Το γυμναστήριο που φωτίζει την πόλη!

 ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αβοήθητοι έχουν στήσει μια «κυψέλη» για ανθρώπους με αναπηρίες, αλλά και για όλους όσους θέλουν να γυμναστούν.





Μια μοναδική προσπάθεια από τον αθλητικό σύλλογο ΑμεΑ Ιωαννίνων που ξεκίνησε από το 2003. Τόσα χρόνια… αλλά οι αρχές δεν το έχουν πάρει χαμπάρι. Μέχρι και το βάψιμο του κτιρίου έχει γίνει από τους ανθρώπους του συλλόγου, ενώ όλοι τους προσφέρουν υπηρεσίες χωρίς αντίτιμο.
Το αθλητικό γυμναστήριο για τα άτομα με αναπηρία ιδρύθηκε το 2003, σε ένα από τα κτήρια του παλαιού Χατζηκώστα, στην οδό Γ. Παπανδρέου.  Όλοι όσοι βρίσκονται σε αυτόν τον χώρο, από την πρόεδρο του συλλόγου μέχρι τον καθαριστή, εργάζονται χωρίς αντίτιμο.
Στόχος του γυμναστηρίου είναι να προσφέρει μια καλύτερη ποιότητα ζωής στα παιδιά του συλλόγου, αλλά και να τους προετοιμάσει να ζήσουν αυτόνομα, χωρίς να έχουν την ανάγκη φροντίδας από άλλους. Το κτίριο είναι ανοιχτό για όλους και δεν περιορίζεται μόνο στα άτομα με αναπηρία. Με αυτό τον τρόπο όλοι συνυπάρχουν και έτσι το γυμναστήριο καθίσταται ένας εξαιρετικά σημαντικός χώρος συνεύρεσης και επικοινωνίας. Είναι μια σπουδαία ιδέα που υλοποιείται από σπουδαίους εθελοντές!

Και πάλι χωρίς βοήθεια
Το πρόβλημα όμως της διοίκησης του συλλόγου είναι ότι δεν υπάρχει καμία κρατική επιχορήγηση. Αυτό είναι κάτι που δυσχεραίνει τη συντήρηση του κτηρίου και δυσκολεύοντας την προσπάθεια των ανθρώπων. «Ο σύλλογος αυτός λειτουργεί χάρη στη γενναιοδωρία των ανθρώπων. Ζούμε μόνο από τις δωρεές που μας κάνουν κατά καιρούς άλλοι σύλλογοι, ή και πολλές φορές από τα ποσά που κάποιοι δωρητές προνοούν να αφήνουν στις διαθήκες τους. Δεν πρέπει όμως να είμαστε ζητιάνοι για να λειτουργήσουμε. Το κράτος ας λάβει υπόψη του ότι θα πρέπει να υπάρχει κάποια χορήγηση σε συλλόγους όπως ο δικός μας», είπε η Μαρία Σκανδάλη, πρόεδρος του αθλητικού ομίλου «Πύρος» Ιωαννίνων. «Αυτό όμως που θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας είναι ότι όλοι μας είμαστε εν δυνάμει ΑμέΑ», συνέχισε η κα Σκανδάλη.

Με το μεράκι των ανθρώπων
Ο χώρος όπου στεγάζεται το γυμναστήριο έχει φτιαχτεί αποκλειστικά από τη διοίκηση του συλλόγου και τους γονείς των παιδιών. Ο καθένας έβαζε και από ένα λιθαράκι για να δημιουργηθεί αυτό που υπάρχει σήμερα. Τα περισσότερα αντικείμενα που βρίσκονται στο χώρο είναι δωρεές από ανθρώπους και διάφορους συλλόγους. Η κα Σκανδάλη συγκεκριμένα είχε βάψει τους τοίχους, ενώ η ίδια δεν ήξερε καν πώς πιάνουν το πινέλο! «Είχαμε ζητήσει και από το Δήμο να μας βοηθήσει με ένα συνεργείο και ακόμα τους περιμένουμε να έρθουν», είπε η κα Σκανδάλη.
Σήμερα ο σύλλογος έχει 48 αθλητές με τους οποίους έχουν δημιουργηθεί διάφορες ομάδες, όπως τζούντο, στίβο, κολύμβηση, σκοποβολή, αλλά και αθλήματα ειδικά για ΑμεΑ (γκόλμπολ και μπότσια). Οι αθλητές τους συλλόγου έχουν συμμετάσχει σε πολλούς ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους αγώνες. Μάλιστα, πριν από τρεις μήνες μια από τις κοπέλες που αθλούνται στο γυμναστήριο βγήκε τρίτη στον κόσμο στο τζούντο για τα ΑμεΑ.

Γυμναστήριο για όλους
Το γυμναστήριο, με τους γυμναστές που έχει, καλύπτει όλες τις κατηγορίες των αθλητών με αναπηρίες. Ταυτόχρονα γίνονται προγράμματα που βοηθάνε τα παιδιά να ξεπεράσουν τις προκαταλήψεις που μερικές φορές η κοινωνία τους κληροδοτεί.
«Τώρα κάνουμε ένα πρόγραμμα μη τυπικής εκπαίδευσης», είπε ο γυμναστής του συλλόγου, Σταύρος Στραγάλης. «Ο χώρος είναι ανοιχτός και για παιδιά χωρίς αναπηρία προκειμένου να κάνουν προπόνηση εδώ. Παράλληλα με την προπόνηση τους, επικοινωνούν και με τα παιδιά με αναπηρίες. Αυτό τους βοηθά, όταν μεγαλώσουν να αντιλαμβάνονται τι είναι η αναπηρία. Έτσι δεν θα την κοιτάνε λοξά ούτε θα έχουν προκαταλήψεις όταν μεγαλώσουν», συνέχισε ο κ Στραγάλης.
Ομάδα τζούντο υπάρχει μόνο στα Γιάννενα και την Αθήνα. Τα παιδιά έχουν ξεχωριστές ανάγκες και για αυτό το λόγο ένας τέτοιος χώρος είναι αναγκαίος για εκείνους. Το τελευταίο χρονικό διάστημα η διοίκηση του συλλόγου προσπαθεί να δημιουργήσει έναν ξενώνα εντός του χώρου, με σκοπό την αυτόνομη διαβίωση των παιδιών. «Τα παιδιά πλέον έχουν μεγαλώσει και έχουν γίνει άντρες», είπε η κα Σκανδάλη. «Έχουμε φτιάξει μερικά δωμάτια για να κοιμούνται και να μένουν εδώ, αρχικά κάποιες μέρες της εβδομάδας. Θα πρέπει όμως να βρούμε κάποιους χρηματοδότες για να μας στηρίξουν στην προσπάθεια μας. Στόχος μας είναι προετοιμάσουμε τα παιδιά να ζουν μόνα τους και μακριά από τους γονείς τους, γιατί φανταστείτε ένα από αυτά να χάσει τους γονείς του».
Θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στη μέριμνα. «Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι τα παιδιά μεγαλώνουν, αλλά μεγαλώνουν και οι γονείς. Για να μπορέσει ένας γονιός να βοηθήσει το παιδί του θα πρέπει να βοηθήσει τον εαυτό του πρώτα», είπε η κα Σκανδάλη.
Ο σύλλογος τέλος συμμετέχει σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Νέα γενιά σε δράση» και έχει κάνει ανταλλαγές παιδιών με αντίστοιχα σωματεία από την Κύπρο.



Σταύρος Στραγάλης (εθελοντής γυμναστής)

Θέλουμε να είμαστε παρόντες σε οτιδήποτε χρειαστεί. Δική μας ικανοποίηση είναι η ικανοποίηση των παιδιών. Δεν κάνουν όλοι αθλητισμό επαγγελματικό, αλλά όσο μπορεί ο καθένας. Άλλωστε δεν επιδιώκουμε κάτι τέτοιο. Πρώτος στόχος είναι η  ευχαρίστηση των παιδιών. Θέλουμε να ενεργοποιούνται στον αθλητισμό. Το κράτος είναι πολύ μακριά από την προσπάθεια μας. Θα ήθελα να ζητήσω από τους τοπικούς άρχοντες να διαχειριστούν το θέμα με μεγαλύτερη ευαισθησία. Ξέρουμε ότι στις 3 Δεκέμβρη θα πούνε ότι όλοι έχουν ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες. Άλλο όμως τα λόγια, άλλο οι πράξεις. Η άποψή μου είναι ότι εφόσον μπορούμε να κάνουμε κάτι μόνοι μας θα το κάνουμε, δεν θα κάτσουμε να τους περιμένουμε. Από την άλλη, όταν μια αθλήτρια μας, πήρε το τρίτο παγκόσμιο μετάλλιο, τότε μας έστειλαν οι ίδιοι οι πολιτικοί ένα χαρτί για να πάμε να μας δώσουν τα συγχαρητήρια τους! Τόσο καιρό που έχουμε κάνει αίτηση για να μας βοηθήσουν να αγοράσουμε έναν καινούριο διάδρομο, δεν μας έχουν όμως απαντήσει ακόμα».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις