Τοποθέτηση της Αγωνιστικής Ταξικής Ενότητας EKA

Μετά τις εκλογές στο ΕΚΑ η αριστερά έχει την πλειοψηφία μα ούτε και εκεί θέλει να αναλάβει τις ευθύνες της να δημιουργήσει ένα προγραμματικό ταξικό προεδρείο.  Διαφοροποιείται η παράταξη της Αγωνιστικής Ταξικής ενότητας. Ακολουθεί η τοποθέτηση της :

Αγωνιστική Ταξική Ενότητα.
Την Τετάρτη 19-6 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη σύγκληση του ΔΣ του ΕΚΑ με θέμα την σύσταση προεδρείου.
Η παράταξη της ΔΑΣ στην τοποθέτηση της δήλωσε ότι δεν συμμετέχει σε κανένα προεδρείο ούτε αντιπροσωπευτικό ούτε προγραμματικό . Η θέση ΠΑΣΚΕ Παναγόπουλου ήταν αντιπροσωπευτικό το ίδιο της ΔΑΚΕ και της Νεας Πορείας.
Η θέση της Αυτονομης Παρέμβασης δεν ήταν ξεκάθαρη…. εκμεταλλευόμενη προφανώς τη πρόταση της ΔΑΣ για νέα σύγκληση τη Τετάρτη 26-6


Η τοποθέτηση του σχήματος ήταν η εξής:
Συνάδελφοι-σες
Τρία χρόνια τώρα οι εργαζόμενοι , η κοινωνία βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή επίθεση από την μεριά των μνημονιακών κυβερνήσεων και της Τρόικα.
Παρά τις μεταπτώσεις ζήσαμε και ζούμε έναν πρωτόγνωρο πανεργατικό και παλλαϊκό ξεσηκωμό , από τις απεργίες διάφορων κλάδων και τις πλατείες μέχρι τις καταλήψεις και την μεγάλη μάχη για την ΕΡΤ.
Αυτό όμως που φάνηκε ότι έλειψε και εξακολουθεί να λείπει , είναι εκείνο το συνδικαλιστικό κίνημα που θα βοηθήσει να αποκτήσει σταθερή αυτοπεποίθηση , ραχοκοκαλιά και νεύρο ο λαϊκός ξεσηκωμός και να ανοίξουν οι δρόμοι της νίκης και της ανατροπής.

Γι αυτό θεωρούμε αναγκαία την μετωπική συνδικαλιστική συμπόρευση αυτών των δυνάμεων με αντικαπιταλιστικό ,αντιΕΕ και ριζοσπαστικό προσανατολισμό.
Εκτιμούμε ότι μας ενώνει η έμφαση στην κλιμάκωση των αγώνων η αναζήτηση ενός σύγχρονου μεταβατικού συνδικαλιστικού κινήματος , με επιμονή στην οργάνωση των εργατικών αγώνων και την μετατροπή του Εργατικού Κέντρου Αθήνας σε ένα κέντρο αγώνα όλων των εργαζομένων , για την ανατροπή.
Όλοι μαζί θα κριθούμε από τον βαθμό που θα συνεισφέρουμε στην υπόθεση της ανατροπής.

Είναι αδιανόητο για μας , στην Αγωνιστική Ταξική Ενότητα ,να βλέπουμε και να ακούμε κάποιους , να καταγγέλλουν την τρικομματική κυβέρνηση για τα αντιλαϊκά και αντεργατικά της μέτρα , να ζητούν την ανατροπή της και οι ίδιοι από την άλλη να φτιάχνουν ακριβώς τις ίδιες «μικρές κυβερνήσεις» ,με αντιπροσωπευτικά προεδρεία μαζί με τις γραφειοκρατικές παρατάξεις , στα σωματεία ,στα εργατικά κέντρα ,στις ομοσπονδίες.

Δεν μπορεί οι ηγεσίες των παρατάξεων που είναι και εδώ στο ΔΣ του ΕΚΑ να ζητάνε από τους εργαζόμενους που εκπροσωπούν τον απεγκλωβισμό τους από την συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ και αυτές οι ίδιες ηγεσίες να συνεργάζονται σε επίπεδο προεδρείων με την ίδια συνδικαλιστική γραφειοκρατία που καταγγέλλουν.

Καλούμε λοιπόν –παραφράζοντας αυτό που είπε ο Χορχε Σαμπάλσα- αυτους που δεν λύγισαν «ούτε στα βόλια , ούτε στα ζαχαρωτά του εχθρού» να στηρίξουν την πρόταση της Αγωνιστικής Ταξικής Ενότητα , να την υπερψηφίσουν για τον σχηματισμό ενός προγραμματικού αγωνιστικού μαχητικού ταξικού προεδρείου πάνω στο ανοιχτό προς συνδιαμόρφωση πλαίσιο που σας έχουμε καταθέσει.

Ακολουθεί το διεκδικητικό πλαίσιο:

ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ-ΜΑΧΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΟ ΕΚΑ
για την υπεράσπιση των ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ και του εισοδήματός μας
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Με ανθρώπινες συνθήκες και μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες μας. Μείωση του χρόνου εργασίας και των χρόνων συνταξιοδότησης, ως κριτήριο για αξιοπρεπή διαβίωση και ως μέτρο ενάντια στην ανεργία. 35ωρο – 5ήμερο – 7ωρο. Κατοχύρωση του 5ήμερου και της Κυριακάτικης αργίας.
  • Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις για υπογραφή αξιοπρεπών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που ελαστικοποιούν τις εργασιακές σχέσεις, απελευθερώνουν τις απολύσεις, καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις και το βασικό μισθό.
  • Υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (Εθνικής, Κλαδικών, Ομοιοεπαγγελματικών) κι υποχρεωτική γενική επιβολή τους. Κατάργηση όλων των νόμων της ελαστικής εργασίας, των ατομικών συμβάσεων εργασίας, του θεσμού της ενοικίασης εργαζομένων, της ανασφάλιστης και μαύρης εργασίας. Απαγόρευση των απολύσεων. Όχι στους εκβιασμούς των απολύσεων του κράτους και των εργοδοτών.
  • Διασφάλιση των αμοιβών και των αποζημιώσεων για όλους τους εργαζόμενους που παραμένουν απλήρωτοι, σε επίσχεση εργασίας κλπ. Να σταματήσει το πολιτικό και νομικό πλέγμα προστασίας των εταιρειών και οι εργαζόμενοι να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους με κατάσχεση αντίστοιχων ποσών από τα προσωπικά και εταιρικά περιουσιακά στοιχεία των εργοδοτών, ανεξάρτητα από τη νομική μορφή της εταιρείας τους.
  • Όχι στην αντιδραστική αναδιάρθρωση του δημοσίου (με απολύσεις, μετατάξεις-μεταθέσεις, τσάκισμα μισθών και δικαιωμάτων, τρομοκρατία – πογκρόμ απολύσεων τύπου «επιόρκων»). Κατάργηση της «προειδοποίησης απόλυσης» και των μειωμένων αποζημιώσεων. Μαζικές προσλήψεις ανέργων στους Δήμους, στα νοσοκομεία και σχολεία.
  • Άρση όλων των περικοπών που επιβλήθηκαν σε μισθούς και συντάξεις από το Γενάρη του 2010.
  • Άμεση κατάργηση των μισθών γαλέρας για τους νέους κάτω των 25.
  • Ίσα δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους, έλληνες και ξένους. Καμιά διάκριση ανάμεσα σε εργαζόμενους με βάση την ηλικία, φύλο, φυλή, εθνικότητα, θρησκευτικές αντιλήψεις, σεξουαλικές προτιμήσεις, πολιτικοϊδεολογική στάση
  • Αντιρατσιστική αγωνιστική ενότητα εργαζόμενων, ανέργων, νέων, μεταναστών. Τσάκισμα κάθε απόπειρας της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής κι άλλων φασιστοειδών να δράσουν στα συνδικάτα, στις γειτονιές, οπουδήποτε.
  • Καμία Ειδική Οικονομική Ζώνη ασυδοσίας του κεφαλαίου.
Άμεσα μέτρα για την ΑΝΕΡΓΙΑ τώρα!
  • Επίδομα ανεργίας, για όλο το διάστημα της ανεργίας για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ίσο με το βασικό μισθό με εφαρμογή κι εξασφάλιση και για τους υποαπασχολούμενους. Προσμέτρηση του χρόνου ανεργίας στα συντάξιμα χρόνια.
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των ανέργων, κατάργηση του ορίου των ενσήμων για την σφράγιση των βιβλιαρίων.
  • Πλήρης πρόσβαση των ανέργων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στις συγκοινωνίες (η κάρτα ανεργίας να έχει ισχύ κάρτας απεριορίστων διαδρομών) και σε όλες τις κοινωφελείς υπηρεσίες, ελεύθερη πρόσβασή τους σε κοινωνικά αγαθά γνώσης, ψυχαγωγίας και πολιτισμού.
  • Κανονικές προσλήψεις. Λέμε όχι στις «επιταγές κατάρτισης» - όχι στις επιταγές του κεφαλαίου και της εργοδοσίας για φθηνό ειδικευμένο προσωπικό. Οι άνεργοι είναι εργαζόμενοι χωρίς δουλειά – όχι «ωφελούμενοι».
Δημόσιο και δωρεάν σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για συνταξιοδότηση και περίθαλψη.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που αυξάνουν τα όρια συνταξιοδότησης και μετακυλύουν το κούρεμα των αποθεματικών στους ασφαλισμένους.
  • Να επιστραφούν άμεσα όλα τα κλεμμένα από τα ασφαλιστικά ταμεία και οι κλέφτες να λογοδοτήσουν και να δικαστούν από το λαό.
  • Άμεση κάλυψη όλων των απωλειών των Ασφαλιστικών Ταμείων από το κράτος και καταβολή των οφειλών του κράτους και της εργοδοσίας.
  • Κατάργηση της εργατικής εισφοράς. Να αυξηθούν οι εργοδοτικές εισφορές και η κρατική συμμετοχή. Να πληρώσουν κράτος-τράπεζες-εργοδότες. Ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων.
  • Αποκλειστικά δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση.
  • Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες.
  • Δημόσια, δωρεάν και ποιοτική υγεία για όλους χωρίς προϋποθέσεις.
Δημόσια αγαθά και περιουσία, δήμοι και υπηρεσίες για το λαό
  • Δημόσια, δωρεάν και ποιοτική υγεία για όλο το λαό. Ούτε ευρώ για επίσκεψη στα νοσοκομεία. Καμία χρέωση και επιβάρυνση στα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια ιδρύματα υγείας. Καμία συμμετοχή των ασφαλισμένων στο κόστος αγοράς των φαρμάκων τους.
  • Δημόσια, δωρεάν και ποιοτική παιδεία. Ούτε ευρώ για την εκπαίδευση του λαού. Καμία συμμετοχή σε τροφεία, για σίτιση, στέγαση, βιβλία και συγγράμματα.
  • Φτηνό εισιτήριο για όλους με σημαντική μείωση της τιμής του. Καμιά νέα αύξηση. Δημόσιες συγκοινωνίες για όλους.
  • Άμεση κατάργηση των διοδίων, ελεύθερη πρόσβαση στους δρόμους για όλους.
  • Λέμε όχι σε κάθε μορφή ιδιωτικοποιήσης των δημόσιων επιχειρήσεων και ΔΕΚΟ. Να καταργηθεί το ΤΑΙΠΕΔ, τα ΣΔΙΤ, το ξεπούλημα των δημόσιων αγαθών, να σταματήσει η εργολαβοποίηση.
Ενάντια στη θηλιά των τραπεζών, στη φόρο–ληστεία και τα χαράτσια, την ακρίβεια και αισχροκέρδεια
  • Να διαγραφούν άμεσα τα χρέη προς τις τράπεζες όλων των ανέργων και των φτωχών.
  • Κατάργηση όλων των χαρατσιών, των κεφαλικών φόρων και των φορομπηχτικών νόμων.
  • Να λυθεί δραστικά το ζήτημα των δανείων πρώτης κατοικίας για τους εργάτες και τους άνεργους.
  • Επιβολή ελέγχου και άμεση μείωση τιμών στα είδη λαϊκής κατανάλωσης κόντρα στο σύγχρονο μαυραγοριτισμό του κεφαλαίου. Μείωση στα τιμολόγια Κοινής Ωφέλειας.
  • Να λυθεί δραστικά το ζήτημα των δανείων πρώτης κατοικίας για τους εργάτες και τους άνεργους.
  • Να αυξηθεί η φορολογία του κεφαλαίου στο 45%. Δήμευση της περιουσίας των μεγαλοοφειλετών. Δραστική μείωση στη φορολόγηση των εργαζομένων. Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη βασικής ανάγκης και λαϊκής διαβίωσης και στα φάρμακα.
Για τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες της εποχής μας
  • Υπερασπίζουμε τις λαϊκές ελευθερίες και τα δικαιώματα της εποχής μας, ενάντια στον κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό, την εργοδοτική τρομοκρατία και τη φασιστική βία.
  • Δημοκρατία και ελεύθερος συνδικαλισμός στους χώρους δουλειάς. Υπερασπίζουμε το δικαίωμα στη διεκδίκηση και την απεργία. Κατάργηση του αίσχους της πολιτικής επιστράτευσης και της επίταξης απεργών.
  • Ίσα δικαιώματα για ντόπιους και μετανάστες, νομιμοποίηση των μεταναστών, ιθαγένεια στα παιδιά, άσυλο στους πρόσφυγες.
  • Να τερματισθεί η ποινικοποίηση της συλλογικής δράσης (π.χ. κήρυξη ως παράνομων και καταχρηστικών σχεδόν όλων των απεργιών) και οι διώξεις των αγωνιστών.
Για σωματεία ταξικά συγκροτημένα στη βάση της σημερινής πραγματικότητας
  • Να μην περάσουν τα σχέδια για την «αναμόρφωση» των συνδικάτων, την κατάργηση των απεργιών, των διαδηλώσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση.
  • Χτίσιμο ισχυρών ταξικών συνδικάτων, με μαζική συνεχή συμμετοχή όλων, με γενικές συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα, με συντονισμό από κάτω και δομές αλληλεγγύης και ταμείο αλληλοβοήθειας που θα στηρίζουν και θα περιφρουρούν την αξιοπρέπεια του καθενός χωριστά, και όλης της τάξης συνολικά.
  • ΚΑΝΕΝΑΣ χωρίς σωματείο. ΚΑΝΕΝΑΣ έξω από το σωματείο. Να ενταχθούν στα συνδικάτα όλοι οι συμβασιούχοι και οι απασχολούμενοι με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών, οι ανασφάλιστοι και ελαστικά εργαζόμενοι και μετανάστες, με ίδια δικαιώματα με τα άλλα μέλη. Και κυρίως οι άνεργοι, ο μεγαλύτερος κλάδος, που υποψήφιο μέλος του μπορεί να γίνει ο οποιοσδήποτε,
  • Ενοποίηση των συνδικάτων δημόσιου- ιδιωτικού τομέα (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ), το ΕΚΑ να καλύπτει όλους, δημόσιους και ιδιωτικούς υπάλληλους και τα σωματεία τους
ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΠΑΛΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΙ Ο ΛΑΟΣ, ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ:
  • Ανατροπή της πολιτικής του διεθνούς και ντόπιου μαύρου μετώπου: ΕΕ – ΔΝΤ – ΣΕΒ και της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.
  • Μη αναγνώριση, παύση πληρωμής και διαγραφή του χρέους. Έξοδος από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μονομερής κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων με άμεση εκδίωξη της τρόικας και ακύρωση όλων των βάρβαρων μέτρων σε βάρος των εργαζομένων.
  • Εθνικοποίηση των τραπεζών και των στρατηγικών τομέων και επιχειρήσεων, χωρίς αποζημίωση και με εργατικό έλεγχο.
  • Συντονισμός και κοινή δράση με τους εργαζόμενους στην ΕΕ, στη Μεσόγειο, σε όλο τον κόσμο για την προάσπιση και προώθηση εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, για τη δημοκρατία, αντίθετα στη λογική του κέρδους, για να πληρώσει το κεφάλαιο για την κρίση που δημιούργησε, για μια δίκαιη κοινωνία στη βάση των πραγματικών αναγκών και τη σωτηρία του περιβάλλοντος.


Θα χρειαστεί την επόμενη περίοδο το Εργατικό Κέντρο να αναμετρηθεί σε μεγάλες συγκρούσεις. Ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις κοινωνικών αγαθών (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.). Να δώσουμε τη μάχη ενάντια στις απολύσεις όχι μόνο στον ιδιωτικό τομέα που είναι γενικευμένες αλλά και στο δημόσιο. Να υπερασπίσουμε τις συλλογικές συμβάσεις και να βάλουμε φρένο στον κατήφορο της απλήρωτης εργασίας. Ενάντια στις επιστρατεύσεις, να υπερασπίσουμε το δικαίωμα στο συνδικαλισμό και στην απεργία, που μπαίνουν στον πάγκο του Προκρούστη.


Στη βάση ενός τέτοιου περιεχόμενου, πρέπει το επόμενο διάστημα, το ΕΚΑ να πάρει πρωτοβουλίες και να αναμετρηθεί σε μεγάλες συγκρούσεις. Ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις κοινωνικών αγαθών (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.). Να δώσουμε τη μάχη ενάντια στις απολύσεις όχι μόνο στον ιδιωτικό τομέα που είναι γενικευμένες αλλά και στο δημόσιο. Να υπερασπίσουμε τις συλλογικές συμβάσεις και να βάλουμε φρένο στον κατήφορο της απλήρωτης εργασίας. Ενάντια στις επιστρατεύσεις, να υπερασπίσουμε το δικαίωμα στο συνδικαλισμό και στην απεργία, που μπαίνουν στον πάγκο του Προκρούστη.
Να συμβάλλει στη συγκρότηση ενός κοινού μετώπου αντίστασης, αγώνα και ανατροπής όλων των μαχόμενων εργαζόμενων, σωματείων και ομοσπονδιών. Ενός μετώπου που θα υπερβαίνει τον κατακερματισμό και την πολυδιάσπαση, θα ενισχύει αποφασιστικά τους αγώνες που ξεσπούν ώστε να παίρνουν πανεργατικό χαρακτήρα, θα βοηθά να αναπτυχθούν αγώνες διαρκείας, με χαρακτηριστικά κλιμάκωσης και σύγκρουσης, που θα επιδιώκει την οργάνωση «από τα κάτω» ενός ανυπάκοου εργατικού κινήματος στις επιλογές του κράτους, του κεφαλαίου και των εργοδοτών που “μαυρίζουν” τις ζωές μας.






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις