ΗΠΕΙΡΟΣ- ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑΣ



Οπως είναι ήδη γνωστό απο τον τύπο την προηγούμενη βδομάδα στην Άρτα από θαύμα σώθηκαν 130 Ρουμάνοι όταν το πτηνοτροφείο που ζούσαν στοιβαγμένοι παραδόθηκε στις φλόγες. Η άγρια εκμετάλλευση μεταναστών και η χειρότερη μορφή σύγχρονη δουλεμπορίου αναδείχτηκε μέσα από τις φλόγες που έκαναν στάχτη το παλιό πτηνοτροφείο που ζούσαν οι μετανάστες μαζί με τις οικογένειες τους.

Στον χώρο αυτό ζούσαν στοιβαγμένοι 130 Ρουμάνοι που απασχολούνταν από ντόπιους στην συγκομιδή των πορτοκαλιών. Ενώ αντίστοιχα φαινόμενα έχουμε και στα Ιωάννινα με τα πτηνοτροφεία. Ακόμη και ο πτηνοτροφικός συνεταιρισμός δουλεύει με ενοικιαζόμενους μετανάστες που ζούνε μέσα στα πτηνοσφαγεία και στο εργοστάσιο. Εάν αυτό σας κάνει κάτι από «στρατόπεδο εργασίας», μάλλον δεν θα κάνετε λάθος. Βλέπεται το «στρατόπεδο εργασίας» μεταβάλλεται ως το σύγχρονο - κυρίαρχο βιοπολιτικό μοντέλο, είτε αυτό μένει στην κλασική βιομηχανική φορντική παραγωγή είτε εμφανίζεται με την νεα ηλεκτρονική φορντική ή και μεταφορντική παραγωγή.

Σε καταγγελίες συνδικαλιστών του ΜΕΡΑ-ΝΑΡ στο νομαρχιακό συμβούλιο Ιωαννίνων για τις άθλιες συνθήκες ζωης, εργασίας και πληρωμής των μεταναστών στα πτηνοτροφεία ο νομάρχης και κατά συνέπεια το ντόπιο κεφάλαιο στήριξε απόλυτα το σύγχρονο δουλεμπόριο λέγοντας πως ναι μεν παίρνουνε λιγότερα αλλα δεν έχουν ενοίκιο στα «στρατόπεδα εργασίας» που ζούνε, παρέα με τις κότες. Αντίστοιχα ένοχη είναι η σιωπή της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας που αρνείται να τους γράψει στα σωματεία και να αγωνιστεί για τα πλήρη κοινωνικά – οικονομικά και πολιτικά δικαιώματα, κάνοντας τις πλάτες στο κεφάλαιο και τα αφεντικά.

Όπως γράφει και σε σχετική ανακοίνωση του ΝΑΡ και η ν.ΚΑ «Οι εργαζόμενοι μετανάστες μεταφέρονται από σύγχρονους δουλεμπόρους στην περιοχή μας για τη συγκομιδή αγροτικών προϊόντων, στις βιομηχανικές ζώνες, στα ιχθυοτροφεία, στις πτηνοτροφικές μονάδες, στα θερμοκήπια και σε όλη την Ελλάδα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που μεταφέρονται σε όλες τις «πολιτισμένες» χώρες του αναπτυγμένου καπιταλισμού! Οι ξένοι αυτοί εργάτες ζουν και εργάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες για ένα ξεροκόμματο σε εργοδότες που «κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους» εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη τους για δουλειά και επιβίωση! Σε εργοδότες που βάσει νόμου είναι υποχρεωμένοι να τους εξασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης (π.χ. κατοικία). Χαρακτηριστικά όταν δημοσιογράφος ρώτησε το δουλέμπορο για το αν αυτοί οι άνθρωποι είναι ασφαλισμένοι αυτός με περίσσιο θράσος απάντησε: «γιατί εγώ είμαι ασφαλισμένος;»!!!».

Η νόμιμη βάση του σύγχρονου δουλεμπορίου είναι ο νόμος περί ενοικίασης των εργαζομένων που εφαρμόζεται και για τους έλληνες εργαζόμενους στο στενό – ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα(τράπεζες – νοσοκομεία ..κτλ). Κατά συνέπεια το σύγχρονο δουλεμπόριο με την μορφή του δανεισμού μετατρέπεται σε ένα εσωτερικό μηχανισμό για την περαιτέρω μείωση της εργατικής δύναμης και για τον κατακερματισμό και εξατομίκευση των εργαζόμενων.

Στον μοντέρνο βάρβαρο καπιταλισμό που ζούμε το κέρδος και η οικονομική ανάπτυξη περνάει μέσα από το ξεζούμισμα των προλεταρίων με οποιοδήποτε τρόπο. Η δική μας δουλεία είναι να τελειώνουμε μια ώρα γληγορότερα με τον καπιταλισμό και αυτό δεν μπορεί παρά να περάσει μέσα από την οικοδόμηση μιας νέας ταξικής ενότητας του συνόλου της εργατικής τάξης και των καταπιεσμένων, καταργώντας τα νόμιμα και παράνομα σκλαβοπάζαρα της μισθωτής σκλαβιάς. Οικοδομώντας διεθνιστικά δίκτυα συνεργασίας, αλληλεγγύης και άμεσου ταξικού-επαναστατικού αγώνα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΡΓΥΡΟΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις