ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΟ 1400 € ΒΑΣΙΚΟ ΜΙΣΘΟ



Η κυβέρνηση της ΝΔ με την νωπή την λαϊκή εντολή ετοιμάζεται να επιτεθεί σε όσα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα έχουν μείνει όρθια, την στιγμή που η κυβερνητική φοροκαταιγίδα και η ακρίβεια κάνει δύσκολη την επιβίωση το χειμώνα σε μεγάλα στρώματα του ελληνικού λαού. Τα πράγματα για τις λαϊκές μάζες είναι ακόμη δυσκολότερη καθώς απέναντι της η ΝΔ έχει μια αξιωματική αντιπολίτευση διαλυμένη, μια αριστερά ουσιαστικά ακίνδυνη για το σύστημα του κεφαλαίου, παρόλη την εκλογική της επιτυχία και ένα εργατικό κίνημα απλά ανύπαρκτο, ανίκανο και για την πιο μικρή αντίσταση.
Θέλουμε δεν το θέλουμε τα γεγονότα συχνά εξελίσσονται δίχως την δική μας συμμετοχή και το κοινωνικό ζήτημα μπαίνει με ορμή στην κεντρική πολιτική σκηνή επηρεάζοντας άμεσα τις ζωές όλων των κοινωνικών τάξεων και στρωμάτων που αντίστοιχα με την υλική δύναμη και την πολιτική- κοινωνική ισχύ επιβάλουν και επικαθορίζουν στρατηγικές απαντήσεις που μετατρέπονται σε κυρίαρχες εθνικές ιδεολογίες και αντιλήψεις που αγκαλιάζουν με την σειρά τους το σύνολο των κοινωνικών τάξεων.
Με καθοριστικό ρόλο να παίζουν τόσο οι υποκειμενικές διαθέσεις και δυνατότητες των κοινωνικών δυνάμεων αλλά κυρίως οι αντικειμενικές εξελίξεις στο παραγωγικό πεδίο που αλλάζει το τοπίο στις σχέσεις ανάμεσα στις κοινωνικές και ταξικές δυνάμεις. Ένα ζήτημα που θέλει ιδιαίτερη μελέτη καθώς με αντιφατικό τρόπο ανοίγει δρόμους για την οικονομική και πολιτική απελευθέρωση του προλεταριάτου, ανεξάρτητα του γεγονότος της καταθλιπτικής αστικής-καπιταλιστικής ηγεμονίας π,χ μια τέτοια εξέλιξη είναι η πρωτόγνωρη ιστορικά δυνατότητα να μειωθούν ριζικά οι ώρες εργασίας, αυξάνοντας σε συνολικό βαθμό την παραγωγικότητα της εργασίας ή η νέα σχέση που διαμορφώνεται ανάμεσα στην χειρονακτική και διανοητική εργασία. Εξελίξεις που κάνουν σε απόλυτο βαθμό δυνατή την εργατική αυτοδιαχείριση και τον κομμουνισμό.
Αλλά αυτές οι δυνατότητες θα μας απασχολήσουν εκτενώς σε ένα άλλο σημείωμα , στον παρόν σημείωμα αυτό που θα μας απασχολήσει είναι να περιγράψουμε ένα πρόγραμμα εργατικών διεκδικήσεων που απαντάει στα σύγχρονα ζητήματα από την πλευρά των εργατικών δικαιωμάτων και αναγκών.
Ένα πρόγραμμα που δεν θα μένει στο καπιταλιστικά εφικτό αλλά στο προλεταριακά αναγκαίο, στοχεύοντας σε μια ριζική ανακατανομή του πλούτου με το βαθμό που ο πλούτος θα περάσει όλος στα χέρια των άμεσων παραγωγών του.
Στην παρούσα φάση, με βάση τους υπάρχοντας συσχετισμούς δύναμης, μπορεί αυτό το πρόγραμμα να φαντάζει ουτοπικό αλλά τούτο όχι μόνο δεν αναιρεί την αναγκαιότητα του, αλλά το κάνει ακόμη πιο επιτακτικό για την ύπαρξη μιας επιθετικής αριστεράς επικίνδυνης για το καπιταλιστικό σύστημα.
Ένα τέτοιο πολιτικό πρόγραμμα που θα αναδείκνυε την εργατική εξουσία ως μια διαδικασία μετάβασης στον σοσιαλισμό-κομμουνισμό έχει τους παρακάτω άξονες:
1) Άμεση έξοδος της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ
2) Κρατικοποίηση των μεγάλων καπιταλιστικών εταιριών που θα λειτουργούνε κάτω από κοινωνικό έλεγχο και εργατική αυτοδιαχείριση.
3) Το κλείσιμο των επιχειρήσεων θα συνεπάγεται την κρατικοποίηση τους , που θα εργάζονται κάτω από εργατικό- κοινωνικό έλεγχο και την απαλλοτρίωση της προσωπικής περιουσίας του επιχειρηματία
4) Κατάργηση των δημοτικών επιχειρήσεων με το πέρασμα των λειτουργιών τους στους δήμους που θα λειτουργούν με κοινωνικό-δημοτικό έλεγχο.
5) Επαναδημοτικοποίηση των ελεύθερων–δημοσίων χώρων και των ιδιωτικοποιημένων δημοτικών επιχειρήσεων.
6) Εθνικοποίηση των δασών
7) Συνεταιριστικοποίηση της αγροτικής παραγωγής και μοίρασμα των μεγάλων αγροτικών κλήρων στους άκληρους και στους μετανάστες.
8) Ανάπτυξη και ενίσχυση της συνεταιριστικής παραγωγής και στο τριτοβάθμιο τομέα , στην κατεύθυνση της κοινωνίας των ελεύθερων συνεταιρισμένων παραγωγών.
9) Ελεύθερη και γενική πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
10) Παιδεία και γνώση που θα συνδέεται με την παραγωγή και τις ανάγκες της κοινωνίας.
11) Συνδυασμός μορφών άμεσης και αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας με τα πρωτεία να τα κρατάνε οι μορφές της άμεσης δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας.

Αντίστοιχα οι άμεσες εργατικές διεκδικήσεις δεν πρεπει να μένουν στην υπεράσπιση αυτών που κατέκτησε το παλαιό εργατικό κίνημα και που σήμερα χάνονται. Οι εργατικές διεκδικήσεις πρεπει να εχουν το άρωμα της ιστορικής δυνατότητας να κατακτήσουμε όλο το καρβέλι και όχι μόνο τα υπολείμματα από τα αγρία καπιταλιστικά φαγοπότια.

Για αυτό στους δρόμους του αγώνα μπορούμε το αγώνα να διεκδικήσουμε:

Αντίστοιχα οι άμεσες εργατικές διεκδικήσεις δεν πρεπει να μένουν στην υπεράσπιση αυτών που κατέκτησε το παλαιό εργατικό κίνημα και που σήμερα χάνονται. Οι εργατικές διεκδικήσεις πρέπει να έχουν το άρωμα της ιστορικής δυνατότητας να κατακτήσουμε όλο το καρβέλι και όχι μόνο τα υπολείμματα από τα αγρία καπιταλιστικά φαγοπότια.

Για αυτό στους δρόμους του αγώνα μπορούμε το αγώνα να διεκδικήσουμε:

1400 € ΒΑΣΙΚΟ ΜΙΣΘΟ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ , 1400 € ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ - ΣΥΝΤΑΞΗΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ- ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΙΣΘΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ- ΙΔΙΩΤΙΚΟ- ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

ΜΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ- ΙΔΙΩΤΙΚΟ- ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ 5ΜΕΡΟΥ-6ΩΡΟΥ –30ΩΡΟΥ,

5ΜΕΡΟΥ- 4ΩΡΟΥ- 20ΩΡΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΑ 50 ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΑ 55 ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Ή ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΑ 30 ΕΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΕΥ ΗΛΙΚΙΑΣ

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ

ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ.

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ – ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΤΑ ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

ΓΕΝΝΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΪΚΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ. ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΡΓΥΡΟΣ

Σχόλια

  1. Ευχαριστώ πολύ που επέλεξες δικές μου φωτογραφίες για να συνοδέψουν το άρθρο σου.
    Καλή σου μέρα.

    Xapns - Hárës

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΟΜΟΡΦΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις