Η γυμνή Εξουσία αυτοπαρουσιάζεται



Για μια ακόμη φορά η κρατική βία στο Ελληνικό έδειξε το πιο αποκρουστικό της πρόσωπο. Αυτό το πρόσωπο που θέλει να βαφτεί με αίμα για να κάνει την εμφάνιση της στην αγορά και να τρομάξει τα πλήθη. Ένα φετίχ που έρχεται από τα βάθη των ταξικών μας κοινωνιών για να επιβάλει την κυριαρχία των ελίτ πάνω στους πολλούς.

Με το «έτσι θέλω» ο ηγεμόνας που εμφανίζεται να είναι «γυμνός»- όπως ο βασιλιάς του παραμυθιού- αν και προστατευμένος από τα «άγια βαλάντια» εκ Βατοπεδίου, θεωρεί πως έτσι θα δώσει ένα μάθημα στα άγρια πλήθη που ποτέ δεν υποτάχτηκαν, αν και σπάνια δείχνουν την καταστροφική και ταυτόχρονα δημιουργική τους δύναμη.

Δεν έχει νόημα αυτή την στιγμή που έπρεπε να γίνει ο ΧΥΤΑ, εξάλλου είναι ένα ζήτημα που έπρεπε να είχε λήξει εδώ και δέκα χρόνια και τώρα να συζητούμε το ζήτημα των ΧΥΤΥ. Σημασία έχει πως μας έχουν τελειώσει οι πολιτικές ενσωμάτωσης των «αναγκών» των κάτω. Πως η μοναδική πολιτική που αναγνωρίζεται είναι η πολιτική του «μαστίγιου».

Η πραγματικότητα είναι πικρή για την εξουσία που στηρίζει και στηρίζεται στα ιδιοτελή συμφέροντα των αυτοκρατόρων , των ελίτ και των κολλητών τους: Ας δούμε το Ελληνικό: Μια άκρως «επιστημονική» μελέτη που άλλαζε περιοχή ανάλογα με τις πιέσεις των εκλεκτών της κάθε φράξιας που έλεγχε την εξουσία στέλνει τα ΧΥΤΑ στο πιο «κατάλληλο» για τους συσχετισμούς δύναμης ανάμεσα στις φράξιες της εξουσίας και η γυμνή βία επιβάλει την επιλογή στα σώματα των πληβείων.

Είναι ολοφάνερο πως όπως στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία περάσαμε από την Δημοκρατία στην Αυτοκρατορία, έτσι και στο όψιμο- ύστερο καπιταλισμό περάσαμε από την αστική Δημοκρατία -που έτεινε η συναίνεση να επιβάλετε πάνω στην βία-στον «καθαρό» καπιταλιστικό κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό, όπου η βία σε όλες τις μορφές δημιουργεί όρους ΜΑΤωμένης συναίνεσης, όπως στο Ελληνικό…

Μια ολιγαρχία των πιο ξεδιάντροπων κεφαλαιοκρατών, γραφειοκρατών και τεχνοκρατών που δεν σέβονται ούτε την επιστημονική τους αρτιότητα, μπροστά στα «θεϊκά βαλάντια». Και ένας λαός , ένα ετερόκλητο πλήθος, που κινείται και αντιδρά μόνο όταν η «καταιγίδα» φτάνει μπροστά στο σπίτι τους , ως ένα άλλο πραγματικό μερικό που καίγεται μαχόμενο μπροστά στην ισχύ της ψευδοκαθολικότητας της κυριαρχίας του κεφαλαίου και των παρατρεχάμενων.

Αν συνεχίσουμε την ιστορική μας αναλογία, ύστερα από την Ρωμαϊκή δημοκρατία και Αυτοκρατορία ο κόσμος βίωσε ένα σκοτεινό μεσαίωνα για εκατοντάδες χρόνια, προτού ανατείλει η Αναγέννηση. Ένας διαφορετικού τύπου Μεσαίωνας βρίσκεται μπροστά μας, με τον κίνδυνο να μην ανατείλει ποτέ μια νέα Αναγέννηση, εξαιτίας της τεράστιας συσσώρευσης κοινωνικών, ταξικών και οικολογικών αντιθέσεων.

Ευτυχώς όμως η ιστορία δεν πορεύετε πάντα με αναλογίες, άρα πάντα υπάρχει η ελπίδα της εξέγερσης , η δημοκρατική ανυπακοή, η τάση της ανατροπής να δημιουργήσει μια άλλη λογική και πολιτική πρόταση που δύναται να αλλάξει εκ βαθέων το ρου της ιστορίας. Κατά συνέπεια είναι δυνατή η ένωση των μαχόμενων μερικοτήτων που δίνουν την μάχη το καθένα από το μετερίζι του. Ένα οργισμένο ποτάμι μιας πραγματικής ενεργούς καθολικότητας που θα συντρίψει την εξουσία της καπιταλιστικής κυριαρχίας που επιβουλεύεται τις βιοπολιτικές μας ροές!!!!


Δημήτρης Αργυρός


Η ΝΔ ΜΑΤωσε το Ελληνικό



Τα ΜΑΤ της κυβέρνησης της ΝΔ, του περιφερειάρχη Ηπείρου Πανοζάχου , του νομάρχη Ιωαννίνων Καχριμάνη, του εισαγγελέα Ιωαννίνων και του αστυνομικού διευθυντή επανίδρυσαν το δεξιό τρομοκρατικό κράτος στο χωρίο Ελληνικό στα Γιάννενα.

Κτυπώντας βάναυσα τους κατοίκους του χωριού, προπηλακίζοντας και δέρνοντας γέρους και γυναίκες. Καταδιώκοντας τους αλληλέγγυους πολίτες από Γιάννενα – μέλη τοπικών κινήσεων υπεράσπισης των ελεύθερων χώρων, της φύσης και δημοτικής περιουσίας.

Αυτός ο στρατός κατοχής- με τις υπεράριθμες δυνάμεις των ΜΑΤ, σε σχέση με τους κάτοικους και τους αλληλέγγυους πολίτες που αντιστέκονταν- είχε ως στόχο - που τελικά επιτευχθεί- να εγκαταστήσει τον εργολάβο, για την δημιουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή των Ιωαννίνων.

Σε μια περιοχή που ήταν η πιο ακατάλληλη - ενός καταλόγου περιοχών – μιας πλήρους αφερέγγυας «επιστημονικής» μελέτης. Μιας«επιστημονικής» μελέτης που οι περιοχές χωροθέτησης των ΧΥΤΑ αλλάζανε ανάλογα με τις πολιτικές παρεμβάσεις. Επιλέγοντας εν τέλει να φορτώσει την χωροθέτηση του ΧΥΤΑ στο πιο «αδύνατο κρίκο», τόσο της αμφισβητούμενης μελέτης, όσο και πολιτικά.

Βλέποντας την παγίδα που τους είχαν στήσει, οι κάτοικοι του Ελληνικού και δημοτικές αρχές του Δήμου Κατσανοχωρίων στο οποίο ανήκει το Ελληνικό πρότειναν μια άλλη περιοχή για την κατασκευή ΧΥΤΑ εντός του Δήμου.

Και όμως η κυβέρνηση της ΝΔ και τα τοπικά επιτελεία της αρνήθηκαν αυτή την εναλλακτική επιλογή και με την επέμβαση των ΜΑΤ έκαναν πρωτοφανή επίδειξη ισχύος.

Στέλνοντας ένα μήνυμα στην κοινωνία, σε μια περίοδο πολύπλευρης κρίσης: Εμείς έχουμε το ντέφι και θα χορέψετε όπως θέλουμε εμείς. Ένα είναι το σίγουρο, δεν θα τους περάσει, οι λαϊκοί αγώνες θα τους στείλουν στον αγύριστο!!!!

Δημήτρης Αργυρός

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις