Νίτσε - Γκέοργκ Λούκατς

Νίτσε - Γκεόργκ Λούκατς
Μετάφραση: Ξεν. Ι. Καρακάλου
Εκδόσεις Μαρή, Αθήνα 1980.

Πρόκειται για το τρίτο κεφάλαιο του μνημειώδους έργου του Ούγγρου μαρξιστή φιλόσοφου "Die Zerstörung der Vernunft" (Η Καταστροφή του Λόγου), 1954.

Ο Λούκατς, προβαίνει σε μία ενδελεχή ανασκόπηση της ιστορίας του ιρρασιοναλισμού, μία δραματική διανοητική περιπέτεια της ευρωπαϊκής φιλοσοφίας και δη της γερμανικής, που ξεκίνησε από τον Σέλλινγκ και κατέληξε στον Ρόζενμπεργκ. 

Ο Λούκατς, στο έργο του κατηγορεί τον Νίτσε για φασισμό και αναλυτικά, πάντα υπό το φως του μαρξισμού, καταρρίπτει ένα προς ένα, τα επιχειρήματα που έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς (ακόμα και από μαρξιστές στοχαστές), ενάντια σε αυτήν την θέση. 

Παρά την σπέκουλα που έχει γίνει μετά την δεκαετία του 1960, παρά τις προσπάθειες εξαγνισμού του Νίτσε από το στίγμα του φασισμού, η αλήθεια είναι αυτή: 

Δεν πρόκειται περί εστέτ αριστοκράτη που αναπολεί την περίοδο της φεουδαρχίας και την κυριαρχία των ευγενών. Ούτε φυσικά, για κάποιον αναρχικό στοχαστή που προέβη σε ριζοσπαστική κριτική των αξιών και θεωριών της εποχής του. Ο Νίτσε, είναι ο πρώτος φιλόσοφος της εποχής του ιμπεριαλισμού, που προσπάθησε μέσα από το έργο του να υπερασπίσει θεωρητικά τις πολιτικές ολοκληρωτικής εκμετάλλευσης λαών και κοινωνικών τάξεων. 




Νίτσε - Γκέοργκ Λούκατς

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις