ΙΩΑΝΝΙΝΑ : Η τρομοκρατία του παρακράτους δεν θα περάσει


Και νέο κρούσμα τραμπούκικης βίας σημειώθηκε από τον γνωστό ρουφιάνο που κατέδιδε διαδηλωτές τον Ιούνιο του 2005 στην μάχη για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του κτηρίου του «Ξενία» Ιωαννίνων. Τις 30 Μάρτη ο ίδιος άνθρωπος μαζί με τον πατέρα του έστησαν ενέδρα έξω από την εργασία του- σε κεντρικό σημείο των Ιωαννίνων- σε εργαζόμενο που συμμετέχει ενεργά στο κίνημα πολιτών που υπερασπίζονται τους ελεύθερους και δημόσιους χώρους. Η άνανδρη επίθεση είχε ως αποτέλεσμα τον ξυλοδαρμό του αγωνιστή και τον ακρωτηριασμό του αυτιού του από το δάγκωμα που του προκάλεσε ο ρουφιάνος του Ξενία.

Μια επίθεση που πραγματοποιήθηκε τις παραμονές της δίκης του ρουφιάνου από επιθέσεις που πραγματοποίησε σε άλλους τρεις ενεργούς πολίτες των κινημάτων υπεράσπισης των δημοσιών χώρων τα προηγούμενα χρόνια

Δεν πρόκειται απλώς για μια αυθόρμητη δράση του ρουφιάνου που θίχτηκε από ένα αφισάκι που καλούσε την επόμενη μέρα στην δίκη σε συμπαράσταση στους αγωνιστές που ξυλοκοπήθηκαν από αυτόν, αλλά για μια προσχεδιασμένη επίθεση του παρακρατικού κυκλώματος που βρίσκεται γύρω από την δημοτική αρχή και των οικονομικών συμφερόντων του αφεντικού του «Γκραν Σαράι», όπως έχει ονομαστεί το πρώην «Ξενία».

Με στόχο όχι απλώς να τρομοκρατήσουν τους ενεργούς πολίτες που όλα αυτά τα χρόνια έχουν δώσει την μάχη να αποτρέψουν την ιδιωτικοποίηση των ελεύθερων και δημόσιων χώρων , αλλά για να σπείρουν τον φόβο και τον τρόμο στην έως τα τώρα σιωπηλή εργαζόμενη πλειοψηφία.

Μια εργαζόμενη πλειοψηφία που αρχίζει να αμφισβητεί και να δυσανασχετεί από την λογική του «όλα τα σφάζω , όλα τα μαχαιρώνω» , όλα τα ξεπουλάω κοψοχρονιά. Ας μην ξεχνάμε πως ακόμη και με βάση τους αστικούς νόμους το «Γκραν Σαράι»- Ξενία λειτουργεί παράνομα έχοντας την κάλυψη της πολεοδομίας του Δήμου Ιωαννίνων όπως έχει καταγγείλει και ο επιθεωρητής δημοσίας διοίκησης. Το γκαράζ της πλατείας δεν έχει πελατεία και αυτό όχι μόνο λόγω των ακριβών τιμών του, αλλά γιατί όλο και πιο πολλοί γιαννιώτες συνειδητά αρνούνται να δώσουν χρήματα στο γκαράζ, θεωρώντας πως τους δουλέψανε με την όψη που θα έχει η πλατεία- συγνώμη για να ακριβολογούμε- η οροφή του γκαράζ, γιατί περί αυτού πρόκειται, δικαιώνοντας ηθικά τον αγώνα της επιτροπής αγώνα πολιτών. Ενώ το ΚΤΕΛ Ιωαννίνων παράνομα κτίζει τα νέα κτήρια του δίπλα στην λίμνη, μια λίμνη που στενάζει από την άναρχη οικοδόμηση.

Μια δημοτική αρχή που πλέον πληρώνει όποτε θέλει τους εργαζόμενους χαρακτηρίζοντας τους οδοκαθαριστές «τεμπέληδες», δέρνοντας με την βοήθεια μπράβων της νύκτας τους συνδικαλιστές του σωματείου δημοτικών υπάλληλων και ας ανήκουν στο δικό τους πολιτικό χώρο. Το αμάρτημα των συνδικαλιστών ήταν ότι έπραξαν τα αυτονόητα για ένα συνδικαλιστή, υπερασπίστηκαν τους εργαζόμενους και τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ενώ δεν είναι καθόλου τυχαίο πως σύσσωμη η κυβέρνηση σε όλες τις πτέρυγες της στηρίζει ένθερμα την αυταρχική δημοτική αρχή στα Γιάννενα που έχει καταφέρει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να οικοδομήσει στρατηγικές συμμαχίες με αστικά και μικροαστικά στρώματα που έχουν βγει κερδισμένα από το φαγοπότι της δεκαετίας του 1990 με το άνοιγμα των συνόρων και την υποχώρηση του εργατικού κινήματος.

Η νέα επίθεση του ρουφιάνου καταδικάστηκε άμεσα από όλες τις αριστερές και δημοκρατικές δυνάμεις που ανάδειξαν αυτό που ακριβώς είναι: Μια τραμπούκικη- κανιβαλική επίθεση της χούντας των Ιωαννίνων με στόχο την εξασφάλιση της σιωπής της κοινωνικής πλειοψηφίας για να συνεχίσει την επίθεση στους ελεύθερους χώρους, στα εργατικά δικαιώματα, στο περιβάλλον. Μια χούντα αποτελούμενοι από την δημοτική αρχή και συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα που στηρίζεται κατασταλτικά από την αστυνομία, τους μπράβους , τους λούμπεν μικροαστούς ρουφιάνους.

Μια χούντα που δεν δίστασε μια εβδομάδα ύστερα από το συμβάν της κανιβαλικής επίθεσης στον εργαζόμενο αγωνιστή να βγει παγανιά , να ζητάει στοιχεία από πολίτες , να προσπαθεί να συλλάβει αγωνιστές και μη , κατεβάζοντας αφίσες με υπογραφή από την ΑΚ, ΟΚΔΕ-ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, ν.ΚΑ, ν.ΣΥΝ , σχήματα των ΕΑΑΚ και ανεξάρτητοι αγωνιστές του αναρχικού χώρου. Μια αφίσα που προκάλεσε σοκ στην μικροαστική κοινωνία των Ιωαννίνων, βγάζοντας σε δημόσια θέα τόσο την φάτσα του ρουφιάνου, όσο και τα μεγάλα αφεντικά του, τον δήμαρχο Γκόντα και τον επιχειρηματία Κ. Μήτση ,αφεντικό του «Γκραν Σαράι»- Ξενία.

Ενώ δυο μέρες πριν υπήρξε μια μαζική απάντηση στο κανιβαλισμό της χούντας των Ιωαννίνων και της κυβέρνησης με πάνω από 500 διαδηλωτές να διατρανώνουν την θέληση τους να αντισταθούν στην τρομοκρατία της δημοτικής αρχής , των οικονομικών συμφερόντων, των ρουφιάνων και των μπράβων. Στην τρομοκρατία ενός συστήματος που το μοναδικό όπλο που έχει πλέον για να κρατάει υποταγμένους τους καταπιεσμένους είναι ο φόβος και ο τρόμος. Μια πορεία που στο αυλόγυρο του «Γκραν Σαράι»- Ξενία διατράνωνε πως «το δίκαιο το έχουν οι εξεγερμένοι και όχι οι ρουφιάνοι και οι υποταγμένοι».

Σε αυτό το μοτίβο πρέπει να συνεχίσουμε να κινούμαστε.. Ανοικτές συνελεύσεις πολιτών , μαζικές κινηματικές διαδικασίες που αναδεικνύουν την δυνατότητα των πολλών να σπάνε έμπρακτα στο δρόμο την τρομοκρατία της πολιτικής και οικονομικής ολιγαρχίας.


ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΚΑΛΤΣΑΣ


ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις