Τα Γιάννινα εξεγείρονται ενάντια στο κράτος/παρακράτος

ΝΙΚΟΣ ΤΖ. ΣΕΡΓΗΣ – ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΡΓΥΡΟΣ

Την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο το Δημαρχείο των Ιωαννίνων είναι κατειλημμένο, σε μια προσπάθεια αντι-πληροφόρησης και ενημέρωσης των πολιτών για τις 4 (!) πορείες «οργής» της Παρασκευής 12 Δεκεμβρίου. Λόγω του ότι το κείμενο έπρεπε να φύγει για την εφημερίδα, δεν μπορούμε να καλύψουμε τις βραδινές εξελίξεις… Το «πουλόβερ άρχισε να ξηλώνεται» στα Γιάννινα σε ανύποπτο χρόνο, με την καταδίκη του τραμπούκου από το Δικαστήριο. Για πρώτη φορά ο «γνωστός – άγνωστος» χαφιές των Ιωαννίνων καταδικάστηκε πρωτοδίκως την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, συμβολίζοντας έτσι την αρχή της συντριβής της δεξιάς ηγεμονίας στην ηπειρώτικη πρωτεύουσα. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πώς θα εξελίσσονταν τα πράγματα σε λίγα 24ωρα. Τα «επινίκια» και η περισυλλογή απέναντι στη δικαίωση της πάλης για τους ελεύθερους χώρους στην πόλη, αμαυρώθηκαν από την είδηση για το στυγερό έγκλημα του κράτους. Όπως σε όλη την Ελλάδα, η κινητοποίηση των αναρχικών, της άκρας αριστεράς και των πνευματικά χειραφετημένων πολιτών ήταν ακαριαία.

Τη νύχτα του Σαββάτου, μια αυθόρμητη αλλά ιδιαιτέρως οργισμένη διαδήλωση 150 ατόμων κατευθύνθηκε προς το Μέγαρο της αστυνομίας, όπου συγκρούστηκε σκληρά με τις δυνάμεις καταστολής, καταστρέφοντας 3 αστυνομικά οχήματα. Η «νέα μόδα» της πόλης, τα ασφυξιογόνα χημικά, επιστρατεύτηκαν και πάλι μετά την καταστολή των κατοίκων στο Ελληνικό, ενώ υπάρχουν πληροφορίες πως ένας αστυνομικός έβγαλε όπλο απειλώντας τους διαδηλωτές.

Την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου, πορεία 800 και πάνω διαδηλωτών, από το ΠΑΣΟΚ –το οποίο σημειωτέον σε παλαιότερες κινητοποιήσεις τοπικού χαρακτήρα απείχε- έως τους αναρχικούς και τους οπαδούς τού ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ, προχώρησε σε συμβολική καταστροφή τραπεζών και συγκρούστηκε με την αστυνομία. Τη Δευτέρα το πρωί, 1000 μαθητές πολιόρκησαν την αστυνομία, ενώ το απόγευμα πορεία πολυπληθής για τα δεδομένα της πόλης (ξεπερνούσε τους 1500 διαδηλωτές) κτυπήθηκε από τα ΜΑΤ. Η συνέχεια ήρθε φυσιολογικά: για 3 ώρες, ομάδα 50 διαδηλωτών επιδόθηκε σε «αντάρτικο» με τα ΜΑΤ, καταστρέφοντας τράπεζες. Παρεμπιπτόντως, παρά την τρομοκρατία και τα ψεύδη που εξαπολύει η προπαγάνδα της τηλεόρασης, ουδείς, το επαναλαμβάνω ΟΥΔΕΙΣ, μη ακροδεξιός στα Γιάννινα και σε όλη την Ελλάδα δεν «αγανακτεί» με τις πυρπολήσεις τραπεζών…

Για φαιδρούς λόγους, την Τρίτη εφαρμόστηκε στην ηπειρώτικη πρωτεύουσα το δόγμα της εξουσίας για «μηδενική ανοχή». Κτυπήθηκε μια μεγαλειώδης πορεία 5000 διαδηλωτών –η μεγαλύτερη διαδήλωση των τελευταίων χρόνων- πνίγοντας την πόλη στα δακρυγόνα. Η αστυνομία έκανε 6 προσαγωγές˙ ανάμεσα στους προσαχθέντες, δημοσιογράφος που βοηθούσε δύο ηλικιωμένους να συνέλθουν από τη μαζική ασφυξία που διέσπειραν οι δυνάμεις καταστολής με τα δακρυγόνα. Το κυνηγητό των διαδηλωτών έφτασε έως την παλαιά φοιτητική εστία που βομβαρδίστηκε κυριολεκτικά από τα χημικά αέρια… Κανονικός πόλεμος δηλαδή, που είχε να ζήσει η πόλη από τον Εμφύλιο! Ύστερα από την επέμβαση ομάδας διδασκόντων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, έγινε δυνατός ο απεγκλωβισμός των διαδηλωτών. Σε αυτή την πορεία έκαναν την εμφάνιση τους, κάποιοι κουκουλοφόροι χρυσαυγίτες δίπλα στα ΜΑΤ, δίνοντας κι εδώ το στίγμα της νέας μεθόδου «κοινωνικού πολέμου» που επέλεξε η εξουσία.

Την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της πανεργατικής απεργίας, πάνω από 4000 άτομα στο δρόμο, στις 2 πανεργατικές συγκεντρώσεις (Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων- ΠΑΜΕ). Για άλλη μια φορά, αψηφώντας τα ψεύδη της τηλεόρασης, οι μάζες έσπασαν τον τρόμο. Η ύφεση της Πέμπτης 11 Δεκεμβρίου (ειρηνική πορεία σε καθεστώς σκληρής αστυνομοκρατίας μέσα στην πόλη) θα είναι μόνο προσωρινή, παρά το ότι η ηγεσία του ΚΚΕ θα επιθυμούσε μάλλον το αντίθετο. Το «καπάκι» της άρνησης σηκώθηκε από τον ίδιο τον καπιταλισμό της κατανάλωσης και η παγκόσμια «χύτρα» βράζει. Το στοίχημα κατά του κράτους/παρακράτους που έβαλαν και υποστηρίζουν με παρρησία οι μαθητές, είναι για τον κόσμο ανοικτό. Η χαρά της καταστροφής έγινε αίφνης δημιουργική χαρά για το πλήθος που βγήκε στον δρόμο. Η συσσωρευμένη οργή των Γιαννιωτών κατέβηκε στο πεζοδρόμιο κτυπώντας επιλεγμένους στόχους, δηλαδή αποφεύχθηκαν «τυφλά» σπασίματα όπως αλλού, γεγονός που δεν αποξένωσε τους διαδηλωτές από τη «μέση τάξη». Οι Γιαννιώτες, οργισμένοι από τα δακρυγόνα και από τα ΜΑΤ που καταστρέφουν την εικόνα του κέντρου, επιδοκιμάζουν τους εξεγερμένους που σεβάστηκαν τη χειμαζόμενη εμπορευματική παραγωγή της πόλης, πυρπολώντας μόνο τράπεζες. Η ιδεολογική και φυσική καταστολή δεν πρόκειται να κάμψει τον «ρομαντικό αντικαπιταλισμό» του 21ου αιώνα. Αλλά, περί του τελευταίου, θα επανέλθουμε σε επόμενο άρθρο.


Εφημερίδα “ΕΠΟΧΗ” 14/12/08

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις