ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΙΛΗΣΑΝ: οι δημόσιοι χώροι μας ανήκουν


Στις 21 Μαρτίου η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΟΛΙΤΩΝ πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων απαιτώντας οι ελεύθεροι δημόσιοι χώροι να παραμείνουν στην χρήση των πολιτών και να μην πωληθούν με οποιοδήποτε τρόπο στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
Όπως είναι ήδη γνωστό, στην πόλη των ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ την τελευταία δεκαετία γίνεται μια συστηματική απόπειρα από την οικονομική και πολιτική ολιγαρχία να οικειοποιηθεί και να εμπορευματοποιήσει όλους τους ελεύθερους δημόσιους και δημοτικούς χώρους. Τον τόνο στην επίθεση ενάντια στους ελεύθερους χώρους και την δημοτική ιδιοκτησία, τον έδωσε το ζήτημα της καταστροφής της κεντρικής πλατειάς και της δημιουργίας ΠΑΡΚΙΝΓΚ, η ιδιωτικοποίηση της ΟΑΣΗΣ(αρχιτεκτονικό έργο του Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ), η καταστροφή του υδροβιότοπου του ΜΑΤΣΙΚΑ με στόχο να γίνει ΚΤΕΛ.
Ενώ το τελευταίο χρόνο έχουμε την εκχώρηση του ΞΕΝΙΑ στα οικονομικά συμφέροντα του ΜΗΤΣΗ. Μια εκχώρηση για 35 χρόνια που θα προκαλέσει το γκρέμισμα του ΞΕΝΙΑ (μνημείο της νεώτερης αρχιτεκτονικής κληρονομιά μας) και την καταστροφή αλσυλλίου 13 στρεμμάτων. Αλλοιώνοντας οριστικά τον δημόσιο χαρακτήρα του χώρου.
Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΟΛΙΤΩΝ, ύστερα από ένα πολύ διδακτικό,(σύμφωνα με την μπρεχτικη έννοια του όρου), θεατρικό χάπενινγκ,(ένα θεατρικό δρώμενο που εμπεριείχε όλα τα στοιχεία της μίζερης πραγματικότητας, και την τάση υπέρβαση της ), οδηγήθηκε σε πορεία στο ΞΕΝΙΑ, όπου πραγματοποιήθηκε συμβολική κατάληψη του χώρου του ΞΕΝΙΑ. Για 2 ώρες, πάνω από 100 πολίτες(εργαζόμενοι, άνεργοι και φοιτητές) επαναοικιοποιηθηκαν το χώρο, σπάζοντας το καπιταλιστικό χρονοχωρικό συνεχές. Φωνάζοντας συνθήματα όπως : να γίνει το ΞΕΝΙΑ φοιτητική εστία και όχι τεκές για την μπουρζουαζία- να γίνει το ΞΕΝΙΑ των γιαννιωτών και όχι του Γκόντα και των αφεντικών- τα Ιωάννινα δεν είναι του Γκόντα περιούσια, ανήκουν στους πολίτες και όχι στην εξουσία- Τσιμέντο διάρκειας θα μας αφανίσει, μέσα από την TV θα βλέπουμε την φύση.
Μια ενέργεια που επιδίωκε να αναδείξει το μόνο ρεαλιστικό δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν οι αγωνιζόμενοι πολίτες για να μπλοκάρουν αποτελεσματικά την εκποίηση των δημόσιων χώρων και της δημοτικής περιουσίας. Για να οικειοποιηθούν τον χρόνο και το χώρο που σήμερα αποικίζεται ολοκληρωτικά από τα κεφαλαιοκρατικά συμφέροντα.
Κακά τα ψέματα και όποιος δεν το βλέπει κοροϊδεύει τους άλλους και τον εαυτό του: Ο δρόμος της σύγκρουσης και της ανυπάκουης είναι η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει η ακροδεξιά δημαρχία του Ν. Γκόντα, ταυτόχρονα αποτρέπει την κεντροαριστερή αντιπολίτευση να κεφαλαιοποιηθεί τον αγώνα. Μια κεφαλαιοποίηση αυτού του αμεσοδημοκρατικό μαχητικού και συγκρουσιακού αγώνα θα οδηγούσε την κεντροαριστερά του υποψήφιου δημάρχου Ν.ΖΑΡΜΠΑΛΑ στην αμφισβήτηση του ιερού νόμου της ιδιοκτησίας. Κάτι που είναι ουκ του άνευ ουτοπικό και αδύνατο.
Μια τέτοια συγκρουσιακή αμεσοδημοκρατική γραμμή θα απομόνωνε όσες δυνάμεις και μέσα στην επιτροπή αγώνα πολιτών καλοβλέπουν μια κοινή σύμπραξη με τις δυνάμεις που πουλάνε νομιμοφροσύνη και πραγματισμό ή έχουν αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει μια συνετή δημοτική διαχείριση. ΤΡΟΜΑΡΑ ΤΟΥΣ !!!!
Ενώ δεν επιτρέπει στην κοινοβουλευτική αριστερά να μετατρέψει αυτή την μαχητική δυναμική των «κάτω» σε παζάρια κορυφής, σε αυτή την βάση εξηγείτε η αποχή των δυνάμεων του ΚΚΕ από την εκδήλωση τόσο στην πλατειά, όσο και στο ΞΕΝΙΑ. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι μέχρι την στιγμή που γράφετε αυτό το άρθρο το τοπικό ΚΚΕ δεν εχει διαχωριστεί από τον υποψήφιο του που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και στηρίζει ανοικτά την δημαρχία Γκόντα .
Από δω και πέρα η ο αγώνας για την σωτήρια των ελευθέρων χώρων και της δημοτικής περιουσίας πρέπει να περάσει και στους μαζικούς φορείς. Π.χ θα μπορούσε να γίνει κομβικό ζήτημα των φοιτητικών συνελεύσεων με κεντρικό ζήτημα « ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΞΕΝΙΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ». Ίσως αυτό να είναι και η ευκαιρία για τα ΕΑΑΚ να σπάσουν το συντεχνιακό φοιτητοκεντρικό περίβλημα τους, εάν φυσικά το επιθυμούν, «στριμώχνοντας» τους αγωνιστές της ΠΚΣ.
Για ένα πρέπει να είμαστε σίγουροι, η κατάληψη του ΞΕΝΙΑ ήταν η αρχή , Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ....

22/3/2005

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΡΓΥΡΟΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις