Σε καιρούς κρίσης , «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ»



Η πρώτη εικόνα˙ Ιταλία του 70, η Ιταλία των ανατρεπτικών αγώνων , των άγριων απεργιών, του αυτομειώσεων στα Σ/Μ , της ενεργητικής προλεταριακής αυτοαξιοποίησης. Ιταλία του Dario fo που μεταμόρφωσε σε θέατρο το επαναστατικό στοίχημα του Ιταλικού εργατικού Μάη˙ ένας «υποκινητής» της εξέγερσης, που ανέδειξε το ανατρεπτικό υπόβαθρο της Ιταλικής λαϊκής κουλτούρας , της φάρσας και του Σουρεαλισμού.

Το «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» του Dario fo δεν «υποκίνησε» το κίνημα των προλεταριακών αυτομειώσεων στα Σ/Μ , στα ενοίκια, στα Γκάζι και αλλού. Έκανε όμως κάτι ακόμη χειρότερα: Νομιμοποίησε στην πλατιά μάζα, διαμέσου της φάρσας και του γέλιου, αυτή την ενεργητική αμφισβήτηση των ιερών αγελάδων του καπιταλισμού, την ατομική καπιταλιστική ιδιοκτησία.
Φυσικά αυτό δεν έφτανε, πότε η τέχνη δεν σώζει, ο Ιταλικός Μάης να ηττηθεί και 30 χρόνια μετά, να κυβερνά την Ιταλία , ένας μεταμοντέρνος Φασίστας, ο Μπερλουσκόνι.

Η δεύτερη εικόνα˙ οι ΑΘΕΡΑΠΕΥΤΟΙ «ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ» γιατί ανεβάζουν αλά ελληνικά, μετα-«Δεκεμβριανά», και κρισιακά , το «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ , ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» και προκαλούν γέλιο, μέχρι τελικής πτώσεως.

Το μήνυμα σαφές και δεν χωράει παρερμηνείες: Αντι να φορέσουμε «τσίγκινο σοβρακάκι» για να γλιτώσουμε τα μέτρα Παπαθανασίου και ΕΕ. Αντί να γκρινιάξουμε για μια ακόμη φορά , όταν ο Δήμος ανεβάσει το νερό, οι πολυεθνικές και τα Σ/Μ τα τρόφιμα, ας φωνάξουμε « ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» και ας τα «απαλλοτριώσουμε»!!! Δικά μας είναι έτσι κι αλλιώς!!!! Ποιος τα παράγει , αν όχι εμείς!!!!

Και μην φοβάστε , δεν φέρνουμε έτσι τους αντιτρομονόμους, τους τελευταίους τους φέρνουν , όχι όταν ξυπνάμε, αλλά όταν κοιμόμαστε, όπως λέει κάπου και ο «Σωτήρης», ο συνειδητοποιημένος προλετάριος του έργου.

ΤΟ «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ , ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» ΘΑ ΠΙΖΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΙΟΥΛΗ , (τιμή εισιτηρίου 6 & 10€) , ΣΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΤΗΣ ΣΤΟΑΣ ΟΡΦΕΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις