ΑΝΤΑΡΣΥΑ: “Μαζί Χτυπάμε”;


Το “μαζί χτυπάμε, χώρια βαδίζουμε” κυριάρχησε, αν και δεν αναφέρθηκε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τρία στελέχη από την Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τη 2η Συνδιάσκεψη του μετώπου της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, η οποία θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 1-2 Ιουνίου 2013. Οι ομιλητές άσκησαν σκληρή κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, όπως αναμενόταν, ενώ αναφέρθηκαν αρκετά αόριστα για τη συνεργασία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με άλλες δυνάμεις όπως το “Σχέδιο Β’” του Αλέκου Αλαβάνου. Την ίδια στιγμή δεν έπαψαν να υπογραμμίζουν την ανάγκη κοινής δράσης.
Τη φιλοδοξία του μετώπου να γίνει η 2η Συνδιάσκεψη ένα “μεγάλο γεγονός για την Αριστερά και το κίνημα” εξέφρασε ο Γιάννη Σηφακάκης. Ο Αντώνης Δραγανίγος ανέλυσε πως για μια άμεση απάντηση στην κρίση υπάρχουν μόνο δύο επιλογές: Αποδοχή της πορείας καταστροφής ή πολιτική ανατροπής της επίθεσης.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αντ. Δραγανίγος ανέφερε ότι “έχει εγκαταλείψει κάθε ριζοσπαστικό στοιχείο”. Για το ΚΚΕ είπε ότι υπάρχουν τρία πολιτικά προβλήματα: Δεν υιοθετεί “πρόγραμμα ρήξης στο σήμερα”, κάτι που οδηγεί στο να “έχει μέτωπο με άλλες αγωνιζόμενες δυνάμεις και με την αντικαπιταλιστική Αριστερά”. Και ότι “αποδέχεται άκριτα τα καθεστώτα στην Ανατολή που κατέρρευσαν”.
Ο Παναγιώτης Σωτήρης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “χωρίς αγωνιστικό μέτωπο ρήξης και ανατροπής δεν αλλάζει ο συσχετισμός δύναμης”. Αναφέρθηκε για την πρωτοβουλία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ “για μια μετωπική συμπόρευση”, ωστόσο κανείς από τους ομιλητές δεν έγινε πιο συγκεκριμένος, προφανώς αφού το θέμα αυτό αποτελεί ζήτημα προς συζήτηση και στην ίδια τη Συνδιάσκεψη. Πάντως αναγγέλθηκαν κοινές πολιτικές πρωτοβουλίες στο κίνημα και κεντρικά.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς αντιμετωπίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ενδεχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παναγιώτης Σωτήρηης απάντησε ότι “είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί”, καθώς “ο ΣΥΡΙΖΑ μετατοπίζεται προς την αποδοχή των δανειακών συμβάσεων και του ευρώ”, ενώ καταφέρθηκε εναντίον των “ανιστόρητων προτάσεων” περί νέου σχεδίου Μάρσαλ ή νέας διάσκεψης του Βερολίνου.
Ο Γιάννης Σηφακάκης μιλώντας για το Σχέδιο Β’ του Αλέκου Αλαβάνου είπε ότι “χαιρόμαστε που δυνάμεις σπάνε προς τα αριστερά” αλλά συμπλήρωσε ότι χρειάζεται ένα “Σχέδιο Α’” όπου οι εργάτες θα πάρουν την εξουσία και όχι μια κυβέρνηση αντί αυτών.
Σε ερώτηση πώς τοποθετείται η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα σενάρια για δημιουργία “κόμματος της δραχμής” ενόψει ευρωεκλογών, ο Παναγιώτης Σωτήρης είπε πως προέχει η πολιτική και έπονται τα εκλογικά ορόσημα στην ιεράρχηση της ριζοσπαστικής Αριστεράς. “Το ευρώ είναι κρίσιμος κρίκος, αλλά δεν κάνουμε νομισματική πολιτική” υπογράμμισε για να συμπληρώσει ότι υπάρχει ένα σύνολο αναγκαίων και αλληλένδετων τομών, όπως ο εργατικός έλεγχος της παραγωγής, η εθνικοποίηση των τραπεζών κ.ά.
Οι θέσεις για τη Συνδιάσκεψη βρίσκονται και εδώ: Θέσεις

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις