Τι ζητάνε οι εργαζόμενοι της "Δωδώνης"

Η Γενική Συνέλευση του Σωματείου των Εργαζομένων στη ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε., συνήλθε στις 6 Δεκεμβρίου σε πλήρη απαρτία και αποφάσισε με απόλυτη ομοφωνία να προτείνει μία σειρά από μέτρα με στόχο όχι μόνο την κάλυψη των εργασιακών δικαιωμάτων αλλά και του χαρακτήρα της γαλακτοβιομηχανίας. Η συνέλευση αποφάσισε τα εξής:
Α. Συμμετέχουμε στην γενική απεργία που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ για την 15η Δεκεμβρίου 2010 και εκφράζουμε την αντίθεσή μας για κάθε νέο αντεργατικό μέτρο. Οι εργαζόμενοι έχουν εξαντλήσει τα όρια αντοχής και δεν θα ανεχθούν την παράταση, πόσο μάλλον την επαύξηση των περικοπών, της λιτότητας, των απολύσεων και την κατάργηση κάθε εργασιακού και κοινωνικού δικαιώματος.
Β.Ειδικότερα για τα συμβαίνοντα στην εταιρία μας:
1.Τονίζουμε την ανάγκη η ΔΩΔΩΝΗ να διατηρήσει το χαρακτήρα της και να συνεχίσει να λειτουργεί σύμφωνα με τις ιδρυτικές καταστατικές της δεσμεύσεις:
-Να στηρίζει το εισόδημα των παραγωγών
-Να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της Ηπείρου
2.Καλούμε την Διοίκηση της εταιρίας και τις Διοικήσεις των μετόχων να αναλάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να αποτελέσει η ΔΩΔΩΝΗ και στο μέλλον μια εταιρία πρότυπο στο πεδίο εφαρμογής των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης, της επιχειρηματικής ηθικής και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. 
3.Δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε, να αλλάξουν οι όροι και στην ουσία να καταργηθεί το επί 23 συναπτά έτη ευρισκόμενο σε ισχύ ομαδικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο των εργαζομένων, που αποτελεί βάση της συμφωνίας των εργαζομένων με την επιχείρηση. 
4.Καταγγέλλουμε τις επανειλημμένες προσπάθειες της Διοίκησης να καταπατήσει με βάναυσο τρόπο θεμελιώδεις διατάξεις του εσωτερικού κανονισμού εργασίας μεταξύ των οποίων αναφέρεται συγκεκριμένα το άρθρο 11 του κανονισμού. 
5.Καταδικάζουμε τις αλαζονικές και προσβλητικές συμπεριφορές και σχόλια εις βάρος των εργαζομένων και της ίδιας της επιχείρησης από όπου και αν προέρχονται. Η ΔΩΔΩΝΗ χαρακτηρίζεται από την επιτυχημένη κερδοφόρα παρουσία της στον κόσμο των επιχειρήσεων και αυτή η πορεία μέχρι σήμερα βασίζεται σ’ αυτούς ακριβώς τους εργαζόμενους, που σήμερα λοιδορούνται. Απαιτείται περίσσεια θράσους και παντελής αδυναμία κατανόησης του μεγέθους και των επιτευγμάτων της ΔΩΔΩΝΗΣ για να τολμήσει κανείς να απαξιώσει και να υποτιμήσει αυτή την ιστορία της οποίας συστατικό στοιχείο αποτελούν οι εργαζόμενοι.
6.Διαμαρτυρόμαστε για την αδράνεια των Διοικήσεων να ασχοληθούν με  ουσιώδη προβλήματα οργάνωσης και λειτουργίας της εταιρίας και συγκεκριμένα με τον εκσυγχρονισμό του οργανογράμματος και την περιγραφή των θέσεων εργασίας. Απαιτούμε την άμεση ενασχόληση και την παρουσίαση χρονοδιαγράμματος στο επόμενο κιόλας Διοικητικό Συμβούλιο για την επίλυση των απόλυτα αιτιολογημένων και δίκαιων προτάσεών μας:  
-Ικανοποίηση των αιτημάτων εθελούσιας εξόδου των εργαζομένων, που σύμφωνα με την νομοθεσία έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα, 
-Αξιοποίηση του υφιστάμενου προσωπικού για την κάλυψη των κρίσιμων κενών θέσεων σε όλα τα επίπεδα, 
-Αναπλήρωση των τεράστιων κενών προσωπικού, που υφίστανται σε όλους τους τομείς λειτουργίας της επιχείρησης με την μονιμοποίηση εποχικών εργαζομένων, που επί μακρόν καλύπτουν πάγιες λειτουργικές ανάγκες. 
-Αποκατάσταση της εκτεταμένης καταπάτησης των αρχών της ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων. Ιδιαίτερα οι περιπτώσεις της άδικης και άνισης μεταχείρισης μεταξύ συναδέλφων, που εκτελούν επακριβώς την ίδια εργασία έχοντας τα ίδια τυπικά και ουσιαστικά προσόντα και όμως μισθολογικά αντιμετωπίζονται διαφορετικά, πρέπει να αποτελέσουν άμεση προτεραιότητα,
7.Διεκδικούμε -παρά την εκφοβιστική ρητορική των εκφραστών του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου- τη διαμόρφωση των εισοδημάτων των εργαζομένων στις κερδοφόρες επιχειρήσεις της πραγματικής οικονομίας, όπως είναι η ΔΩΔΩΝΗ, προς την κατεύθυνση του κοινοτικού μέσου όρου. Οι εργαζόμενοι έχουν μερίδιο στην επιτυχία και τα κέρδη και όχι μόνο σε ζημιές και ελλείμματα τα οποία μάλιστα δεν οφείλονται σε αυτούς.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις