"ΜΥΘΙΚΗ ΒΙΑ" ΤΟ ΚΑΨΙΜΟ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΩΝ

Θα ήθελα να κάνω ένα μικρό πολιτικό σχόλιο για τις εμπρηστικές επιθέσεις ενάντια στα βιβλιοπωλεία ακροδεξιών και νεοφασιστικών πεποιθήσεων με αφορμή ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του συντρόφου Παναγιώτη Βήχου στο πολιτικό καφενείο: http://www.politikokafeneio.com/neo/modules.php?name=News&file=article&sid=5537



Στην διαλεκτική σχέση μέσων – σκοπών είναι αναγκαία να υπάρχει και να επικαθορίζει τα γεγονότα η άλλη αντίληψη και ματιά των γεγονότων. Μια αντίληψη και ματιά που βλέπει πέρα από τον κόσμο της αλλοτρίωσης και της αποξένωσης. Μια αντίληψη ολιστικά και καθολικά απελευθερωτική.

Δεν νομίζω πως το να καις βιβλιοπωλεία και βιβλία , δηλαδή το να καις και να διώκεις ιδέες δεν συνάδει με μια εκ βαθέων ανατρεπτική και επαναστατική αντίληψη και πολιτισμό. Οι ιδέες είναι πολιτικά εργαλεία και όπλα και δεν νικιούνται με τέτοιες ενέργειες. Νικιούνται μόνο στο επίπεδο των υλικών, μαζικών κοινωνικών και πολιτικών αγώνων. Το «μπουκάλι» που καίει βιβλία- έστω και ακροδεξιά και φασιστικά – είναι πολιτικά ανόητο να πιστεύουμε πως πρόκειται για μια α –διαμεσολαβητή βία που καταργεί την εξουσία. Πρόκειται για μια εκ νέου θεαματικοποίηση της πάλης που εύκολα ενσωματώνεται που αλλοιώνει το χαρακτήρα του κοινωνικού και πολιτικού αγώνα.


Απεναντίας : Το κάψιμο βιβλίων και βιβλιοπωλείων είναι στοιχείο μιας «μυθικής βίας» όπως θα έλεγε και ο Μπένζαμιν που παράγει και αναπαράγει εξουσία – συχνά δίχως τις δομές ελέγχου που πρόσφερε έως τα πρόσφατα η αστική δημοκρατία, η «κοινοβουλευτική ολιγαρχία» - που παράγει και αναπαράγει «κρατικές» δομές, έστω και με την ψευδαίσθηση της ένοπλης αντιεξουσίας. Και η βία της σταλινικής γραφειοκρατίας τα ίδια έκανε στο όνομα του κομμουνισμού.



Η τάση του κομουνισμού , η τάση της ανατροπής και της απελευθέρωσης , η τάση της «θεϊκής βίας» που καταργεί κάθε μορφή εξουσίας - πάλι με την έννοια που μας δίνει ο Μπένζαμιν- προτάσσει την άμεση προλεταριακή δημοκρατία και μαζικό αγώνα που δημιουργεί δομές αντιεξουσίας στην προοπτική της κατάκτησης και κατάργησης της καθολικότητας των μορφών που παίρνει σήμερα η αποίκηση της καπιταλιστικής ολοκληρωτικής δικτατορίας με τις νεοφασιστικές λογικές του.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις