ΙΩΑΝΝΙΝΑ – ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ


Οι εξευτελιστικές τιμές που έδωσε η διοίκηση της «ΔΩΔΩΝΗΣ» στους κτηνοτρόφους, 2 λεπτά το πρόβειο και το γίδινο και 4 λεπτά το αγελαδινό προκάλεσαν την άμεση, δικαιολογημένη και οργισμένη αντίδραση των επιτροπών αγώνα που απέκλεισαν άμεσα την «ΔΩΔΩΝΗ». Απαιτώντας αύξηση τιμών στο γάλα που να καλύπτει στο ελάχιστο την τεράστια αύξηση των ζωοτροφών. Ένας αποκλεισμός που άφησε όλη την Ήπειρο, δίχως προϊόντα «ΔΩΔΩΝΗ» για τρεις μέρες, στριμώχνοντας επικίνδυνα το έτσι κι αλλιώς οξυμένο πολιτικό σκηνικό, αναγκάζοντας όλο το πολιτικό προσωπικό να πάρει μια ξεκάθαρη θέση υπέρ των κτηνοτρόφων που ξεπερνά το 12% του ενεργού πληθυσμού στην Ήπειρο, παρόλο που στο σύνολο του το συγκεκριμένο πολιτικο προσωπικό προωθεί με όποιο τρόπο βρει την ιδιωτικοποίηση της.

Την ίδια στιγμή ειναι αξιοσημείωτο πως το επίσημο ΚΚΕ επέλεξε ουσιαστικά να διασπάσει το κίνημα επιλέγοντας μια πανελλήνια συνάντηση των δυνάμεων της ΠΑΣΥ στην Πρέβεζα. Αφήνοντας επονοούμενα για τον αγώνα τον κτηνοτρόφων, δηλαδή εαν με τον αποκλεισμό της ΔΩΔΩΝΗΣ, επιθυμούν το καλό της ΔΩΔΩΝΗΣ και των κτηνοτρόφων ή εκφράζουν συμφέροντα αλλότρια με τα συμφέροντα των κτηνοτροφών και της δικής τους επιχείρησης. Φυσικά στις μαζικές συνελεύσεις των επιτροπών αγωνα που έγιναν σε όλη την Ήπειρο το προηγούμενο διάστημα το ΚΚΕ ουδέποτε έβαλε με αξιώσεις μια διαφορετική λογική που θα συνολικοποιούσε τον αγωνα των κτηνοτρόφων. Εκτός και εαν συνολικοποίηση ενός αγωνα των κτηνοτροφών ειναι η άνευ όρων στήριξη του ΚΚΕ. Αυτο δεν σημαίνει πως δεκάδες μέλη και οπαδοί του ΚΚΕ στο χώρο των κτηνοτροφών δεν ξενύχτησαν έξω απο το αποκλεισμένο εργοστάσιο στηρίζοντας με όλες τις πολιτικές και βιολογικές δυνάμεις του τις επιτροπές αγώνα.

Ο αποκλεισμός του εργοστάσιου που άρχισε την Παρασκευή 7 Δεκέμβρη έληξε προσωρινά την Δευτέρα 10 Δεκέμβρη με την εξασφάλιση της υπόσχεσης πως το θέμα θα ξανασυζητηθεί εκ νέου την Παρασκευή 14 Δεκέμβρη σε ένα έκτακτο διοικητικό συμβούλιο που θα γίνει στην Αθήνα με την άμεση παρουσία του ίδιου του διοικητή της ΑΤΕ. Η αναστολή του αποκλεισμού του εργοστάσιου- παρόλο που από μια άποψη μπορεί να θεωρηθεί μια μικρή νίκη- δεν πέρασε δίχως αντιδράσεις στο εσωτερικό των επιτροπών αγώνα από ένα κόσμο που γεμάτος οργή απαιτούσε από την διοίκηση της ΔΩΔΩΝΗΣ και της ΑΤΕ να έρθει στα Γιάννενα να συνεδριάσει και όχι να εκτονωθεί η σύγκρουση μέσα από την συνάντηση του ΔΣ της εταιρίας του διοικητή της ΑΤΕ και αντιπροσωπίας των συντονιστικών των επιτροπών αγώνα. Εκφράζοντας πληθυντικά ταξικά και κοινωνικά συμφέροντα που συνυπάρχουν, αλληλοδιαπλέκονται και συγκρούονται εντός των επιτροπών αγωνα των κτηνοτρόφων. Οπως εκφράζεται και η ενότητα αντίθετων μεταξύ καθοδηγητών και καθοδηγούμενων, μεταξύ ηγεσίας και βάσης. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν η πλειοψηφία των εκλεγμένων συντονιστικών των επιτροπών αγωνα συμφώνησε για την αναστολή της κατάληψης, μια σημαντική μερίδα κόσμου που διαφώνησε με την επιλογή, αντι να εκλέξει μια νεα συντονιστική επιτροπη και να συνεχίσει την κατάληψη προτίμησε να συμμορφωθεί με την “ηγεσία”. Και έτσι όμως μέσα από αυτή την αντιφατική συγκρουσιακή κατάσταση, η άμεση δημοκρατία των κτηνοτρόφων λειτούργησε, επιτροπές αγώνα που πολλά έχουν να δώσουν ακόμη τόσο στην προοπτική της καλυτέρευσης της ζωής των κτηνοτρόφων, όσο και στην προοπτική να περάσουν οι συνεταιριστικές εταιρίες, όπως η ΔΩΔΩΝΗ, στα χέρια τους.

Καθώς η επόμενη μεγάλη και καθοριστική μάχη για την ΔΩΔΩΝΗ είναι η μάχη να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση της, είτε άμεσα μέσω στρατηγικού επενδυτή, είτε έμμεσα μέσω χρηματιστηρίου. Είναι κοινό μυστικό πως ο ποιο σημαντικός λόγος που η διοίκηση της επιχείρησης έδωσε τόσο εξευτελιστικές τιμές είναι για να φανούνε κέρδη για το χρηματιστήριο. Ενώ συνεχώς πλασάρουν την αντίληψη πως η μετοχοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ θα γίνει για να ξεπληρωθούν τα τεράστια χρέη των δανείων που δίνει στην εταιρία η «μαμά-επιχείρηση» η ΑΤΕ. Μια αντίληψη που προσπαθούν να την «περάσουν» ως άποψη και του ίδιου του σωματείου των εργαζομένων. Ενώ ανοικτά ο αθηναϊκός τύπος γράφει για την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης το πρώτο 6μηνο του 2008.

Σε αντίθεση με αυτή την προοπτική που θα ωφελήσει τις πολυεθνικές, τα καρτέλ γάλακτος και τους μεγαλοκτηνοτρόφους, η φτωχομεσαία αγροτιά με τις επιτροπές αγώνα και οι εργαζόμενοι με τα σωματεία τους πρέπει να παλέψουν να δημιουργηθεί ένας πρωτοβάθμιος παραγωγικός συνεταιρισμός των 9.000 άμεσων παραγωγών που θα αναλάβει την διοίκηση της ΔΩΔΩΝΗΣ και των άλλων συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Ενώ σημαντικό ρόλο στην διοίκηση της εταιρίας θα παίξει ο εργατικός -κοινωνικός έλεγχος των εργαζόμενων, τόσο της ΔΩΔΩΝΗΣ και των άλλων συνεταιριστικών επιχειρήσεων, όσο και των υπολοίπων εργαζόμενων με στόχο την εξασφάλιση των εργατικών δικαιωμάτων τους και της αναβαθμισμένης ποιότητας των προϊόντων. Εντασσόμενο στην προοπτική μιας κοινωνικής συγκρότησης που το πρώτο ρόλο θα το παίζουν οι εργατικές – κοινωνικές ανάγκες και όχι οι νόμοι της αγοράς.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΡΓΥΡΟΣ

www.eek.gr


ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Σαββάτο 15/12/07

Ύστερα από τον εμπαιγμό και την

απαξίωση της συνάντησης ξανά στο

δρόμο…

Αποχώρησε με άδεια χέρια η αντιπροσωπία της συντονιστικής επιτροπής των κτηνοτροφών που είχε μεταβεί στην Αθήνα για να συναντήσει τον πρόεδρο της ΔΩΔΩΝΗΣ και τον διοικητή της ΑΤΕ. Η συνάντηση έληξε σύντομα και άδοξα με την άμεση απαίτηση του προέδρου της ΔΩΔΩΝΗΣ να καθοριστούν από τα τωρα οι τιμές του χρόνου και αρνήθηκε να συζητηθεί η φετινή αύξηση των τιμών ή το μοίρασμα των κερδών της εταιρίας, ενώ δεν συνάντησαν τον διοικητή της ΑΤΕ. Μια άρνηση σε έντονο ύφος από τα μεγαλοστελέχη της ΑΤΕ που τους υπενθύμισαν με νόημα τις νομικές συνέπειες για τα τυχόν διαφυγόντα κέρδη της επιχείρησης από τις κινητοποιήσεις και τον αποκλεισμό, όπως μας λένε κτηνοτρόφοι που βρέθηκαν στην συνάντηση.

Σύμφωνα δε και με τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής των κτηνοτροφικών ενώσεων όλης της Ηπείρου, Μιχάλη Τζίμα ««Η στάση του κ. Δρούγκα ήταν προκλητικότατη και απαράδεκτη δεν συζητούσε τίποτα αν δεν καθορίζονταν και οι τιμές της επόμενης χρονιάς. Είναι φανερό πως υπάρχει συμφωνία για να κατεβάσουν τις τιμές των παραγωγών σε όλη την Ελλάδα. Η Δωδώνη εναρμονίζεται πλήρως με το καρτέλ του γάλακτος».

Μετα από αυτό ο δρόμος του αγωνα είναι ο μόνος που μένει να ακολουθήσουν οι κτηνοτρόφοι. Έτσι το Σαββάτο 15/12/07 σε σύσκεψη τους στην Ελεούσα αποφάσισαν τον αποκλεισμό της ΑΤΕ την τρίτη 19/12/07 και μια ευρεία σύσκεψη την Παρασκευή 21/12/07 με τους φορείς της Ηπείρου για την σωτήρια της κτηνοτροφίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις