8/6/11

ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΟΜΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΗ ΣΕΙΡΗΝΙΔΗ

Δελτίο Τύπου της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στον Άρη Σειρηνίδη ενόψει της νέας δίκης του στις 8 Ιουνίου

Στις 8 Ιουνίου 2011 ξεκινάει για δεύτερη φορά η δίκη του αναρχικού αγωνιστή Άρη Σειρηνίδη, ύστερα από την πρωτοφανή «αυτοκατάργηση» του δικαστηρίου που είχε ξεκινήσει να εκδικάζει την υπόθεσή του από τις 9 Μαρτίου. Στις 15 Απριλίου, και ενώ η δίκη είχε ουσιαστικά ολοκληρωθεί με την κατάθεση όλων σχεδόν των μαρτύρων του κατηγορητηρίου, το δικαστήριο αποφάσισε την ακύρωση της διαδικασίας και την επανάληψη της δίκης από την αρχή, με νέα σύνθεση έδρας και ενόρκων.


Δεν θα αναλωθούμε σε σενάρια για το αν το επικαλούμενο νομικό έρεισμα για τη διακοπή της δίκης, η ασθένεια δηλαδή μέλους της έδρας, ήταν αληθές ή ψευδές, ουσιαστικό ή προσχηματικό. Όσο πρωτοφανής και εξοργιστική και αν φαντάζει, η ακύρωση της δίκης δεν ήταν παρά η κατάληξη μιας σειράς αστυνομικών και δικαστικών μεθοδεύσεων που ξεκίνησαν από την πρώτη στιγμή της σύλληψης του Άρη Σειρηνίδη.

Το χρονικό της αστυνομικής και δικαστικής αθλιότητας που οδήγησε στην προφυλάκιση του Άρη Σειρηνίδη, ξεκίνησε πριν ένα χρόνο με την αποτυχημένη απόπειρα της Ασφάλειας και των έντυπων και ηλεκτρονικών παπαγάλων της να τού αποδώσουν κατηγορίες που σκόπευαν στην ηθική του σπίλωση. Συνεχίστηκε με το ερασιτεχνικό σενάριο της Αντιτρομοκρατικής που επιφύλασσε σε έναν άνθρωπο γνωστό για την μακροχρόνια και συνεπή παρουσία του στους κοινωνικούς αγώνες και την αντιεξουσιαστική του δράση, τον δικονομικά βολικό αλλά ταυτόχρονα και ευτράπελο ρόλο του «πιστολέρο με το σομπρέρο» που πυροβόλησε εναντίον αστυνομικής κλούβας στα Εξάρχεια, τον Ιούλιο του 2009.

Το σενάριο ήταν όντως ερασιτεχνικό, καθώς προέβλεπε ως μοναδικό πειστήριο την ταύτιση γενετικού υλικού (DNA) που ελήφθη από το πορτοφόλι του, με γενετικό υλικό που βρέθηκε σε μια χειρουργική μάσκα –όπως αυτές που φορούν οι διαδηλωτές στις πορείες για να προστατευτούν από τα χημικά- που υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες περισυλλέχθηκε από την περιοχή του περιστατικού και υποτίθεται ανήκε στον δράστη. Υπόσταση στο εκτρωματικό σενάριο της Αντιτρομοκρατικής, εν αναμονή κάποιου «άλλου, που δεν του ήρθε», όπως ο ίδιος ομολόγησε, ανέλαβε να προσδώσει ο ανακριτής. Με νομικές ακροβασίες και παρατυπίες που προκαλούν ακόμα και αυτά τα όρια της αστικής δικαιοσύνης διατάχθηκε η προφυλάκιση του Άρη Σειρηνίδη.

Η μεθόδευση συνεχίστηκε και κατά την έναρξη της δίκης του Άρη Σειρηνίδη, στις 9 Μαρτίου 2011, με την παράτυπη αντικατάσταση της εισαγγελέως από την εισαγγελέα που είχε ήδη εισηγηθεί την ενοχή του, και κατόπιν υπερβολικών καθυστερήσεων και διακοπών, θα κορυφωθεί με την αυτοακύρωση του δικαστηρίου. Ήταν η αρχή μιας νέας μεθόδευσης που στόχο είχε όχι μόνο την παράταση της ομηρίας του Άρη Σειρηνίδη, αλλά και την ανασύνταξη των διωκτικών μηχανισμών έναντι του διαφαινόμενου διασυρμού τους. Πράγματι, οι δύο μέρες δίκης που πρόλαβαν να γίνουν ήταν αρκετές για να αποκαλυφθεί το μέγεθος της σκευωρίας και να καταρρεύσει το κατηγορητήριο. Κανένας μάρτυρας δεν αναγνώρισε τον Άρη, ενώ και αυτό το ίδιο το ένα και μοναδικό πειστήριο, η περίφημη μάσκα με το DNA, έμεινε στον «αέρα». Όχι μόνο δεν εξακριβώθηκαν οι συνθήκες με τις οποίες περισυλλέχθηκε, αλλά και ο ένας και μοναδικός μάρτυρας που την υπέδειξε στην αστυνομία, δεν προσήλθε καν στο δικαστήριο και δηλώθηκε ως «αγνώστου διαμονής».

Είναι γνωστό ότι η δίωξη του Άρη Σειρηνίδη αποτελεί την πρώτη, πιλοτική απόπειρα από πλευράς του ελληνικού κράτους να επικυρώσει νομικά και να νομιμοποιήσει κοινωνικά τη χρήση του DNA ως αποκλειστικού τεκμηρίου για τη συγκρότηση κατηγορητηρίων εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων. Και για να το επιτύχει αυτό, δεν υπολογίζει ούτε τα περιβόητα «δημοκρατικά» προσχήματα ούτε καν την ίδια τη νομιμότητα που επικαλείται. Επιβάλλει, κυριολεκτικά, καθεστώς «εκτάκτου ανάγκης».

Η δίκη του Άρη Σειρηνίδη στις 8 Ιουνίου είναι μια μάχη που το κίνημα καλείται να δώσει απέναντι στο νέο ολοκληρωτισμό. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας.

ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΛΙΑ ΣΚΕΥΩΡΙΑ

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΑΡΗ ΣΕΙΡΗΝΙΔΗ

Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στον Άρη Σειρηνίδη
http://lefteria-ston-ari.espivblogs.net/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

γιατί "Είμαστε όλοι φτιαγμένοι από υλικά ονείρων…"
γιατί ουτοπία δεν είναι το αδύνατο αλλά η δυνατότητα


"Δεν είμαστε εμείς εκείνοι που θα φέρουν το φως.
Είμαστε όμως εκείνοι που θα θυμίζουμε πάντα
πως το σκοτάδι δεν είναι μόνο και ανίκητο"