Μαζική, παλλαϊκή συμμετοχή στο συλλαλητήριο της αξιοπρέπειας και της τιμής- Ηχηρό μήνυμα ενός νέου ακτιβισμού και ριζοσπαστισμού



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 06.12.10


Η μαζική συμμετοχή χιλιάδων ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις από 40 πόλεις της χώρας στο μεγάλο πανελλαδικό, παν-αναπηρικό συλλαλητήριο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και των φορέων – μελών της, μιας κινητοποίησης – σταθμό στην ιστορία του αναπηρικού κινήματος και της χώρας, έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για την αρχή ενός νέου ακτιβισμού, ενός νέου ριζοσπαστισμού ενάντια σε κάθε προσπάθεια σφετερισμού και εξοβελισμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Και των οικογενειών τους

Ήδη η κραυγή αγωνίας των Ελλήνων και Ελληνίδων που έδωσαν δυναμικό «παρών» στην παλλαϊκή κινητοποίηση, αποδίδει καρπούς, αφού μετά τη συνάντηση με το Προεδρείο της Βουλής και Αντιπροσωπείας των Υπουργών, υπήρξε δέσμευση για συνάντηση του Προεδρείου της Συνομοσπονδίας κατά την περίοδο συζήτησης του προϋπολογισμού με τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Γ. Παπανδρέου για τα προβλήματα που ταλανίζουν τα άτομα με αναπηρία και έχουν οξυνθεί ιδιαίτερα εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Η Συνομοσπονδία επιθυμεί να εκφράσει τις ευχαριστίες μας προς όλες και όλους που έλαβαν μέρος στο συλλαλητήριο, άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις, οικογένειες, πολίτες, και κυρίως σε όλους αυτούς που ταξίδεψαν από όλη τη χώρα για να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, με αίσθημα ευθύνης διαμηνύει ότι θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και όλων των κεκτημένων παροχών, απαιτώντας από την Πολιτεία της θέσπιση ενός προγράμματος δημοσίων πολιτικών για την αναπηρία. Ο αδιαπραγμάτευτος αγώνας συνεχίζεται δυναμικά.

Τηλεοπτικό/Φωτογραφικό υλικό από την κινητοποίηση θα είναι διαθέσιμο σύντομα στην ιστοσελίδα της Ε.Σ.ΑμεΑ. (www.esaea.gr), καθώς και στο Facebook (Esamea Ncdp).

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ι. Βαρδακαστάνη στο κινητό τηλέφωνο 6937 157193. 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 03.12.10


Χιλιάδες άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους, καθώς και συμπολίτες μας από κάθε γωνιά της χώρας, έδωσαν δυναμικό «παρών» στο Πανελλήνιο – Παν-αναπηρικό Συλλαλητήριο της Ε.Σ.Α.μεΑ. και των φορέων μελών της, στην Πλατεία Συντάγματος με αφορμή την 3η Δεκέμβρη 2010 - Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, για να διεκδικήσουν από την Πολιτεία τη θέσπιση ενός εθνικού προγράμματος δημόσιων πολιτικών για την αναπηρία, να διαδηλώσουν για την προστασία των δικαιωμάτων τους και να απαιτήσουν μια ζωή επί ίσοις όροις.

Με αφετηρία την πλατεία Ομονοίας, την πλατεία Κλαυθμώνος και το Ζάππειο, πλήθος κόσμου ένωσε τη φωνή και την κραυγή αγωνίας για το αβέβαιο μέλλον και την τύχη των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις εν μέσω της δεινής οικονομικής κρίσης και κλείνοντας τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αθήνας, συγκεντρώθηκε στο Σύνταγμα, απ’ όπου δόθηκε από τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη και εκπροσώπους του εθνικού αναπηρικού κινήματος, το σύνθημα για την έναρξη της μεγάλης πορείας διαμαρτυρίας στη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου.

Με κεντρικό σύνθημα και αίτημα τη θέσπιση δημόσιων πολιτικών για την αναπηρία, τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους διεκδίκησαν δυναμικά και μαζικά σαν μια γροθιά:

• τη λήψη οικονομικών μέτρων για την εισοδηματική ενίσχυση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους,
• την αντιμετώπιση της ανεργίας που πλήττει διαχρονικά τα άτομα με αναπηρία και λαμβάνει εφιαλτικές διαστάσεις
• τη διαμόρφωση ενός ενιαίου πλαισίου ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών αρχών που θα οδηγεί σε αξιοπρεπή ζωή τα άτομα με αναπηρία, με πρώτο μέτρο την επαναφορά των δώρων και επιδομάτων αδείας σε όλους τους συνταξιούχους με αναπηρία και των εργαζομένων με αναπηρία,
• την πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τη δωρεάν χορήγηση όλων των απαιτούμενων τεχνικών, ορθοπεδικών, θεραπευτικών μέσων
• τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας με την ανάπτυξη του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας, την ίδρυση και αναβάθμιση των μονάδων χρονίων πασχόντων, κέντρων αποκατάστασης, την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης κ.λπ,
• τη διασφάλιση της λειτουργίας όλων των προνοιακών δομών
• την προστασία των οικογενειών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριές αναπηρίες και πολλαπλές ανάγκες εξάρτησης με τη λήψη άμεσων και διακριτών μέτρων

Ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ι. Βαρδακαστάνης δήλωσε σχετικά:

«Η φετινή 3η Δεκέμβρη είναι ημέρα διεκδίκησης και αγώνα. Όσο ποτέ άλλοτε, τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία απεμπολούνται στο βωμό της οικονομικής κρίσης, μιας κρίσης που δεν δημιουργήσαμε και ωστόσο καλούμαστε να πληρώσουμε με την αξιοπρέπεια και την τιμή μας. Εμείς, άτομα με αναπηρία, άτομα με χρόνιες παθήσεις, γονείς, κηδεμόνες, φίλοι ατόμων με αναπηρία και ενεργοί πολίτες από όλη την Ελλάδα, σήμερα, από το Σύνταγμα διακηρύσσουμε και διατρανώνουμε την απόφασή μας να αγωνιστούμε για την ανατροπή της υφιστάμενης δυσμενούς κατάστασης που βιώνουμε εμείς και οι οικογένειές μας. Ήρθε η ώρα της απόδοσης ευθυνών. Φτάνει πια η ανακολουθία λόγων και έργων. Δεν είμαστε πολίτες β’ κατηγορίας! Επιτέλους, ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν γιατί αν μη τι άλλο, η προστασία των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων και Ελληνίδων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους είναι ζήτημα πολιτικής αξιοπιστίας, κοινωνικής δικαιοσύνης και εν τέλει πολιτισμού».

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη στο κινητό τηλέφωνο 6937 157193.

Φωτογραφικό υλικό από το Συλλαλητήριο είναι διαθέμισο στην ιστοσελίδα της Ε.Σ.Α.μεΑ. στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις