«Εμπαίζουν εκπαιδευτικούς με αναπηρίες» Άρθρο στην Ελευθεροτυπία του Αντ. Σκορδίλη (24/08/2010)


«Εμπαίζουν εκπαιδευτικούς με αναπηρίες»    24/08/2010 - 12:32
Το δικαίωμα στον μόνιμο διορισμό των εκπαιδευτικών με σοβαρές αναπηρίες 67% και άνω που έχουν συμπληρώσει δωδεκάμηνη προϋπηρεσία ως αναπληρωτές ωρομίσθιοι μοιάζει για δεύτερη συνεχή χρονιά μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου (Ν. 3794, Αύγουστος 2009) να οδεύει προς έμπρακτη κατάργηση.


'Εμπλεος οργής ο πανελλήνιος σύλλογος εκπαιδευτικών με αναπηρίες αναφέρεται σε ανακοίνωσή του στον «συνειδητό εμπαιγμό από πλευράς υπουργείου και παραβίαση κάθε έννοιας νομιμότητας εις βάρος των εκπαιδευτικών με σοβαρές αναπηρίες».

Η απαρχή της αντιπαράθεσης υπουργείου και συλλόγου ξεκινά τον Σεπτέμβριο του 2009. Τότε, ανταποκρινόμενοι σε πρόσκληση του υπουργείου οι εκπαιδευτικοί με σοβαρές αναπηρίες υπέβαλαν τις απαραίτητες δηλώσεις και πιστοποιητικά για τη μονιμοποίησή τους, χωρίς τελικά να μονιμοποιηθεί κανένας. Ως απάντηση στις διαμαρτυρίες τους, έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι η μονιμοποίησή τους θα πραγματοποιηθεί την επόμενη σχολική χρονιά 2010 - 2011. Προ μερικών ημερών βίωσαν στη μεγάλη πλειονότητά τους μια νέα διάψευση των προσδοκιών τους. «Επί συνόλου 281 δικαιούχων μονιμοποίησης» -μας ενημερώνει ο σύλλογός τους- «μόλις 110 μονιμοποιήθηκαν σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση».

Οι περισσότεροι δεν τοποθετήθηκαν σε θέση πλησίον του τόπου διαμονής της οικογένειάς τους, όπως επιβάλλει το Π.Δ. του 1996 για εκπαιδευτικούς με αναπηρίες για ευνόητους κοινωνικούς και ιατρικούς λόγους. «Ωσάν να θέλουν να μας δυσκολέψουν τη ζωή διότι διεκδικούμε το δίκιο μας», σχολιάζει ο πρόεδρος του συλλόγου Αθανάσιος Μπίτης, επικαλούμενος χαρακτηριστικό παράδειγμα τυφλού οικογενειάρχη δασκάλου από την Ξάνθη που μονιμοποιήθηκε στην Κρήτη και αδυνατεί να πάει. «Πόσο μάλλον όταν προ δεκαημέρου εκδοθείσα υπουργική απόφαση του στερεί ακόμα και το δικαίωμα αίτησης μετάθεσης για τα επόμενα τρία χρόνια», συμπληρώνει ο Α. Μπίτης, χαρακτηρίζοντας την όλη κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί «τραγικό αδιέξοδο».

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΟΡΔΙΛΗΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις