ΜΕ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ


Ζητούμενο ο αντικαπιταλιστικός επαναστατικός πόλος

1) Η υπάρχουσα οικονομική κρίση αντανακλά όσο τίποτε άλλο την ιστορική κρίση του νόμου της αξίας. Μια παραγωγή που χρειάζεται όσο τίποτε την ανθρώπινη εργασία, για την παραγωγή υπεράξιας, αλλά και μια τεράστια ανάπτυξη παραγωγικών δυνάμεων που διαρκώς «ξερνάει» την ζωντανή εργασία, με αποτέλεσμα να πέφτει ο συνολικός όγκος της παραγόμενης υπεράξιας. Μια αντίφαση που απαντιέται- στο βαθμό που απαντιέται- μόνο με την εκμετάλλευση του προλεταριακού σώματος, ως μια σχέση διαμεσολαβήσεων, στο τόπο και στο χρόνο. Φυσικά σε κάποιες ιστορικές στιγμές- όπως σήμερα- οι απαντήσεις φαντάζουν αδύνατες και τότε είναι που ξεσπάει ο ολοκληρωτικός ταξικός πόλεμος στα δικαιώματα και τις ανάγκες μας. Η απάντηση της ζωντανής εργασίας δεν μπορεί να είναι άλλη από τον διαρκή και αδιάκοπο επαναστατικό αγώνα για την καταστροφή αυτού του συστήματος, Μια απάντηση που έχει ως μεταβατική φάση την παραγωγή μορφών ζωής και κοινότητας που θα υπερβαίνουν θετικά τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής.

2) Το μήνυμα του Δεκέμβρη βρίσκεται στην πρωτότυπη πολιτικοποίηση- ριζοσπαστικοποίηση μιας νέας γενιάς εργαζόμενων , νεολαιών, μεταναστών που διεκδικούνε με ένα τρόπο συγκρουσιακό και αδιαμεσολάβητο ότι το σύστημα τους αρνείται. Ένα διάχυτο αντικαπιταλιστικό δυναμικό που δημιούργησε ένα αντιφατικό και πολύμορφο ανατρεπτικό πολιτισμό που τρόμαξε τις ελίτ σε ανατολή και Δύση με την δυναμική του. Το πιο μάχιμο δυναμικό της αντικαπιταλιστικής αριστεράς μαζί με το πιο συνειδητοποιημένο δυναμικό της αναρχίας και των αντιεξουσιαστών βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της εξέγερσης, όπως έδειξε και η «Νομική». Μόνο που δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι για την εμφάνιση του συνόλου της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, που φάνηκε μάλλον ανέτοιμη για τέτοιου είδους εξεγερσιακά γεγονότα.. Σε κάθε περίπτωση, μόνο μια αριστερά που μπορεί να συνομιλεί με την «κουκούλα» που πυρπολεί την κοινωνία του θεάματος, μπορεί να παίξει πρωτοπόρο επαναστατικό ρόλο στους Δεκέμβρηδες που έρχονται.

3) Η ΕΕ είναι ένα πρόπλασμα ενός παγκόσμιου ολοκληρωτικού καπιταλιστικού κράτους. Ο αγώνας ενάντια στην ΕΕ συσχετίζεται και συνδέεται με τον αγώνα ενάντια στο δικό μας εθνικό καπιταλισμό. Με στόχο την ολοκληρωτική καταστροφή όλων των καπιταλιστικών μηχανισμών , διαμεσολαβήσεων και οργανισμών. Με στόχο την αντικαπιταλιστική εργατική διεθνοποίηση, την κοινωνία των ελευθέρων συνεταιρισμένων παραγωγών, την παγκόσμια κομμουνιστική κοινότητα.

4) Το παλαιό εργατικό κίνημα έχει τελειώσει λόγω των προδοσιών των ηγεσιών του , αλλά και εξαιτίας αλλαγών στην παραγωγή. Συνεχίζει όμως να αποτελεί αναγκαιότητα ένα νέο εργατικό κίνημα που δεν θα μένει στις παραδοσιακές φόρμες αλλά θα συνδυάζει με ένα νέο πολυδιάστατο τρόπο τις διαφορετικές μορφές οργάνωσης του προλεταριακού πλήθους. Στοχεύοντας στην ενοποίηση των κατακερματισμένων πεδίων της ζωντανής εργασίας. Τις μέρες του Δεκέμβρη η ηρωική φιγούρα της Κ. Κούνεβα- μετανάστριας συνδικαλίστριας- έδωσε την ευκαιρία για ένα από τα κάτω συντονισμό σωματείων, συσπειρώσεων και εργαζόμενων που θα πρέπει να γενικευτεί με ένα καθολικό τρόπο. Σημαία αυτού του εργατικού κίνηματος πρέπει να είναι ότι η απελευθέρωση των εργαζόμενων είναι έργο των ίδιων των εργαζόμενων. Εργαλείο αυτού του εργατικού κίνηματος είναι η γενική συνέλευση των εργαζόμενων και όχι το διοικητικό συμβούλιο που είτε δεν θα υπάρχει , είτε θα παίζει μόνο ένα συντονιστικό ρόλο.

5) Είναι δυνατή μια αντικαπιταλιστική αριστερά, με ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα υπερβαίνει τις υπάρχουσες συλλογικότητες και δομές. Μια αντικαπιταλιστική αριστερά με κέντρο τους ίδιους τους αγωνιστές και τους μαχόμενους εργάτες που θα σκέφτεται διεθνιστικά και θα δρα τοπικά/ εθνικά. Όχι απλώς μια συμμαχία των οργανώσεων της άκρας αριστεράς, αλλά ένας επαναστατικός αντικαπιταλιστικός πόλος που θα έχει ως στόχο μια πραγματικά νέα επαναστατική- διεθνιστική – απελευθερωτική πρόταση του 21ού αιώνα. Αισιοδοξώ πως η συνάντηση του Σπόρτινγκ, αποτελεί μια ελπιδοφόρα αρχή για την αριστερά που χρειάζεται η εποχή μας.


ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΡΓΥΡΟΣ

ΠΡΙΝ 15 ΦΛΕΒΑΡΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις