ΜΕ ΤΗΝ ΝΙΚΗΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ



ΜΙΑ ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. ΣΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Στο δρόμο που άνοιξε ο Δεκέμβρης, σε μια πανελλαδική συνάντηση 1300 και πάνω αγωνιστές της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς , στο θέατρο Αθηναίδα την Κυριακή 22/3, συγκρότησαν ενωτική πολιτική κίνηση με τίτλο: "Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ"/ ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. με υπότιτλο: Δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής, επαναστατικής, κομμουνιστικής Αριστεράς και της ριζοσπαστικής οικολογίας.

Με στόχο την παρέμβαση της στα μέτωπα της συγκυρίας: Όπως είναι το μέτωπο της οικονομικής κρίσης και των εργατικών δικαιωμάτων, το μέτωπο του ΑντιΕΕ αγώνα, το μέτωπο της καταστολής και της υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων, το αντιπολεμικό/ αντιΝΑΤΟικό και αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο. Τέλος αλλά όχι τελευταίο την παρέμβαση της στο ζήτημα των μεταναστών, του ρατσισμού, του σεξισμού. Αλλά και στο ζήτημα του περιβάλλοντος και των δημοσίων χώρων.

Με στόχο να εκφραστεί ενωτικά η αντικαπιταλιστική- επαναστατική αριστερά και στις εκλογές, θεωρώντας πως οι εκλογές «δεν είναι αυτοσκοπός αλλά μια σημαντική πολιτική μάχη και γι' αυτό θα παρέμβει σε αυτές. Μια παρέμβαση που θα γίνει στη βάση των κοινών σημείων πολιτικής συμφωνίας και σε άμεση συνάρτηση με τη συνολική παρέμβαση της στα πολιτικά μέτωπα της περιόδου», όπως γράφει χαρακτηριστικά το κείμενο συμφωνίας.

Γενικότερος στόχος παραμένει η πολιτική ενότητα στην βάση των αγωνιστών και των αγώνων, «η όσμωση μεταξύ των μελών των οργανώσεων και των ανένταχτων αγωνιστών». Ετσι ώστε να επιτευχθεί το αποτελεσματικό άνοιγμα της κίνησης στο χώρο των κινημάτων, «δίνοντας έμφαση στις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες τις συνελεύσεις βάσεις τις πανελλαδικές συνελεύσεις» Με στόχο την συγκρότηση « σε τακτά χρονικά διαστήματα» ανακλητών εκπροσώπων συνελεύσεων και εκπροσωπών των πολιτικών οργανώσεων.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

Βιώνοντας, μια άνευ προηγούμενου πολύπλευρη συστημική κρίση, η ενωτική κίνηση της αντικαπιταλιστικής , επαναστατικής , κομμουνιστικής αριστεράς και της ριζοσπαστικής οικολογίας θα αγωνιστεί ώστε την κρίση να την πληρώσει το κεφάλαιο και όχι οι εργαζόμενοι.

Όλοι μας, άμοιροι και μη του καπιταλιστικού αίματος, γνωρίζουμε πολύ καλά πως το κεφάλαιο είναι αυτό που θησαύριζε την περίοδο της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Και πως λόγω της κυριαρχίας του σήμερα ζητάει και τα ρέστα. Απαιτεί να πληρώσουμε εμείς την νύφη για τις δικές του χασούρες.

Ε λοιπόν αυτή η πρόκληση δεν μπορεί να μείνει δίχως απάντηση από την πλευρά του κινήματος των εργαζομένων και δη των δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής , επαναστατικής αριστεράς.

Παράλληλα είναι αναγκαιότητα να απαντηθεί αγωνιστικά η πολιτική που κηρύσσει τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες σε παρανομία και την χώρα σε «κατάσταση έκτακτου ανάγκης». Ως απάντηση του κράτους και της κυβέρνησης στα μαζικά ξεσπάσματα της νεολαίας, όπως το Δεκέμβρη, την αντίσταση των εργαζόμενων, και τις λαϊκές αντιστάσεις.

Όπως γράφει και το κείμενο της συμφωνίας :«Απαγορεύοντας την κουκούλα στη νεολαία, φορούν οι ίδιοι την κουκούλα του καταδότη. Τυλίγουν την κοινωνία με ένα αυταρχικό δίχτυ τρόμου, παρακολούθησης, καμεροχαφιεδισμού και αστυνομοκρατίας. Αφήνουν ανεξέλεγκτη την εργοδοτική τρομοκρατία, όπως έδειξε και η δολοφονική επίθεση ενάντια στην Κωνσταντίνα Κούνεβα Επιστρατεύουν το στρατό, το «βαθύ κράτος», τη δικαιοσύνη, τις φυλακές και τα μέσα ενημέρωσης κατά του «εχθρού λαού», στο όνομα της «ασφάλειας από την τρομοκρατία».

Μια πολιτική που δείχνει την βαθιά κρίση της αστικής δημοκρατίας και συνολικότερα του καπιταλιστικού συστήματος. Την αδυναμία ενσωμάτωσης των λαϊκών και εργατικών τάξεων. Και την ταυτόχρονη ανάδειξη μιας δυνατότητας για την εμφάνιση και δυναμώση μιας αριστεράς που θα στοχεύει στην ανατροπή του καπιταλισμού, καθώς θα θεωρεί αδύνατο το πασάλειμμα και την μεταρρύθμιση του.

Ήδη η νικηφόρα εξέγερση της Γουαδελούπης δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν οι χώρες της περιφέρειας και των καπιταλιστικών μητροπόλεων. Ένα δρόμο εξέγερσης και εργατικών ανατροπών που δεν θα χαϊδεύει αυτιά, δεν θα θέλει να διαχειριστεί το σύστημα , με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αλλά θα «σπάει» τις βιτρίνες του καπιταλισμού.

Είναι ο δρόμος των ενωτικών νικηφόρων αγώνων και κινημάτων. Με την αντικαπιταλιστική , επαναστατική αριστερά και ριζοσπαστική οικολογία να παίζει ένα καθοριστικό ρόλο στην «από τα κάτω» ενότητα όλων των δυνάμεων της αριστεράς και της αντικαπιταλιστικής ανατροπής.

Με την οικοδόμηση ενός κινήματος εργατικού, λαϊκού, νεολαιίστικου, πολύμορφα ανατρεπτικού που δεν θα παζαρεύει τους όρους της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων αλλά την συνολική αλλαγή των συσχετισμών ανάμεσα στην εργασία και το κεφάλαιο.

Στοχεύοντας στην ταξική ανασυγκρότηση του κινήματος της εργατικής τάξης. θεωρώντας πως η λογική, η γραμμή και «η πρακτική του υποταγμένου συνδικαλισμού που κυριαρχεί σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, δεν είναι αρωγός, αλλά αντίπαλος των νικηφόρων αγώνων». Οι εξελίξεις της τελευταίας περιόδου είναι αποκαλυπτικές: Ανοικτή και απροκάλυπτη ταξική συνεργασία της ΓΣΕΕ- ΣΕΒ στη συμφωνία «διεξόδου από την κρίση» υπέρ του κεφαλαίου. «Αποδεικνύεται από την απουσία τους στο Δεκέμβρη και από την εχθρότητα στο κίνημα αλληλεγγύης στην Κούνεβα…». Με το ΠΑΜΕ περί άλλων να τυρβάζει και να αρέσκεται στην απομονωτική, κομματική λογική των αγώνων διαμαρτυρίας. Αδυνατώντας να αποτελέσει απάντηση στις αγωνίες της εργατικής τάξης.

ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ

Ποιο συγκεκριμένα η "Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ" θα αγωνιστεί:1) «Να ανατραπεί απ’ τα κάτω και από τα αριστερά η κυβέρνηση των δολοφόνων που η πολιτική της αναδεικνύεται σε υπ’ αριθμόν ένα δημόσιο κίνδυνο για το λαό!». 2)Ενάντια στο ΠΑΣΟΚ που είναι ο δεύτερος πυλώνας των δυνάμεων του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού. Θεωρώντας πως δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει καμιά αυταπάτη για το ρόλο του ΠΑΣΟΚ. «Οποιαδήποτε πολιτική συνεργασία μαζί του, πολύ περισσότερο σε μια κεντροαριστερή κυβέρνηση σαν κι αυτές που οραματίζονται στο Συνασπισμό, απλώς θα δώσει αριστερό άλλοθι στις αντιλαϊκές πολιτικές». 3) Ενάντια στην ΕΕ, που το ευρώ και η οικονομική κρίση αποκάλυψε το βαθιά αντιλαϊκό, αντεργατικό, αντιδημοκρατικό και αποκρουστικό χαρακτήρα της. Η ΕΕ δεν ήταν και ούτε μπορεί να είναι το σπίτι των λαών, είναι το σφαγείο των πολυεθνικών. Είναι όργανο της επίθεσης απέναντι στα δικαιώματα των εργαζόμενων, της νεολαίας και των λαών. Σε αντιπαράθεση αλλά πιο συχνά σε συνεργασία με τις ΗΠΑ -διαμέσου του ΝΑΤΟ –οργανώνει και εκτελεί ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Η ΕΕ δεν μπορεί να αλλάξει αλλά να ανατραπεί και να διαλυθεί.

Η αντικαπιταλιστική / επαναστατική / κομμουνιστική αριστερά βάζει ως στόχο την αντικαπιταλιστική αποδέσμευση από αυτή. Για μια νέα σοσιαλιστική – κομμουνιστική προοπτική στα Βαλκάνια, την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο». Με προοπτική τον επαναστατικό μετασχηματισμό, τη διεθνιστική αλληλεγγύη, τη συνεργασία και ενοποίηση επαναστατημένων χωρών και κινημάτων.

Για αυτό το λόγο η ενωτική κίνηση των δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής, επαναστατικής , κομουνιστικής αριστεράς και της ριζοσπαστικής οικολογίας εμπνέεται «από όλες τις επαναστατικές απόπειρες και εξεγέρσεις, με τα τραγικά λάθη και τις ανεπάρκειές αλλά και με τα διδάγματά τους»: από τη γαλλική Κομμούνα, την Οκτωβριανή Επανάσταση, το ΕΑΜ και τον ΔΣΕ. Τις αντιαποικιοκρατικές Επαναστάσεις, το Βιετνάμ, την Κούβα, το Γαλλικό Μάη, το Πολυτεχνείο, την κινέζικη πολιτιστική επανάσταση. Θεωρώντας πως η κατάρρευση των εκμεταλλευτικών και καταπιεστικών καθεστώτων του «υπαρκτού σοσιαλισμού» δεν κλονίζει την επιμονή στην ανάγκη της αντικαπιταλιστικής διεξόδου, της επαναστατικής ρήξης και της νέας παγκόσμιας κομμουνιστική προοπτικής.

Βλέποντας ως μοναδική ε­ναλ­λα­κτι­κή λύση στον καπιταλισμό και την κρίση του, την κοινωνική επανάσταση και την εξουσία των εργαζόμενων. «Θε­με­λιω­μέ­νη σε όρ­γα­να εργατικής δη­μο­κρα­τί­ας και αυτοδιεύθυνσης των εργαζόμενων. Με την κοινωνικοποίηση ό­λων των με­γά­λων επιχει­ρή­σεων στους το­μείς κλει­διά της οι­κο­νομίας. Με τον κοινωνικό δη­μο­κρα­τι­κό σχε­διασμό σε όλα τα κοινωνικά ζητήματα. Με πο­λι­τι­κά, συν­δι­κα­λι­στι­κά, α­το­μι­κά δι­καιώ­μα­τα και ε­λευ­θε­ρί­ες, πο­λύ α­νώ­τε­ρα α­πό αυτά που έδωσαν οι α­στι­κές δημοκρατίες».

Εν τέλει η "Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ" αποτελεί μια νέα ελπιδοφόρα προσπάθεια που δεν στοχεύει απλώς στο να ενώσει το χώρο της «άλλης», πέρα των τειχών, αριστεράς, αλλά να μετατραπεί στον καταλύτη της δημιουργίας της αριστεράς που χρειάζεται η εποχή μας. Εποχή που μέσα από τις τεράστιες δυσκολίες της, όλα ξαναφαντάζουν δυνατά.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΡΓΥΡΟΣ

Σχόλια

  1. Αυτό είναι το σήμα τελικά ;
    και θα παίζει αρκτικόλεξο ή όχι ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σύντροφε δεν νομίζω να έχει αποφασιστεί του το σήμα , ούτε το αρκτικόλεξο.

    το σήμα το πήρα απο το σαιτ του ναρ , όσο για το αρκτικόλεξο αν παίξει τελικά το ΑΝΤΑΡΣΥΑ , είναι το κατάλληλο. Εσύ τι λες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κοιτα, το ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι σίγουρα καλύτερο από το ΑΝΑΣΑ, αλλά και το σκέτο ΑΝΑΤΡΟΠΗ δεν είναι κακό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. σ. ΘΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΣΑ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ..ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΛΟΥΛΙ ΕΙΝΑΙ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. τελικά το ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. είναι κι επίσημο, μια που έτσι το'χει η αφίσα της αυριανής απεργίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις