργοδοσία των τσιφλικάδων αφεντικών. Συνηθισμένα τα «βουνά από τα χιόνια», στην περιοχή πάντα όταν οι «δούλοι» μετανάστες σηκώνουν το κεφάλι και ζητάνε να ζήσουν λίγο πιο ανθρώπινα και με καλύτερο μεροκάματο, τα «σκυλιά» των αφεντικών, τους δέρνουν, τους προπηλακίζουν, τους πυροβολούν. Ας σημειωθεί πως οι σύγχρονοι «δούλοι» της Μανωλάδας ζουν σε ολοκληρωτικά απάνθρωπες συνθήκες, σε καλύβες που το καλοκαίρι γίνονται φούρνος, σε παραπήγματα από νάιλον, και πληρώνονται με μεροκάματο κάτω από 10 ευρώ.   

Κάποιες σκέψεις... για την Βόρειο Κορέα..

από το http://franmeg.blogspot.gr


Τον περασμένο Δεκέμβριο είχα γράψει μια ανάρτηση για τα στερεότυπα, η οποία τότε είχε διαβαστεί πολύ. Αν και το κείμενο αυτό αφορούσε κυρίως στην Αφρική, το ξαναθυμήθηκα τώρα με αφορμή την διαμονή μου στην Βόρεια Κορέα. Συνήθως και μόνο το άκουσμα της προκαλεί ένα ρίγος και το γεγονός πως ελάχιστες πληροφορίες μπορούν να θεωρηθούν αντικειμενικές, δεν βοηθάει ιδιαίτερα τη φήμη της χώρας.
Για άλλη μια φορά θα τονίσω πως δεν ισχυρίζομαι σε καμία περίπτωση πως η κατάσταση είναι ιδανική. Η πρόσφατη έκθεση της Human Rights Watch αλλά και η ανάλυση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη χώρα που πρόσφατα δημοσίευσε ο ΟΗΕ ζητώντας 198 εκατομμύρια δολάρια για την παροχή βοήθειας, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία. 
Ο κίνδυνος των πυρηνικών, ο οποίος μάλλον αποτελεί δικαιολογία για την σκληρή στάση των ΗΠΑ παρά υπαρκτή απειλή, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και η επιθετική ρητορική της βορειοκορεατικής ηγεσίας συμβάλλουν στην όλο και μεγαλύτερη επιδείνωση της κατάστασης. Και μπορεί ο μέσος βορειοκορεάτης πράγματι να θεωρεί την πατρίδα του υπερδύναμη και τον στρατό της (που αριθμεί πάνω από 1 εκατομμύριο άνδρες) ανίκητο, η πραγματικότητα όμως είναι μάλλον διαφορετική. Η χώρα βρίσκεται σε συνεχή πίεση τα τελευταία 20 χρόνια η οποία γίνεται όλο και πιο έντονη καθώς η οικονομική κρίση στον πλανήτη εξαπλώνεται και οι ΗΠΑ αρνούνται πεισματικά κάθε διαπραγμάτευση. 
Εδώ, αν μπορώ να εκφράσω μια προσωπική άποψη, θα έλεγα πως η εμμονή της αμερικανικής ηγεσίας με την Βόρεια Κορέα έχει τις ρίζες της πίσω στον πόλεμο της Κορέας που έληξε το 1953 χωρίς νίκη των συμμάχων (αλλά ούτε και των κορεατών) και οδήγησε την ίδρυση ενός σταλινικού κράτους κάτω απο τη μύτη των Συμμάχων. Για άλλη μια φορά, τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι παρά ένα διαπραγματευτικό χαρτί.

Περί παθών και ερώτων


Διευρύνοντας τα πεδία της  αναζήτησης και συνάντησης του απολύτου, δύσκολα ξεφεύγεις από το ερώτημα των ερωτημάτων, δύσκολα ξεφεύγεις της ερώτηση των ερωτήσεων, δηλαδή δύσκολα ξεφεύγεις από τον έρωτα…
Το έρωτα ως  περιπλάνηση  σε σώματα, αρώματα και κυρίως πάθη, μια γραμματική των παθών, δίχως ταμπού και δίχως πρέπει….Ναι κάπως έτσι το βιοπολιτικό υποκείμενο συναντά την βιοεξουσία του αντικειμένου, ενοποιώντας υποκείμενο και αντικείμενο, πέρα από την εικόνα ή καλύτερα μέσα από την εικόνα και το θέαμα που μετατρέπει τα πάθη σε δοξα(σίες) και όχι σε ιερή ανάμνηση του απόλυτου.., της ιερής ενότητας γη, ουρανού, σωμάτων και ψυχών.

19/4/13

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: “Μαζί Χτυπάμε”;


Το “μαζί χτυπάμε, χώρια βαδίζουμε” κυριάρχησε, αν και δεν αναφέρθηκε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τρία στελέχη από την Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τη 2η Συνδιάσκεψη του μετώπου της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, η οποία θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 1-2 Ιουνίου 2013. Οι ομιλητές άσκησαν σκληρή κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, όπως αναμενόταν, ενώ αναφέρθηκαν αρκετά αόριστα για τη συνεργασία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με άλλες δυνάμεις όπως το “Σχέδιο Β’” του Αλέκου Αλαβάνου. Την ίδια στιγμή δεν έπαψαν να υπογραμμίζουν την ανάγκη κοινής δράσης.
Τη φιλοδοξία του μετώπου να γίνει η 2η Συνδιάσκεψη ένα “μεγάλο γεγονός για την Αριστερά και το κίνημα” εξέφρασε ο Γιάννη Σηφακάκης. Ο Αντώνης Δραγανίγος ανέλυσε πως για μια άμεση απάντηση στην κρίση υπάρχουν μόνο δύο επιλογές: Αποδοχή της πορείας καταστροφής ή πολιτική ανατροπής της επίθεσης.

12/4/13

η επανασταση του σείχη μπεντρεντίν


Η κοινωνιστική επανάσταση του Seyh Bedreddin Ο βίος του Μπεντρεντίν .

Γεννήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 1358 (760 έτος Εγίρας) στη Σιμάβνα (Samawna , Αμμόβουνο στην ελληνική) , μία μικρή πόλη , πολύ κοντά στην Αδριανούπολη .

Η μητέρα του ήταν Ρωμιά , κόρη του φρούραρχου των Δημοτικών (Διδυμοτείχου) η οποία αφού ασπάσθηκε τον ισλαμισμό και πήρε το όνομα Μελέκ , παντρεύτηκε τον καδή του Διδυμοτείχου Ισραήλ . Ο Ισραήλ , ήταν ταυτόχρονα και γαζής , δηλαδή πολεμιστής της Πίστης . Η γενιά του αναγόταν σύμφωνα με τις πηγές στον ονομαστό ηγεμόνα των Σελτζούκων Αλαντίν Καϊκουμπάντ . Ο παππούς του , Αμπντούλ Αζίζ συγκαταλέγεται ανάμεσα στους εθνομάρτυρες των Οθωμανών , με ηρωικούς αγώνες στη Ρωμυλία και ένδοξο θάνατο σε μάχη με τους Βυζαντινούς .


(Πϋργος του Κάστρου του Διδυμοτείχου).

Γόνος πλούσιας και αριστοκρατικής οικογένειας ο Μπεντρεντίν , μεγάλωσε με τις αρχές της ισλαμικής πίστης και έλαβε σπουδαία για την εποχή εκείνη μόρφωση . Σπούδασε στο Ιεροδιδασκαλείο της Αδριανούπολης (φαίνεται ότι ο Πλήθων - Γεώργιος Γεμιστός ήταν συμμαθητής του εκεί) .

10/4/13

Bitcoin, ο αντικαταστάσης του Ευρώ


 Dionysis Zindros at TEDxYouth@Pamvotis
Ο Διονύσης περιγράφει τη σημασία και τη δυναμική του πρώτου αποκεντρωμένου νομίσματος που δεν είναι άλλο παρά το Bitcoin. Υποστηρίζει πως το Bitcoin θα είναι ο αντικαταστάτης του Ευρώ, του Δολαρίου και όλου του υπάρχοντος νομισματικού συστήματος.

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized.* (*Subject to certain rules and regulations)

9/4/13

ΕΚΔΗΛΩΣΗ Ενάντια στην Ε.Ο.Ζ. Πωγωνίου
Η Ομάδα Πρωτοβουλίας ενάντια στην Ειδική Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ) στο Πωγώνι διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση την Τετάρτη 10 Απριλίου και ώρα 19.00 στην αίθουσα της Περιφέρειας Ηπείρου στη στοά Σάρκα με θέμα "ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΟΖ ΠΩΓΩΝΙΟΥ" Καλούμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους φορείς και όλους τους πολίτες της Ηπείρου να ενώσουν τις φωνές τους μαζί μας για να αποτρέψουμε το κοινωνικό και περιβαλλοντικό έγκλημα που πάει να συντελεστεί στον τόπο μας.

Θα μιλήσουν:
Τέρενς Κουϊκ, Δημοσιογράφος
Γιάννης Καραγιάννης, Οικονομολόγος
Μίλτος Μπούκας, Επιχειρηματίας
Παναγιώτης (Τσούνης) Βοστινιώτης, Εκπρόσωπος Ομάδας Πρωτοβουλίας

ΟΧΙ ΕΙΔΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ ΣΤΟ ΠΩΓΩΝΙ
ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΟ ΠΩΓΩΝΙ
ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΤΕΡΓΟ - ΚΑΝΕΝΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ζωή - Δουλειά - Αξιοπρέπεια ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!  


Επικοινωνία:http://enantiaeoz.blogspot.gr/  e-mailvostiniotis@yahoo.gr

4/4/13

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ MERIC SERKAN


    
Συνελήφθη στις 14-2-2013 ο Τούρκος υπήκοος ( Κούρδος την καταγωγή)  MERIC SERKAN μετά την υποβολή αιτήματος έκδοσης της Τουρκίας. Την επόμενη ημέρα αφήνεται ελεύθερος ( με περιοριστικούς όρους)  με διάταξη του  Εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης μέχρι την  ημέρα διεξαγωγής της δίκης , που θα οριστεί όταν αποσταλούν από την Τουρκία τα καταδιωκτικά έγγραφα και  οι αποφάσεις των δικαστηρίων.  

3/4/13

Η ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ Π.Α.ΜΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ………..


Εργαζόμενες/οι   άνεργες/οι των Ιωαννίνων

Το 90% των εργαζομένων στα Γιάννενα είτε έχουν απολυθεί είτε είναι απλήρωτοι είτε δουλεύουν με μισθούς πείνας ως αποτέλεσμα της βαθειάς δομικής κρίσης του καπιταλισμού και της πολιτικής των κυβερνήσεων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ.

Η παράταξη της “ΤΑΞΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ” στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων πρότεινε να πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργία στις 18/4 ή 24/4, το Δ.Σ Εργατικού Κέντρου συμφώνησε ομόφωνα και αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 3/7 σύσκεψη σωματείων στο Εργατικό Κέντρο για την υλοποίηση της απόφασης. Την ίδια ώρα η ΓΣΕΕ στον συνεδριακό της τουρισμό στην Αλεξανδρούπολη δεν αποφάσισε κανένα αγωνιστικό σχεδιασμό, συμβάλλοντας στο νανούρισμα του λαού. Την προηγούμενη εβδομάδα στη Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ δυστυχώς και το Π.Α.ΜΕ Πρέβεζας αρνήθηκαν να ψηφίσουν αντίστοιχη πρόταση(για 24ωρη απεργία) που συμπεριλάμβανε και την πρόταση για κοινή δράση των Εργατικών Κέντρων της Ηπείρου για την απλήρωτη εργασία.

Η ΚΟΥΒΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙ ΣΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Ότι η Κούβα έχει αναπτύξει εμβόλια για τέσσερις διαφορετικούς τύπους καρκίνου είναι σίγουρα μεγάλη είδηση ​​για την Ανθρωπότητα (1), αν λάβουμε υπόψη ότι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάθε χρόνο στον κόσμο, από την ασθένεια αυτή, πεθαίνουν περίπου 8 εκατομμύρια άνθρωποι (2).


Ωστόσο, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν σχεδόν αγνοήσει την είδηση αυτή παντελώς.

Το 2012 η Κούβα κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το πρώτο θεραπευτικό εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα προηγμένο σε παγκόσμιο επίπεδο, το CIMAVAX-EGF (3). Και τον Ιανουάριο του 2013 ανακοίνωσε το δεύτερο, Racotumomab (4).
γιατί "Είμαστε όλοι φτιαγμένοι από υλικά ονείρων…"
γιατί ουτοπία δεν είναι το αδύνατο αλλά η δυνατότητα


"Δεν είμαστε εμείς εκείνοι που θα φέρουν το φως.
Είμαστε όμως εκείνοι που θα θυμίζουμε πάντα
πως το σκοτάδι δεν είναι μόνο και ανίκητο"
Loading...
Loading...