ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ-ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΩΧΗ

Πανεργατική απεργιακή κινητοποίηση στις 17 Δεκέμβρη 

Δεν πέρασε μήνας από τις προγραμματικές δηλώσεις και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δείχνει το πιο σκληρό της πρόσωπο απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες νέους της ελαστικής και μαύρης εργασίας, τους ανέργους και τους απολυμένους, σε όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Προϋπολογισμός λιτότητας, νέα σκληρή επίθεση στο Ασφαλιστικό, αντιδραστικές τομές στην εκπαίδευση, μπαράζ νέων ιδιωτικοποιήσεων και αποδοχή των παλιότερων, γενίκευση της «ελαστασφάλειας», σκληρή φορολογία για τους φτωχούς. Στο πλαίσιο της κρίσης, των οδηγιών της Ε.Ε. και του Συμφώνου Σταθερότητας (Σταθερότητας των υπερκερδών των τραπεζιτών, των βιομήχανων και των χρηματιστηρίων), στο όνομα του δημόσιου χρέους προσπαθούν να πείσουν τους εργαζόμενους για το «μονόδρομο» μιας τέτοιας σκληρής και αντιλαϊκής πολιτικής, την ίδια ώρα που δισεκατομμύρια χαρίζονται στις τράπεζες και στους εργαζομένους προσφέρονται απολύσεις και ανεργία! Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε συμφωνία με τη ΝΔ προωθεί χιλιάδες απολύσεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, με αρχή τους εργαζόμενους των προγραμμάτων STAGE, τους συμβασιούχους, τους ωρομίσθιους, γενικά τους ελαστικά εργαζόμενους. Αφού τους προσέλαβε τόσα χρόνια για να δουλεύουν χωρίς κανένα δικαίωμα, τώρα με άλλοθι την «αξιοκρατία» και το «χτύπημα του ρουσφετιού» τους πετάει στο δρόμο.
 
Η πολιτική της λιτότητας και της συρρίκνωσης του λαϊκού εισοδήματος συνεχίζεται.

Ταυτόχρονα, ξεκίνησε η επίθεση και στο ασφαλιστικό σύστημα. Η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεφορτωθεί το κόστος της ασφάλισης και να το φορτώσει στους εργαζόμενους. Αξιοποιεί την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για να αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών. Υποχρηματοδοτεί τα ασφαλιστικά Ταμεία (1,5 δις λιγότερα στο φετινό προϋπολογισμό). Εκμεταλλεύεται τους υπάρχοντες αντιασφαλιστικούς νόμους (Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά) για να αυξήσει τα χρόνια εργασίας και τις εισφορές των εργαζομένων και να απαλλάξει τους εργοδότες και το κράτος από τις υποχρεώσεις τους. Αφού αφήσουν τα Ταμεία να καταρρεύσουν, με χαριστικές ρυθμίσεις στους εργοδότες που φοροδιαφεύγουν, με την ανασφάλιστη και μαύρη εργασία να βασιλεύει ακόμη και στον δημόσιο τομέα, θα έρθουν να μειώσουν τις συντάξεις και τις παροχές των ασφαλισμένων, στο όνομα της «ανταποδοτικότητας» του συστήματος.
Απέναντι στις επιλογές κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, προτάσσουμε τις δικές μας εργατικές ανάγκες. Απέναντι στη συντονισμένη επίθεση από κυβερνήσεις, κεφάλαιο, ΕΕ για να φορτωθούν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των εργαζόμενων, προβάλλουμε τη δική μας εργατική απάντηση. Απέναντι στα επιχειρήματα περί μη «πάγιων και διαρκών αναγκών», περί προϋπηρεσιών και μοριοδοτήσεων, απέναντι στις ευθείες επιθέσεις περί «βυσμάτων» να αντιτάξουμε το αίτημα για κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας και των εργαζομένων. Τα πραγματικά κενά καθορίζονται από το πόσοι εργαζόμενοι χρειάζονται για να εξασφαλιστεί:
§ Ο καθολικά και αποκλειστικά δημόσιος χαρακτήρας της παιδείας, της υγείας, της ασφάλισης, της πρόνοιας, της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς και το δικαίωμα δωρεάν πρόσβασης όλων στη μόρφωση, την περίθαλψη, τον πολιτισμό, με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.
§ Το να περάσουν στο δημόσιο οι μεγάλες επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας (ενέργεια, νερό, τηλεπικοινωνίες, μέσα μεταφοράς, φάρμακο, υγεία). Το να επιστρέψουν τώρα όλες οι επιχειρήσεις που ιδιωτικοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια στο δημόσιο (ΟΤΕ, λιμάνια, Ολυμπιακή), με ακύρωση (και όχι επαναδιαπραγμάτευση) των σχετικών συμβάσεων.
§ Για την επάρκεια επιστημονικού, διοικητικού και άλλου προσωπικού στις δημόσιες υπηρεσίες, για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των εργαζομένων.
§ Για εργασία με αξιοπρεπή μισθό, ανθρώπινο ωράριο, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
Μόνιμη, σταθερή και πλήρη δουλειά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα: Συμβάσεις μόνιμης εργασίας στον δημόσιο τομέα και αορίστου χρόνου στον ιδιωτικό τομέα. Νομοθετική απαγόρευση των απολύσεων. Μονιμοποίηση των εργαζομένων με συμβάσεις, STAGE, ενοικιαζόμενων. Μαζικοί επιπλέον διορισμοί για την κάλυψη των πραγματικών κοινωνικών αναγκών. Κατάργηση όλων των νόμων που επιτρέπουν την ελαστική εργασία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. 7ωρο/5μερο/35ωρο με προοπτική περαιτέρω μείωσης. Καμιά ιδιωτικοποίηση-εργολαβία, σύμπραξη ή εκχώρηση σε ιδιώτες τμημάτων του δημοσίου.
Ανατροπή της λιτότητας και της εισοδηματικής πολιτικής. Κατάργηση του αντιδραστικού Συμφώνου Σταθερότητας. 1400 ευρώ καθαρά ο πρώτος μισθός για κάθε εργαζόμενο. Άμεση καταβολή αναδρομικά των δεδουλευμένων και των μισθολογικών διαφορών από τις ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις για τους ελαστικά εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ίση αμοιβή για ίση εργασία. Αύξηση της φορολογίας του κεφαλαίου. Επίδομα ανεργίας ίσο με τον βασικό πρώτο μισθό,  σε όλο το διάστημα ανεργίας.
Πλήρη δημόσια, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας χωρίς όριο ηλικίας ή στα 55 και 58, 50 και 55 αντίστοιχα για τα βαρέα και ανθυγιεινά. Όπου υπάρχουν ευνοϊκότερα (χαμηλότερα) όρια να διατηρηθούν. Υψηλής ποιότητας δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη και περίθαλψη για όλους τους εργαζόμενους και τους ανέργους. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων (Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά). Να φέρουν πίσω τα κλεμμένα στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Καμία χαριστική ρύθμιση στην εισφοροδιαφυγή. Αναδρομική ασφαλιστική κάλυψη για τους ανασφάλιστους εργαζόμενους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Κατάργηση κάθε μορφής χρηματιστηριακής τοποθέτησης των αποθεματικών των Ταμείων. Επέκταση των βαρέων και ανθυγιεινών και σε νέα τμήματα εργαζομένων. Σύνδεση της κατώτατης σύνταξης με το βασικό μισθό. Υπολογισμός της σύνταξης με βάση τον καταληκτικό μισθό – πλήρης αναπλήρωση.

Ούτε χωριστά,  ούτε υποταγμένοι-στον αγώνα μαζί ενωμένοι.
 Η ελπίδα  βρίσκεται στους αγώνες! Θα συνεχίσουμε, το δρόμο του ανυποχώρητου αγώνα, της αγωνιστικής ενότητας των εργαζομένων, του αγωνιστικού συντονισμού των σωματείων, της ταξικής ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος. ΠΑΣΟΚ -ΝΔ-ΛΑΟΣ θα κάνουν τα πάντα για να μη βγούμε στους δρόμους.
 Μέσα από διαδικασίες βάσης και επιτροπές αγώνα να προσανατολιστούμε σε μαζικές κινητοποιήσεις. Σε αυτό δεν μπορεί να συμβάλλει ούτε η στάση «συγκυβέρνησης» της Αυτόνομης Παρέμβασης(ΣΥΝ) με την ΠΑΣΚΕ στο συνδικαλιστικό κίνημα(που δημιουργεί αυταπάτες για τις ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ), ούτε τα σινικά τείχη ή τα καλέσματα με τα προαποφασισμένα πλαίσια  του ΠΑΜΕ, που οδηγούν στην περιχαράκωση και την ηττοπάθεια. Ανοικτές διαδικασίες βάσης και Γενικές συνελεύσεις.
Η τακτική της κοινοβουλευτικής αριστεράς(και στις δύο εκδοχές της) υπονομεύει τους αγώνες, υπονομεύει την ενότητα των εργαζομένων που θέλουν να αντισταθούν, μια τακτική που βολεύει τους εκφραστές της κυρίαρχης πολιτικής μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Μια τακτική που βολεύει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Ελαστικά εργαζόμενοι, συμβασιούχοι, εργαζόμενοι STAGE και μπλοκάκια, μόνιμοι και αορίστου του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα, να υπερβούμε τις (τεχνητές) διακρίσεις και να αναζητήσουμε αυτά που μας ενώνουν. Δεν έχουμε την πολυτέλεια της ξεχωριστής δράσης.
Ένα χρόνο μετά τον περσινό Δεκέμβρη, να ενώσουμε τη φωνή μας για να γίνει ο φετινός Δεκέμβρης μήνας εργατικών διεκδικήσεων.

        ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις