Υπάρχουν περιθώρια για έλεγχο και συμμετοχή στις δομές του "Καλλικράτη"


Σχόλιο με αφορμή της ημερίδας της ΕΣΑμεΑ για το ρόλο του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ».

Είναι απόλυτα σωστό η εξουσία και οι δομές της να βρίσκονται κοντά στο πολίτη και τις ανάγκες του. Εκεί που τα όργανα έλεγχου των πολιτών και των οργανώσεων τους θα μπορούν να εξασκούν άμεσες πιέσεις για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους. Αυτή είναι άλλωστε και η ουσία της δημοκρατίας και των θεσμών της. Έλεγχος και συμμετοχή άμεσα των ίδιων των ενεργών υποκειμένων των δημοκρατικών θεσμών.


Το ερώτημα βρίσκεται στο κατά πόσο οι δομές του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ επιτρέπουν μια πραγματική λαϊκή άμεση συμμετοχή των ενεργών υποκειμένων τόσο στο έλεγχο, όσο πιο πολύ στο καθορισμό των πολιτικών που θα εφαρμοστούν στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ή απλώς είναι θα επικυρώνουν πολιτικές και οικονομικές γραμμές που αποφασίζονται αλλού. Είτε εντός των εθνικών ορίων, είτε στην ΕΕ και στο ΔΝΤ.
Και το κυριότερο ερώτημα είναι: υπάρχουν ή όχι περιθώρια για την εφαρμογή πραγματικών δημόσιων πολιτικών που θα ικανοποιούν τις πρωταρχικές και βασικές ανάγκες των εργαζόμενων, των πολιτών και των ΑμεΑ. Τέτοιες που δεν θα μετατρέπουν τα δημόσια αγαθά και τα κοινωνικά δικαιώματα σε εμπορεύματα, όπως κατά το πλείστον γίνεται στις μέρες μας.
Μπορεί να υπάρχουν οι καλύτερες των προθέσεων και θεσμικά τα πιο καλύτερα εργαλεία έλεγχου και συμμετοχής. Αν όμως δεν υπάρξει ικανή δημόσια χρηματοδότηση με βάση τις πραγματικά μεγάλες ανάγκες αλλά και δυνατότητες τότε όλα θα μείνουν νεκρό γράμμα, λόγια παχιά και μεγάλα. Ιδιαίτερα σε μια στιγμή που είμαστε σε «χρεοκοπία υπο αναστολή» και τα δημόσια οικονομικά, που ποτέ δεν ήταν ανθηρά σε σχέση με τα κάποια ιδιωτικά, πάνε από το κακό σο χειρότερα.
Με τους ίδιους τους χρήστες των κοινωνικών προγραμμάτων είτε να αναλαμβάνουν οι ίδιοι το κόστος αυτών των προγραμμάτων, είτε να μετατρέπονται σε εργαλεία άσκησης φιλανθρωπικών πολιτικών απο κερδοσκοπικούς και μη φορείς.
Σε κάθε περίπτωση δεν θα μπορούμε να μιλάμε για αυτόνομα υποκείμενα που θα χαίρονται την ελευθέρια πρόσβασης σε αγαθά, προγράμματα και πλούτο. Σε μια ζωή που ο καθένας θα προσφέρει ότι μπορεί στο βαθμό που μπορεί και θα ικανοποιεί τις ανάγκες του στο πιο υψηλότερο βαθμό σε σχέση και με την συνολική παραγωγικότητα της κοινωνίας.
Ναι σίγουρα δεν είμαστε εδώ για να γκρινιάζουμε και να φωνασκούμε, είμαστε εδώ για να απαιτούμε λύσεις και να δίνουμε λύσεις στο βαθμό που μας το επιτρέπουν. Και όπως έχει δείξει και η ιστορία αυτό συμβαίνει στο βαθμό που διεκδικούμε, αγωνιζόμαστε και συμμετέχουμε στους συλλογικούς μας φορείς, όργανα και σωματεία.
Ένα είναι το σίγουρο, το επόμενο διάστημα, θα φανούν τα περιθώρια άσκησης κοινωνικού έλεγχου και συμμετοχής στα πλαίσια της σημερινής μορφής της τοπικής αυτοδιοίκησης. Και εκεί θα κριθούμε τόσο στο τι λέγαμε, όσο και στο τι πράξαμε. Καθώς και στο πως πρέπει να οργανωθεί ο αγώνας, ο δικός μας αγώνας και όχι κάποιων σωτήρων, για να ικανοποιούν οι ανάγκες και τα δικαιώματα μας. Ναι η σημερινή κρίσιμη κατάσταση είναι ταυτόχρονα και μια ευκαιρία, ας μην την χάσουμε…
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΡΓΥΡΟΣ
Οργανωτικός γραμματέας του σωματείου ανάπηρων νομού Ιωαννίνων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις