ΔΩΔΩΝΗ: Η μάχη των μαχών για την Ήπειρο



Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής μπρόστα στην μάχη των μαχών που δεν είναι άλλη από την σωτηρία της ΔΩΔΩΝΗΣ κυκλοφόρησαν μια πολύ ενδιαφέρουσα και τεκμηριωμένη ανακοινωση η οποία γράφει:


Σε ποιον ανήκει άραγε η γαλακτοκομία «ΔΩΔΩΝΗ»;; Στην ΑΤΕ, στις Ενώσεις ή στους ίδιους του άμεσους παραγωγούς, στους ίδιους τους κτηνοτρόφους, όπως πιστεύουμε εμείς;; Δεν πρόκειται για ένα γενικόλογο θεωρητικό πολιτικό και οικονομικό ερώτημα. Αλλά για ένα ερώτημα άμεσο και πρακτικό που αφορά την ζωή χιλιάδων κτηνοτρόφων. Είναι ένα ερώτημα που «έπαιξε» και «παίζει» αμεσότατα μπροστά στην επιλογή της ΑΤΕ λόγω μνημονίου και κρίσης να πουλήσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την «ΔΩΔΩΝΗ».
Για να απαντήσουμε σοβαρά και με επιχειρήματα και όχι αξιωματικά στο συγκεκριμένο ερώτημα πρέπει να πάμε αρκετά πίσω και ειδικότερα στα 1963. Την χρονιά που ιδρύθηκε η «ΔΩΔΩΝΗ» με ένα συγκεκριμένο σκοπό. Να στηρίξει την κτηνοτροφική παραγωγή και τους κτηνοτρόφους από τους εκβιασμούς των εμπόρων.
Άρα από την γέννηση της η ΔΩΔΩΝΗ δεν είναι μια τυπική εταιρία στα πλαίσια του υπάρχοντος οικονομικοπολιτικού συστήματος αλλά μια εταιρία με διευρυμένο κοινωνικο χαρακτήρα στήριξης και υπεράσπισης των κτηνοτρόφων. Αυτός ο χαρακτήρας δεν πρέπει και δεν θα χαθεί.
Αλλά ας μας επιτρέψετε να γίνουμε ακόμη πιο συγκεκριμένοι: Η «ΔΩΔΩΝΗ» αποτελεί ένα από τα 13 εργοστάσια που θ έφτιαχνε η τότε κυβέρνηση σε συνεργασία με τις τότε αγροτικές ενώσεις για να στηρίξει την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή. Εργοστάσια συνεταιριστικά που θα πέρναγαν άμεση διοίκηση των κτηνοτρόφων, των αγροτών και των ενώσεων τους.
Στα Γιάννενα μέσα και από την πίεση και των ίδιων των συνεταιριστικών ενώσεων το σχέδιο προχώρησε ιδρύοντας την «ΔΩΔΩΝΗ». Κατά την ίδρυση σημαντικός αριθμός κτηνοτρόφων που τότε χαρακτηρίστηκαν κομμουνιστές έβαλαν ίδιοι μέρισμα 300 δρχ.
Μόνο που τα λεφτά δεν έφτασαν και τότε χρειάστηκε να παρθεί δάνειο 30 εκατομμύρια δραχμές από την ΑΤΕ. Η ΑΤΕ όμως για να εξασφαλίσει πως θα πάρει τα λεφτά πίσω, μπήκε «δερβέναγας» στην εταιρία, παίρνοντας ας πούμε ως ενέχυρο το 61% των μετοχών.
Νομίζουμε λοιπόν πως ύστερα από 47 χρόνια όχι μόνο έχει πάρει τα λεφτά της και με το παραπάνω αλλά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχει βγάλει μπόλικο τοκογλυφικό κέρδος. Κατά συνέπεια όχι μόνο δεν δικαιούται να πουλήσει τίποτε αλλά απεναντίας αυτό που θα πρέπει να κάνει με βάση αυτή την πρωταρχική συμφωνία είναι να μεταβιβάσει τις μετοχές της στους κτηνοτρόφους διαμέσου των πρωτοβάθμιων κτηνοτροφικών παραγωγικών συνεταιρισμών.
Στα 1967 για να στηριχθεί το σύνολο της Ηπειρωτικής κτηνοτροφικής παραγωγής η εταιρία άρχισε να παίρνει γάλα από όλη την Ήπειρο και παράλληλα μεταβιβάστηκαν μετοχές και στις υπόλοιπες ενώσεις τις Ηπείρου. Μετοχές που δεν μπορούν να τις πουλήσουν στην ΑΤΕ γιατί απλά δεν τους ανήκουν. Το ότι κάποιες τις πούλησαν στην ΑΤΕ όχι μόνο είναι λάθος αλλά συνιστά μια ακόμη παραβίαση και αναίρεση της αρχικής συμφωνίας που εξασφάλιζε και εξασφαλίζει τον χαρακτήρα για τον οποίο δημιουργήθηκε η εταιρία. Δίνοντας το δικαίωμα στην ΑΤΕ- που όπως είπαμε δεν τις ανήκει τίποτε επί της ουσίας να κερδοσκοπεί σε βάρος των κτηνοτροφών αλλά και της ίδιας της ανάπτυξης της εταιρίας.
Η αρχική συμφωνία και ο χαρακτήρας που ως ένα σημείο συνεχίζει να έχει η εταιρία αν ίσχυε μια φορά πριν 47 χρόνια σήμερα ισχύει εκατό. Αν τότε οι κτηνοτρόφοι είχαν ως ανταγωνιστές τους έμπορους, σήμερα έχουν τις αθρόες εισαγωγές γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, σήμερα έχουν τις πολυεθνικές και τα καρτέλ που «κανονίζουν» τις τιμές της πρώτης ύλης όπως αυτοί θέλουν.
Ε λοιπόν απέναντι σε αυτή την κατάσταση που κτυπάει την κτηνοτροφική παραγωγή, ερημώνοντας τα χωριά, η «ΔΩΔΩΝΗ» μαζί με τις άλλες συνεταιριστικές επιχειρήσεις, αλλά και αντίστοιχα εργοστάσια που πρέπει να φτιαχτούν μπορεί να παίξει ένα πρωταγωνιστικό και πολύμορφα παραγωγικό ρόλο.
Ποια «ΔΩΔΩΝΗ» όμως;; Όχι αυτή που θα ξεπουληθεί κοψοχρονιά στα καρτέλ και στις πολυεθνικές. Όχι αυτή που θα οδηγηθεί στα χέρια των Ηπειρωτών κεφαλαιοκρατών που μαζί με τις «ενώσεις» ονειρεύονται να πάρουν μερτικό από τον πλούτο που παράγει η εταιρία. Όχι αυτή που θα καταλήξει στο Χρηματιστήριο, αλλάζοντας με βίαιο τρόπο τον κοινωνικο χαρακτήρα που θα πρέπει να έχει η εταιρία. Εξάλλου είδαμε, ζήσαμε και βιώσαμε στο πετσί μας το ρόλο που παίζει το χρηματιστήριο.
Αλλά μια «ΔΩΔΩΝΗ» στα χέρια των παραγωγών της μέσα από τους πρωτοβάθμιους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, με κρατική στήριξη- ενίσχυση, και μόνιμους εργαζόμενους που να αμείβεται όσο γίνεται πιο δίκαια ο κόπος τους.
Έτσι μόνο θα αναβαπτιστεί αλλά θα ενδυναμώσει ο κοινωνικός χαρακτήρας της. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε το πρωταρχικό: Οι κτηνοτρόφοι προσφέρουν την πρώτη ύλη και οι εργαζόμενοι την μεταποιούν σε τελικό προϊόν. Το πρώτο και τελευταίο λόγο σε κάθε εξέλιξη θα πρέπει άμεσα να τον έχουν αυτοί και μόνο αυτοί.
Και μην νομίζετε πως αυτό μπορεί να γίνει στο σοσιαλισμό ή σε μια οικονομία με βάση το κράτος. Αυτό μπορεί να συμβεί και μέσα στο υπάρχον πολιτικο και κοινωνικό σύστημα. Ας μην ξεχνάμε πως όλες οι αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, ιδιαίτερα της Ευρώπης έχουν ισχυρούς καθετοποιημένους παραγωγικούς συνεταιρισμούς.
Το κράτος, η κυβέρνηση και όχι η ΑΤΕ, θα πρέπει να πάρει τις τεράστιες ευθύνες που του/ της αναλογούν. Θέλει ή δεν θέλει να στηρίξει μια από τις βασικότερες πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ηπείρου; Θέλει ή δεν θέλει να στηρίξει την κτηνοτροφία. θέλει ή δεν θέλει να στηρίξει τους κτηνοτρόφους, την Ήπειρο, τους Ηπειρώτες κτηνοτρόφους, αγρότες και εργαζόμενους;
Τα ψέματα τελείωσαν για όλους και ο καθένας αναλαμβάνει το χρέος και την ευθύνη που του αναλογεί. Σήμερα και όχι αύριο ο κάθε πολιτικός, κοινωνικός και θεσμικός φορέας ας πάρει μια ξεκάθαρη θέση.
Θα στηρίξει την Ήπειρο, τους κτηνοτρόφους της ή θα παίξει το παιχνίδι των πολυεθνικών, των τραπεζών και των καρτέλ;
Θα στηρίξει την ντόπια και εθνική γαλακτοκομική παραγωγή; Θα στηρίξει το εισόδημα των κτηνοτρόφων, θα στηρίξει το αίτημα τους να τους δοθούν τιμές που θα τους κρατήσουν στην κτηνοτροφία, τιμές που καλύπτουν το κόστος παραγωγής. Το αίτημα τους να τους δοθούν τα κέρδη της εταιρίας ως εκκαθάριση.
Να γίνει η «ΔΩΔΩΝΗ» πραγματικά συνεταιριστική, μέσα από πρωτοβάθμιους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, με κρατική ενίσχυση. Μόνο έτσι η εταιρία σε συνεργασία με διευρυμένο δίκτυο συνεταιριστικών επιχειρήσεων μπορεί να «παίζει» στα ίσα τις πολυεθνικές, τα καρτέλ.
Είναι αναγκαιότητα ΣΗΜΕΡΑ και όχι αύριο να φτιαχτεί ένα διευρυμένο μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών μαζικών φορέων, μέτωπο υπεράσπισης της κτηνοτροφίας και των κτηνοτρόφων. Ένα μέτωπο που θα έχουν θέση όλοι οι βουλευτές της Ηπείρου και οι νεοεκλεγμένοι δημοτικοί και περιφερειακοί άρχοντες.
Αν η περιφερειακή ανάπτυξη είναι το στοίχημα τους τότε πρώτιστα πρέπει να σωθεί η κτηνοτροφία και για να σωθεί η κτηνοτροφία θα πρέπει όχι μόνο να σωθεί η «ΔΩΔΩΝΗ», αλλά να περάσει άμεσα σε αυτούς για τους οποίους φτιάχτηκε, ανακτώντας πλήρως το χαρακτήρα για τον όποιο φτιάχτηκε. Το μέλλον για την Ήπειρο αν υπάρξει… ανήκει μόνο στους κτηνοτρόφους, τους εργαζόμενους και στην «ΔΩΔΩΝΗ» τους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις