ΒΙΑ-ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ- ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΞΕΝΙΑ ΝΙΚΗΣΕ Η ΑΝΥΠΑΚΟΗ


Friday, June 24 2005


Την Τετάρτη 8 Ιούνη ήταν η τρίτη φορά μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες που πολίτες, φοιτητές και εργαζόμενοι των Ιωαννίνων και η επιτροπή αγώνα πολιτών πραγματοποιούσαν κατάληψη στο «Ξενία». Με στόχο να αμφισβητήσουν για μια ακόμη φορά άπρακτα και μαχητικά την ιδιωτικοποίηση και τον αποικισμό του χώρου του Κουραμπά και του κτηρίου του Ξενία.
Αυτή την φορά όμως η κυβέρνηση του Καραμανλή , ο ακροδεξιός δήμαρχος Γκόντας και ο κολλητός τους επιχειρηματίας Μήτσης έστειλαν τα ματ με σαφή στόχο να τσακίσουν την επιτροπή αγώνα πολιτών και να φοβίσουν τους γιαννιώτες που σήκωναν κεφάλι διεκδικώντας μια αξιοπρεπή ζωή σε μια ανθρώπινη πόλη .
Λίγα λεπτά ύστερα από την επανακατάληψη του προαυλίου χώρου έκαναν την εμφάνιση τους η αστυνομία και τα ματ απαιτώντας την παράδοση 5 αγωνιστών που με προαποφασισμένες και προκατασκευασμένες λίστες μηνύσεων, η αστυνομία ζητούσε. Οι 100 και πάνω εγκλωβισμένοι καταληψίες αρνήθηκαν και απαίτησαν ή να αποχωρήσουν τα ματ και να συνεχιστεί ετσι η εκδήλωση ή «..να συλληφθούμε όλοι» διότι η πολιτική ευθύνη των πράξεων ανήκει εξ ολόκληρου στην γενική συνέλευση της επιτροπής αγώνα πολιτών και όχι σε κάποιους συγκεκριμένους αγωνιστές.
Αυτό που ακολούθησε, μου είναι δύσκολο να το περιγράψω, καθώς ήμουν ένας από αυτούς που προπηλακίσθηκαν και συνελήφθησαν. Ο ξυλοδαρμός από τις δυνάμεις καταστολής ήταν άγριος και δεν έκανε διακρίσεις(γέροι , παιδία, νέοι , άτομα με ειδικές ανάγκες , εργαζόμενοι, φοιτητές, δεχτήκανε(καμε) τις ιδιαίτερες «περιποιήσεις» των δυνάμεων καταστολής). Ενώ οι συλλήψεις των δέκα αγωνιστών της επιτροπής αγώνα πολιτών έγινε με την δακτυλοδεικτούμενη υπόδειξη ενός χαφιέ(δίχως κουκούλα) που φορούσε μια αθλητική μπλούζα με το νούμερο 7( «αρτέμη μάτσα» με το νούμερο 7 το ονόμαζε ο τοπικός τύπος την άλλη μέρα). Το πλέον αξιοπερίεργο ήταν ότι ο εν λόγω χαφιές καθοδηγούσε επί της ουσίας την αστυνομία . Στην TV, η εικόνα του χαφιέ, που καθοδηγούσε την αστυνομία στο ποιος θα συλληφθεί, προκάλεσε τα ευαίσθητα δημοκρατικά αντανακλαστικά των γιαννιωτών καθώς τους θύμιζε εποχές από το παρελθόν. Θυμίζοντας τις εποχές της κατοχής, όπου οι χαφιέδες με τις κακουλές κατέδιναν αγωνιστές . θυμίζοντας εποχές δεξιάς βίας και τρομοκρατίας. Η ευαισθητοποίηση ενός κόσμου φάνηκε από την ίδια βραδιά όπου μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές έξω από το αστυνομικό μέγαρο απέτρεψαν το αυτόφωρο και οδήγησαν στην απελευθέρωση μας.
Η βία των ματ- ο χαφιές με το 7- οι συλλήψεις των 5 γνωστών γιαννιωτών αγωνιστών της ριζοσπαστικής, ανατρεπτικής και οικολογικής αριστεράς, οι άλλοι 5 από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, προκάλεσαν την αντίδραση όλης της πόλης, των κεντροαριστερών και αριστερών κομμάτων, των δημοτικών κινήσεων, των μαζικών φορέων(δικηγορικός σύλλογος, τεχνικό επιμελητήριο, σωματείο εμποροϋπάλληλων και λοιπών ιδιωτικών υπάλληλων, σωματείο εργαζόμενων στους ΟΤΑ.. κτλ).Είναι χαρακτηριστικό πως την επόμενη μέρα εκατοντάδες πολίτες, εργαζόμενοι , φοιτητές διαδήλωσαν ενάντια στην κρατική βία και καταστολή. Η επίθεση των ματ σε μια ειρηνική κατάληψη ενός χώρου από τους πολίτες δεν είναι άσχετη με την νέα φάση της δεξιάς διακυβέρνησης που έχει σαν βάση την πολιτική της «μηδενικής ανοχής» απέναντι σε όποιον αντιδράει στα μέτρα που προωθούν η κυβέρνηση και οι δήμοι. Δεν είναι άσχετη με την συγκυρία της αντεργατικής και αντιασφαλιστικής καταιγίδας, δεν είναι άσχετη σε ένα γενικότερο πλαίσιο με τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας που έχουν εξαπολύσει οι ελίτ.(Όπως δεν είναι άσχετο τις επόμενες μέρες δημοσιεύματα που έμπλεκαν το αντιεξουσιαστικού χωρο των Ιωαννίνων με τις έρευνες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας).
Δεν πρέπει να μας διαφύγει το γεγονός ότι την ίδια μέρα το συμβούλιο επικράτειας έλεγε ουσιαστικά στοπ στην κατεδάφιση του ξένια, όποτε η επίθεση των ματ και οι συλλήψεις, πέρα από το δεξιό ρεβανσισμό της ομάδας Γκόντα-Μητση έχει και ένα χαρακτήρα προληπτικών κτυπημάτων.
Στην συγκεκριμένη στιγμή η άκρα δεξιά του Γκόντα-Μητση συμπεριφέρθηκε άτσαλα- άκομψα-τραμπούκικα και δολοφονικά. Γεγονός που προκάλεσε την πλήρη απονομιμοποιηση τους ακόμη και σε μερίδα των ελίτ. Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο η συμπεριφορά μιας ρεβανσιστικής δεξιάς αλλά το πρόβλημα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για την υπεράσπιση του κεφαλαίου απέναντι στις εξεγερσιακες μορφές που παίρνει η προλεταριακή πλυθηντικότητα.
Η βία και τρομοκρατία των κρατικών δυνάμεων καταστολής- παρακρατικών- ιδιωτικών μπάτσων στο Ξενία δεν μπορει παρά να εντάσσεται σε ένα συνολικότερο πλαίσιο όπου τα δικαιώματα και οι ανάγκες των πολιτών, της νεολαίας , των μεταναστών, των γυναικών, των εθνικών- πολιτιστικών και βιοπολιτικών μειονοτήτων, των ατόμων με ειδικές ανάγκες, των εργαζόμενων θα μπαίνουν υπό επιτήρηση, θα συναντάνε τις κόκκινες ζώνες που κτίζουν το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του. Το επίπεδο της πόλης και του δήμου είναι πλέον προσοδοφόρος τόπος για την εφαρμογή της ιδιωτικοποίησης του χώρου και του χρόνου και για την ολοκληρωτική επιτήρηση των γυναικών και των αντρών που αντιδράνε και αντιστέκονται. Για ένα μοντέλο μιας σύγχρονης τρόμο-μητρόπολης όπου την ζωντανή εργασία θα την εκμεταλλεύονται και θα την «βιάζουνε» πολύπλευρα.
Τα ζητήματα της ποιότητας ζωής στις πόλεις , των ελευθέρων δημοσίων χώρων, του περιβάλλοντος, είναι καθοριστικά στοιχεία της κυρίαρχης αντίθεσης κεφάλαιο-εργασίας και όχι μια δευτερεύουσα μάχη για καιρούς κινηματικής άπνοιας. Ένα επίπεδο μάχης και παρέμβασης όπου οι δυνάμεις της αντίστασης-ρήξης και ανατροπής διαμορφώνουν πολύπλευρα τους όρους ενός μαχητικού και ανυπόταχτου κινήματος που συγκρούεται με τις κόκκινες ζώνες του σύγχρονου καπιταλισμού. Ανοίγοντας το δρόμο στην προοπτική ενός κόσμου δίχως εκμετάλλευση του ανθρώπου και της φύσης.
Μέσα στην επιτροπή αγώνα πολιτών , ρεύματα της ριζοσπαστικής αριστεράς όπως το μλ-κκε αποδείχτηκαν ότι είναι πολιτικά βαρίδια που φοβούνται την συγκρουσιακή διάθεση, την τάση ανυπάκουης και χειραφέτησης των βιοπολιτικών σωμάτων. Γεγονός που σχετίζεται άμεσα με την πλήρη απαξίωση της παραδοσιακής «κομμουνιστικής» σταλινογενους αριστεράς. Με την στρατηγική ήττα της και την αδυναμία κατανόησης των νέων φαινομένων και των νέων μορφών ριζοσπαστικοποίησης.
Η επιτροπή αγώνα πολιτών, ύστερα και από την είσοδο των αντιεξουσιαστών και μιας πτέρυγας των εαακ ανέδειξε ένα πλούτο απόψεων, αλληλεγγύης, αγωνιστικής και συγκρουσιακής διάθεσης που είχε σαν αποτέλεσμα η ιδιωτικοποίηση του ξενία να μετατραπεί σε πρωτεύων ζήτημα στα Ιωάννινα. Όπως και η συναγωνίστρια Αλεξ Μπεγκα στην εφημερίδα «εποχή», έτσι και εγώ δεν μπορώ παρά να ευχαριστήσω τα χαρούμενα και ανυπάκουα σώματα και πρόσωπα του Γεράσιμου, του Βαγγέλη, του Μενέλαου, της Νεφέλης, της Νατάσσας, της Κατερίνας, του Δημήτρη, του Αρη, του Παναγιώτη, και άλλων πολλών συναγωνιστών-ιών που δεν με παίρνει ο χώρος να τους αναφέρω. Επίσης δεν μπορούμε (οι συλληφθέντες) παρά να ευχαριστήσουμε όλους τους πολίτες των Ιωαννίνων που μας συμπαραστάθηκαν ύστερα από την σύλληψη μας. Αυτές τις μέρες τα ιωαννινα έζησαν έστω και σε μικρογραφία τι πάει να πει συμπαράσταση και αλληλεγγύη.
Ο αγώνας για το Ξενία , ο αγώνας για μια πόλη στην υπηρεσία των αναγκών μας, ο αγώνας για τον έλεγχο των συνολικών όρων της ζωής των άμεσων παραγωγών του κοινωνικού πλούτου, συνεχίζεται ακόμη πιο έντονος, ακόμη πιο αδιάκοπος και συνολικός. -
Venseremos

Ιωάννινα 14/6/2005
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΡΓΥΡΟΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις