4/7/12

Ειδικές Οικονομικές Ζώνες: Έρχονται τα εργασιακά κάτεργα

Κυβερνητικά σχέδια για την προσφορά ζωτικού χώρου σε εκπροσώπους του κεφαλαίου.


Τη λειτουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) στην ελληνική επικράτεια προανήγγειλε, χτες, η κυβέρνηση, κάνοντας ένα ουσιαστικό βήμα μεταφοράς στην Ελλάδα της αθλιότητας που έχουν επιβάλει οι πολυεθνικές εταιρείες σε μια σειρά από άλλες χώρες. Συνώνυμες της απόλυτης εξαθλίωσης των εργαζομένων, αλλά και των κατοίκων τους συνολικά, οι ζώνες αυτές αποτελούν «παράδεισο» για τα μονοπώλια και «κόλαση» για τους εργάτες. Η σχετική ανακοίνωση από τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Ν. Μηταράκη, συνοδεύτηκε από την επισήμανση ότι «κομβικός μας στόχος είναι να φέρουμε στην Ελλάδα επενδύσεις και κεφάλαια και να δημιουργήσουμε ποιοτικά αγαθά και υπηρεσίες που θα μπορούν να εξαχθούν στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο και κατεξοχήν ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον».
Ο υφυπουργός, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του «Εκόνομιστ», πρόσθεσε ότι «ειδικά για την προσέλκυση επενδύσεων και την άμεση δημιουργία θέσεων εργασίας διερευνάται, στα πλαίσια των δυνατοτήτων που μας δίνει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, η λειτουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών. Με προστασία βέβαια των εργασιακών δικαιωμάτων». Ωστόσο, οποιαδήποτε έννοια προστασίας των εργαζομένων είναι εντελώς αντίθετη με την ύπαρξη και λειτουργία των ΕΟΖ, που από τη φύση τους έρχονται να καταρρίψουν τα «εμπόδια» της εργατικής νομοθεσίας, αλλά και να εξασφαλίσουν ευνοϊκότερο ειδικό νομικό και φορολογικό καθεστώς στις εταιρείες που θα προσέλθουν. Η εμπειρία από τις περισσότερες από 3.000 ΕΟΖ που υπάρχουν διάσπαρτες στον κόσμο, προκαλεί φρίκη, αφού τα 12ωρα, ακόμη και 16ωρα εργασίας είναι καθεστώς, οι αμοιβές μηδαμινές, οι υποχρεώσεις των εταιρειών υποτυπώδεις, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται τελικά και το όποιο όφελος για την οικονομία της κάθε χώρας.
Το θέμα της ΕΟΖ είχε μπει επιτακτικά από στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης σε επισκέψεις τους στην Ελλάδα, ενώ εκφράστηκε ως απαίτηση του γερμανικού κεφαλαίου μέσα από πλήθος δημοσιεύσεων στα γερμανικά ΜΜΕ. Τους τελευταίους μήνες, κλείνοντας τα μάτια στις τραγικές συνέπειες και προεκτάσεις που μπορεί να έχει το συγκεκριμένο καθεστώς σε ολόκληρες περιοχές της χώρας, οι πλειοψηφίες στα Περιφερειακά Συμβούλια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όσο και της Πελοποννήσου έσπευσαν με αποφάσεις τους να ζητήσουν τη λειτουργία ΕΟΖ! Προεκλογικά, στελέχη της ΝΔ είχαν αναφερθεί θετικά στο θέμα, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ,Αντ. Σαμαράς, είχε προτείνει σε σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος την ευρεία υιοθέτηση του πολωνικού μοντέλου ΕΟΖ.
Η συνολική τοποθέτηση του Ν. Μηταράκη στο συνέδριο δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για τον κυβερνητικό στόχο της αποκλειστικής εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Ανακοίνωσε και τη δημιουργία «Ειδικής Υπηρεσίας Απεμπλοκής Επενδύσεων», λέγοντας ότι «για κάθε επένδυση ανοίγει ειδικός φάκελος, τον οποίον παρακολουθούν και ξεμπλοκάρουν όποτε χρειαστεί στελέχη της διοίκησης».

Πηγή:"Ριζοσπάστης" 4/7/2012


http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2012/07/blog-post_4787.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

γιατί "Είμαστε όλοι φτιαγμένοι από υλικά ονείρων…"
γιατί ουτοπία δεν είναι το αδύνατο αλλά η δυνατότητα


"Δεν είμαστε εμείς εκείνοι που θα φέρουν το φως.
Είμαστε όμως εκείνοι που θα θυμίζουμε πάντα
πως το σκοτάδι δεν είναι μόνο και ανίκητο"