Γιατί η κυβέρνηση και οι καπιταλιστές ΜΑΤωσαν το Ελληνικό.












Ύστερα από το Καρβουνάρι και την Λευκίμμη ήρθε η σειρά του Ελληνικού, ενός χωριού στα Γιάννενα για να δεχτεί τις «περιποιήσεις» των ΜΑΤ και της κρατικής- κυβερνητικής απολυταρχίας, με στόχο την εγκατάσταση του εργολάβου που θα κατασκευάσει ΧΥΤΑ.
Σε μια εποχή που ο ΧΥΤΑ αποτελεί τεχνολογικό απολίθωμα διαχείρισης των σκουπιδιών και πιο ολοκληρωμένες μέθοδοι(ΧΥΤΥ) ήδη εφαρμόζονται αλλού, η κυβέρνηση στέλνει τα ΜΑΤ , για να κατασκευάσει ΧΥΤΑ, κάνοντας επίδειξη δύναμης, σε μια περίοδο βαθύτατης και πολύπλευρης κρίσης. Σε μια περιοχή που υπάρχουν σοβαρές επιστημονικές επιφυλάξεις για το εάν και κατά πόσο είναι ο πλέον κατάλληλος τόπος για να γίνει αυτό το έργο.
400 και πάνω ΜΑΤατσίδες κατέστειλαν με βαναυσότητα την αντίσταση 100 περίπου κατοίκων του Ελληνικού- οι περισσότεροι μεγάλοι ηλικίας- και 70 αλληλέγγυων πολιτών , μέλη τοπικών κινήσεων υπεράσπισης των ελεύθερων χώρων, αριστερών , αναρχικών , αντιεξουσιαστικών συσπειρώσεων και συλλογικοτήτων.
Την ίδια στιγμή οι κάτοικοι και ο Δήμος Κατσαναχωρίου- στο οποίο ανήκει το Ελληνικό- έχουν προσφύγει στο ΣτΕ που θα εκδικαζόταν σε δυο μήνες και είχαν προτείνει εναλλακτική λύση για την κατασκευή του ΧΥΤΑ εντός του Δήμου Κατσαναχωρίου.
Με στόχο να δώσουν μια λύση σε ένα πρόβλημα που έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και 10 χρόνια. Με μια «επιστημονική» μελέτη που άλλαζε τόπο χωροθέτησης ΧΥΤΑ ανάλογα με την πίεση που δεχόταν από τις τοπικές εξουσίες σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις , τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ.
Καταλήγοντας στο Ελληνικό, που ήταν για τους τοπικούς άρχοντες, το κατάλληλο θύμα, για να του φορτώσουν το χώρο της κατασκευής της «επιστημονικής» χωματερής του νόμου Ιωαννίνων. Ενώ ο Δήμος Ιωαννιτών που «παράγει» το 70% των σκουπιδιών του νομού, μέχρι πρόσφατα δεν έπαιρνε θέση και έπαιζε το ρόλο του «Πόντιου Πιλάτου».
Όμως η εποχή που το κεφάλαιο, βουλευτές , νομάρχες και δήμαρχοι κρύβανε το πρόβλημα «κάτω από το χαλί» τελείωσε. Το τοπικό κεφάλαιο αποφάσισε να επενδύσει στην ανακύκλωση και χρειάζεται τόσο τη πρώτη ύλη , όσο και μια χωματερή να πετάει τα υπολείμματα της ανακύκλωσης. Αυτό το ρόλο θα το παίξει ο ΧΥΤΑ στο Ελληνικό. Δεν γνωρίζουμε πόσο τυχαίο είναι το γεγονός πως μια μέρα πριν από το «ντου» των ΜΑΤ, διαφημιζόταν η βιομηχανία ανακύκλωσης μεγαλοβιομήχανου και προέδρου του νομαρχιακού συμβουλίου.
Κατά συνέπεια το ζήτημα της ανακύκλωσης, των ΧΥΤΑ, των ΧΥΤΥ, συνδέεται με την εμπορευματοποίηση των ρύπων και των σκουπιδιών, με την βιομηχανία επεξεργασίας των υπολειμμάτων του καταναλωτικού μας πολιτισμού, με την ιδιωτικοποίηση των δημοτικών τομέων συλλογής σκουπιδιών και καθαριότητας. Όπως και με την αναρχία του καπιταλιστικού συστήματος που αδυνατεί να λύσει τα πλέον βασικά ζητήματα της εποχής μας.
Η χρήση των ΜΑΤ ήταν η αφορμή να «διασπαστεί» η τοπική άρχουσα οικονομική και πολιτική τάξη , όπως αυτή εκφράζεται, από την δίχως έλεος κόντρα - ανάμεσα στο νεοδημοκράτη Δήμαρχο Ιωαννίνων, ο οποίος εναντιώνεται στην χρήση της βίας και των ΜΑΤ στο Ελληνικό -ο άνθρωπος που έστειλε τα ΜΑΤ στο ΞΕΝΙΑ- και στο επίσης νεοδημοκράτη «τραμπούκικη δαπιτόφατσα» Περιφερειάρχη που εκφράζει και τις κυβερνητικές θέσεις.
Ταυτόχρονα όμως προκάλεσε την άμεση κινητοποίηση των Γιαννιωτών που σε πορεία 1000 και πάνω διαδηλωτών ζήτησαν την απόσυρση των ΜΑΤ, το τέλος της κατοχής του Ελληνικού και την αλλαγή του τόπου χωροθέτησης των ΧΥΤΑ, όπως έχουν προτείνει οι κάτοικοι και ο Δήμος Κατσανωχωρίων.
Ετσι μαχητικά και συγκρουσιακά θα πρέπει να πορευτεί ο λαός του Νομού Ιωαννίνων, ζητώντας μια λύση που θα είναι προς όφελος των λαϊκών – εργατικών και κοινωνικών αναγκών και όχι προς όφελος των ξεδιάντροπων καπιταλίστων , δημαρχαίων και των πολιτικών του κεφαλαίου.


ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΙΣ 5ΜΜ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΥΤΑ!!!!!


Ιωάννινα 25/10/08

Δημήτριος Αργυρός

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις